„Timișoara este un oraș în care scriitorii, cartea, literatura au un rol major. Dumneavoastră, oamenii de cultură, dați substanța acestui program”, a subliniat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, în deschiderea dezbaterii găzduită de Primăria municipiului.
Nicolae Manolescu a evitat, abil și elegant, capcana declarațiilor politice de “susținere necondiționată”, preferând o perspectivă pragmatică: „nu putem să ne angajăm că sprijinim numai Timișoara, eu personal nici nu am voie sa fac asta, avem filiale și în celelalte orașe candidate. (…) Acest proces e mai degrabă o corvoadă decât o onoare. E ca la competițiile sportive. Problema nu e cât de înaltă e ștacheta, problema e cum o duceți în sus. Riscul este să încercați să faceți prea mult. Eu cred că ar trebui să legați cultura Timișoarei de unul sau două evenimente importante. Nu lipsa banilor este problema, ci felul în care sunt cheltuiți. Trebuie să faceți ceva să coalizeze întreaga comunitate în jurul acestei idei. Eu cred că veți fi capitală culturală în 2021, dar până atunci sunt foarte multe lucruri care se pot face. (…) Franța alocă în fiecare an 13 miliarde de euro pentru cultură. Și nu doar instituțiilor de stat, ci și fundațiilor, asociațiilor, tuturor celor din domeniul culturii”, a declarat președintele USR.
„Bugetul local destinat culturii, incluzând aici instituțiile culturale, este de 13 milioane de euro anual”, a subliniat viceprimarul Dan Diaconu.
La întâlnire au participat și lideri ai filialelor USR din Iași, Cluj, Craiova, orașe înscrise în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.
„Sunt aici colegi din filialele importante, cum ar fi Cluj, Iași, Craiova, filiale care au pus în discuție, în orașele lor, ideea de capitală culturală. Fiecare scriitor definește ideea de capitală culturală și fiecare face parte, cu mai multe sau mai puține pagini, din istoria literaturii. Suntem conștienți că umanismul trece printr-o criza importantă, cartea trece printr-un moment rău. Este o întâlnire importantă pentru a repune în discuție ideea de capitală culturală prin scriitori și literatură. Este esențial să determinăm o schimbare de atitudine”, a subliniat Cornel Ungureanu, președintele Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!