În prima expoziție, fotodocumentară, tovarășul Nicolae Ceaușescu dă, gesticulând, indicații prețioase, la o vizită de lucru într-o uzină socialistă, cohortei care îl însoțește sorbindu-i vorbele. Lângă el, într-un taior cărămiziu cu carouri, pășește pe drumul societății socialiste multilateral dezvoltate tovarășa academician doctor inginer Elena Ceaușescu. În alte fotografii, cel mai iubit fiu al poporului îmbrățișează copii, la o mare defilare. Pancarte cu slogane despre PCR și RSR întregesc imaginea și atmosfera.
Cea de-a doua expoziție, temporară, se intitulează „Epoca Ceaușescu – pictură în stil naiv” și este realizată de Herma Köpernik-Kennel, cunoscută autoare și ilustratoare de cărți pentru copii în stil naiv. Picturile care alcătuiesc expoziția au fost pictate între 1979 și 1983, când Herma Köpernik-Kennel a locuit împreună cu soțul ei în România. Imaginile, recreează, cu ingenuitate, umor, ironie, chiar poezie, “epoca de aur”. Textele care însoțesc imaginile dau un farmec în plus viziunii naive.
„O pereche de țărani a mers la oraș pentru a vinde în piață niște legume din grădina proprie. Ei ar dori să mănânce la restaurantul Zorile. Se anunță “Zilnic o ofertă bogată de mâncăruri”, dar restaurantul este închis”, explică autoarea.
„În fiecare localitate au fost amplasate panouri de propagandă, deseori cu Trăiască Partidul Comunist Român. Dar oamenii nu prea luau cunoștință de aceste tablouri”.
Prima expoziție a Hermei Köpernik-Kennel cu picturi în stil naiv a avut loc în anul 1980 în București. După aceasta artista a expus în Belgrad, Zagreb, Viena, Copenhaga, Luxemburg, Straßburg, Bonn, Bruxelles, Geneva și München. Organizată, la Timișoara, de Centrul Cultural German, expoziția „Epoca Ceaușescu – pictură în stil naiv” poate fi vizitată până în 11 mai 2014.
Citiți principiile noastre de moderare aici!