Casa care a aparținut florarului Wilhelm Muhle stă în continuare în paragină. Primăria Timișoara a refuzat să cumpere imobilul de la actualii proprietari, care au lăsat să se distrugă acest monument istoric și continuă lupta cu ei în instanță. Monumentul istoric al Timişoarei a ajuns într-un stadiu avansat de degradare după ce proprietarii, un cunoscut clan de romi din oraș, i-au demolat parţial acoperişul în 2012.
Pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean Timiş s-a aflat miercuri un proiect privind aprobarea procedurilor pentru declararea utilităţii publice de interes local a proiectului Casa Memorială Wilhelm şi Arpad Muhle şi Muzeul Rozelor, etapa prealabilă obligatorie a procedurii de expropriere a imobilului – casa şi terenul aferent situat pe Mihai Viteazu nr. 3, proiect propus de consilierul judeţean PNL Marius Martinescu.
„Este un proiect important pentru Timişoara şi judeţul Timiş – Timişoara are nevoie de un astfel de muzeu al rozelor. Acest consiliu judeţean a aprobat finanţarea Catedralei Neamului de la Bucureşti cu 45.000 de euro în loc să dea aceşti bani pentru un obiectiv local. Câţi se vor duce să se închine acolo? E vorba de o sumă de bani care se vor folosi la Bucureşti. Este posibil ca oamenii să iasă în stradă dacă votul este negativ, este dreptul lor. Timişorenii iubesc foarte mult această casă. Dosarele penale şi acţiunile în civil pe care primăria le are cu proprietarul nu au legătură cu acest proiect. E vorba de proiectul societăţii civile, pe care absolut întâmplător un consilier judeşţean l-a preluat. Noi ne dorim ca acest proiect să fie votat şi să treacă de consiliu judeţean. Consiliul judeţean este singura instituţie competentă să demareze exproprierea pe raza judeţului”, a spus Adina Murgilă, reprezentanta Asociaţiei Culturale Salvaţi Patrimoniul Timişoarei.
Consilierul judeţean Pompiliu Stancu a propus ca primăria să încheie procesele şi apoi să se demareze această expropriere. Unii consilieri s-au simţi atacaţi de comparaţia Catderalei Neamului cu Casa Muhle, spunând că au alocat aceşti bani pentru catedrala de la Bucureşti şi din cauza faptului că pe vremea războiului, banii pentru Catedrala din Timişoara au venit de la Bucureşti.
„Am toată consideraţia pentru ceea ce se doreşte să se realizeze la Mihai Viteazu nr. 3. Dar vă spunem că noi, consiliul judeţean, dacă se doreşte să se realizeze un muzeu al rozelor, al florilor, putem discuta foarte clar cu domnul Radosav (director la Muzeul Satului), să realizăm un colţ al grădinii acolo. Este vorba de milioane de euro, plus realizarea acestui muzeu. Nu văd în consiliul judeţean discuţia despre expropiere, şi aceea pe bani. Noi ar însemna să dăm o hotărâre împotriva muncipiului Timişosrei, care a spus că nu are dorinţa de a expropria, ei sunt în instanţă şi poate ei cred că se poate câştiga fără expropriere casa respectivă. Cred eu că este prematur să ne asumăm noi rolul de a prelua casa peste primărie, peste instanţă. Cine nu vrea muzeu în Casa Muhle? Dar nu în condiţiile de astăzi şi nu cu banii consiliului judeţean. Dacă asociaţia vrea să facă ceva acol,o contribuim şi noi cu bani”, a spus Titu Bojin (PSD), preşedintele CJ Timiş.
Proiectul de hotărâre a căzut la vot. Cetăţenii au iniţiat, de-a lungul timpului, proteste pentru a cere salvarea casei care a aparţinut florarului Wilhelm Muhle şi au fost ONG-uri care au mers şi mai departe, adresându-se instituţiilor abilitate să intervină în acest caz, chiar Ministerului Culturii, şi instanţei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!