În urmă cu două săptămâni, mitropolitul a fost dus din nou la spital, la Cardiologie. Medicii s-au arătat rezervaţi în a face declaraţii vizavi de starea mitropolitului şi de evoluţia pe care o va avea. Au spus întotdeauna că starea mitropolitului este stabilă, dar că la vârsta sa, de 90 de ani, nu se pot da pronosticuri privind sănătatea şi evoluţia sa clinică. Mitropolitul avea probleme legate de inimă şi de diabet. Duminică seară, la ora 23.10, mitropolitul s-a stins din viaţă.
„Cu adâncă durere în suflet trebuie să spun că Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae a trecut la Domnul, cel pe care l-a slujit toată viaţa, cu dragoste şi cu multă dăruire”, a anunțat Zaharia Pereş, consilier cultural al Mitropoliei Banatului.
Duminică seara, după aflarea acestei vești, toate bisericile din județul Timiș au tras clopotele zeci de minute în șir. Urmează 40 de zile de doliu.
Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923 la Caransebeş, iar din 1962 a fost arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului. Provenind dintr-o familie preoţească (unchiul său Cornel Corneanu a fost secretarul episcopului Miron Cristea, iar tatăl preot la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeş), Nicolae Corneanu a urmat cursurile şcolii elementare şi pe cele liceale la Caransebeş (1934-1942), apoi s-a înscris la Facultatea de Teologie din Bucureşti, unde a studiat în perioada 1942-1946. După absolvirea facultăţii s-a înscris la doctorat, iar la 30 iunie 1949 și-a susținut teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”, sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman.
În anul 1960 a fost hirotonit preot de către Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, acelaşi an, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. A fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc la 22 ianuarie, în acelaşi an, în catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române îl alege în scaunul de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului.
IPS Nicolae Corneanu este primul înalt ierarh care a recunoscut colaborarea cu securitatea. Tot Mitropolitul Banatului a fost cel care i-a deschis uşa Regelui Mihai, în 1997, de Sfintele Paşti. Nicolae Corneanu a fost ales în anul 1992 membru de onoare al Academiei Romane și membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost preşedintele de onoare a numeroase fundaţii şi societăţi. I s-a conferit titlul de “cetăţean de onoare” al oraşelor Timişoara, Lugoj şi Caransebeş. În anul 2000 i s-a oferit ordinul naţional “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, conferit de Preşedinţia României.
UPDATE. Reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei au anunțat că trupul neînsuflețit al Înaltpreasfințitului Nicolae va fi depus la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.
„Cu multă durere, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei aduce la cunoștință că duminică seara, 28 septembrie 2014, la ora 23:10, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a trecut la viaţa veşnică. Decesul mult iubitului și regretatului nostru arhipăstor a survenit, după o perioadă de grea suferință, la reședința mitropolitană din Timișoara, așa cum Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat dorinţa, în mai multe rânduri. Trupul ierarhului care ne-a păstorit vreme de 52 de ani va fi depus în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde vor fi înălțate permanent rugăciuni pentru iertarea păcatelor și pentru odihna sufletului său în casa Tatălui ceresc. Preoții, monahii și credincioșii care l-au cunoscut, l-au prețuit și l-au iubit pe părintele nostru mitropolit Nicolae, sunt invitați la rugăciunile și slujbele oficiate întru pomenirea lui, pentru a-i aduce un ultim și pios omagiu. Dumnezeu să-l odihnească în lăcașurile drepților și veșnică să-i fie pomenirea!”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Timişoarei.
UPDATE 2. Trupul neînsuflețit al mitropolitului a fost condus de la Mitropolia Banatului spre Catedrala Mitropolitană din Timișoara în procesiune, luni de la ora 10.30.
„Miercuri, de la ora 9 se va oficia Sfânta Liturghie, iar apoi de la ora 11 slujba de înmormântare în Catedrala Mitropolitană. În procesiune vom merge și îl vom conduce pe Înaltpreasfințitul Mitropolit de la reședința mitropolitană la catedrala unde va fi așezat până în ziua de miercuri când va avea loc slujba de înmormântare. Enoriașii pot veni la catedrală să-i aducă un ultim omagiu pentru că Înaltpreasfințitul a fost un exemplu al bunătății și iubit de toți oamenii din aceste părți ale Banatului”, a declarat Zaharia Pereş, consilier cultural al Mitropoliei Banatului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!