Cei de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara fac din nou apel la locuitorii Timișoarei pentru donarea de sânge.
„Dragi timișoreni, avem nevoie URGENT de donatori din grupele de sânge A și 0 negativ. Sunt cazuri grave care au nevoie de sânge! Programul de donare este de luni până vineri orele 8.00 – 13.00”, transmit reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara pe pagina lor de Facebook.
Este nevoie de sânge și pentru copiii internaţi la Secţia de hemato-oncologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara. Asociaţia „Academia Mămicilor din Timișoara” (AMT) continuă proiectul „Implică-te şi schimbă destine – donează sânge”. Sunteți chemați să donați sânge pe 14 iunie, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, și pe 15 iunie.
Pentru a dona sânge trebuie să veniți la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, de pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1, de luni până vineri, între orele 8:30-13. Vă puteți programa folosind aplicația Donorium, aici.
La Centrul de Transfuzie Timișoara, donarea de sânge se face în condiții de siguranță. Tuturor celor care se prezintă la sediul unității li se ia temperatura, li se pun la dispoziție recipiente cu dezinfectant pentru mâini, iar la centru se dezinfectează suprafețele.
Oricine poate dona sânge, dacă îndeplinește următoarele condiții:
- vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani,
- greutate peste 50 de kg,
- puls regulat, 60-100 bătăi pe minut,
- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg,
- să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale,
- pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală,
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării,
- să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine,
- donatorii să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel.
Important
Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală invazivă (chiar și minimă), pot dona după șase luni. Cele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, pot dona sânge la minim 28 de zile după vindecare.
Cei care s-au vaccinat cu:
– Pfizer & BioNTech sau Moderna – pot dona sânge dacă au trecut cel puțin șapte zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome sau au trecut cel puțin șapte zile de la remiterea oricărui simptom,
– AstraZeneca – pot dona sânge după patru săptămâni de la administrarea unei doze sau de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XAS dona cu mare drag, dar problema mea este ca in intervalul orar pentru lehuze de 08:30-13:00 eu nu pot ajunge.
Daca se deschide si sambata si duminica cu acealsi orar vin cu cel mai mare drag, in rest nu pot ca restul de 80% din populatie deoarece sunt la munca.
-
Pentru ziua in care donate aveti ziua platita in baza adeverintei eliberate la donare si in plus primiti si tichete de masa , deci puteti merge linistit sa donate, nu pierdeti absolut nimic
Programul de lucru al centrului de transfuzii este din ” noaptea mintii”.
Este imposibil. Sunt foarte multe persoane printre care si eu, doritoare sa donez, fara sa imi doresc nici ziua libera si nici bonuri.
Va rog, faceti program si in weekend. Si am convingerea ca numarul celor care vor dona va creste substantial.
Un apel disperat presupune luarea unor masuri proactive astfel incat apelul disperat sa aibe rezultate pozitive.