Niciuna dintre inițiativele legislative susținute de deputații de Timiș nu și-a încheiat parcursul legislativ, adică nu a ajuns încă la promulgare la președinte. Datele apar pe site-ul oficial al Camerei Deputaților. Aceeași situație e și la Senat.
Dintre cei 10 deputați de Timiș, cei din arcul guvernamental figurează co-inițiatori, alături de peste 200 de deputați și senatori, la un act normativ care a devenit lege. E vorba de Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (L.153/2017). Aceștia sunt: Adrian Pau, Matei Suciu, Bianca Gavriliță, Alfred Simonis, toți de la PSD și Marian Cucșa, deputat ALDE.
Doi deputați figurează cu o lege promulgată în domeniul Educației, iar un altul a susținut completarea unui act normativ cu privire la produsele agroalimentare ecologice.
Iată cifrele:
Ben-Oni Ardelean (PNL) – 27 propuneri legislative, din care una a devenit lege (L.70/2017)
Marian Cucșa (ALDE) – 20 propuneri legislative, din care două legi (L.153/2017, L.262/2017)
Matei Suciu (PSD) – 30 inițiative, o lege (L.153/2017)
Cătălin Drulă (USR) – 34 inițiative, zero legi
Bianca Gavriliță (PSD) – 33 inițiative, două legi (L.211/2017, L.153/2017)
Adrian Pau (PSD) – 21 inițiative, o lege (L.153/2017)
Marilen Pirtea (PNL) – 23 inițiative, zero legi
Pavel Popescu (PNL) – 37 inițiative, zero legi
Cornel Sămărtinean (PMP) – 22 inițiative, zero legi
Alfred Simonis (PSD) -15 inițiative, o lege (L.153/2017)
La Senat, aceeași situație.
Adrian Diaconu (PSD) – 47 inițiative, una devenită lege (L.153/2017)
Eugen Dogariu (PSD) – 44 inițiative, una devenită lege (L.153/2017
Nicu Fălcoi (USR) – 33 inițiative, zero legi
Alina Gorghiu (PNL) – 33 inițiative, zero legi
(sursă: cdep.ro)
Un alt instrument la îndemâna parlamentarilor este sistemul întrebărilor și interpelărilor adresate membrilor Guvernului. Nici aici, aleșii de Timiș nu sunt fruntași.
Trei dintre cei 10 deputați de Timiș nu au formulat nicio întrebare și nu au adresat nicio interpelare Guvernului, de la preluarea mandatului până în prezent. Toți cei trei – Matei Suciu, Radu-Adrian Pau și Alfred-Robert Simonis sunt de la PSD.
Dintre social-democrați, doar Bianca-Miruna Gavriliță a ridicat probleme Executivului. Una dintre cele 5 a vizat Institutul Oncologic din Timișoara. Tot din arcul guvernamental, Marian-Gheorghe Cucșa, de la ALDE, s-a preocupat de combaterea obezității infantile dar și de stadiul lucrărilor la Centura de Sud a Timișoarei.
De la PNL, Ben-Oni Ardelean a avut o singură interpelare, formulată în iunie, cu privire la recunoașterea diplomelor din Taiwan. Iar Pavel Popescu a adresat nouă întrebări și interpelări Executivului, dintre care una despre Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara.
Cinci dintre cele 12 întrebări și interpelări formulate de deputatul liberal Marilen-Gabriel Pirtea au vizat Timisoara. Parlamentarul s-a arătat interesat de proiectul de realizare a viitorului Muzeu Național al Revoluției din 1989 la Timișoara dar și de proiectul de realizare a Sălii Polivalente în Timiș, prin investiția Companiei Naționale de Investiții.
Alesul s-a mai preocupat de navigația pe Canalul Bega și de activitatea Inspectoratului de Stat în Construcții, în urma furtunii violente care s-a abătut asupra Timișoarei în toamnă. Pirtea a mai cerut Guvernului, în noiembrie, date despre proiectul de realizare a Centurii de Sud a Timișoarei.
De la USR, deputatul Cătălin Drulă a avut 37 de întrebări-interpelări. Una dintre ele – drumurile de legătură autostrada A1 – Timișoara, autostrada A 3 – DN 1 și DN 5.
Cel mai harnic parlamentar, din acest punct de vedere, a fost Cornel-Mircea Sămărtinean, de la PMP. Potrivit site-ului Camerei Deputaților, acesta a formulat 102 întrebări și interpelări. Dintre acestea, doar 11 au vizat direct Timișoara sau Timișul. Acestea se referă la infrastructură, la situația mai multor spitale, a Gării de Nord, a imobilelor cu risc seismic, racordarea la rețelele electrice la nivelul județului și copiii cu cerințe educaționale speciale.
La Senat, singurul parlamentar de Timiș care nu a formulat nicio întrebare sau interpelare este Adrian Diaconu, potrivit site-ului oficial al Senatului României. La polul opus, Nicu Fălcoi, care a uzat de acest instrument de control la adresa Guvernului de 24 de ori. Senatorul a fost preocupat, în principal, de chestiuni ce țin de domeniul medical.
Alina Gorghiu a formulat trei întrebări în acest mandat: una despre stadiul proiectului depus de Primăria Deta, privind construcția unui centru cultural, a doua – pista de cicloturism transfrontalieră româno-sârbă, pe canalul râului Bega iar a treia întrebare a vizat situația copiilor nevaccinați care merg la școală. Senatorul PNL a mai formulat și 7 interpelări.
Senatorul Eugen Dogariu a adresat două întrebări, una cu privire la situația de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”. Dogariu a interpelat și conducerea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, interesat fiind de activitățile de explorare în județ.
Potrivit regulamentelor interne, fiecare parlamentar poate formula întrebări scrise sau poate adresa întrebări orale Guvernului, miniștrilor sau altor conducători ai organelor administrației publice.
Parlamentarii din această legislatură au depus jurământul în decembrie 2016.
Citiți principiile noastre de moderare aici!