Anunțul a fost făcut, vineri, de primarul Timișoarei. Nicolae Robu a participat alături de omologii lui din Arad și Oradea la o conferință numită „Urban Talks”, așa că a profitat de ocazie pentru a anunța colaborarea.
„S-a scurs ceva timp de când noi, domnul primar Bolojan (n.r. Oradea), Falcă (n.r. Arad), Boc (n.r. Cluj-Napoca), am convenit să constituim Patrulaterala Vestului. E o structură informală, menită să ne permită, pe de-o parte, să facem schimb de idei între noi, de experiență, dar și să inițiem împreună proiecte mari, care ies din matca celor patru orașe și au impact regional și răsfrângere națională și europeană. Ce ar însemna să avem o legătură rapidă între cele patru orașe sau o autostradă între cele patru orașe? Pentru că relațiile dintre ele sunt foarte strânse”, a anunțat Nicolae Robu.
Primarul Timișoarei a ținut să anunțe el colaborarea, de altfel fiind și primul vorbitor în cadrul mesei rotunde la care a participat. Susține că se dorește ca Patrulaterala Vestului să fie un exemplu de conlucrare și de cooperare.
„Noi vrem ca în această echipă să dăm și un exemplu național de conlucrare, de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, care sunt inaccesibile fiecăruia în parte. În primul rând pentru că nu ai cum să obții o sursă de finanțare dacă vii cu o bucățică dintr-un astfel de proiect mare, trebuie să vii cu întregul. Or, se știe că UE are și proiecte majore și se pot obține bani și direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finanțare și noi vrem să ajungem să accedem la ele și vom începe să lucrăm efectiv în cadrul acestei patrulaterale a vestului”, a completat Robu.
Edilul Timișoarei spune că nu dorește să se creadă că în strategia celor patru primari intră doar infrastructura. În egală măsură, potrivit lui Robu, colaborarea lor pune accent pe cultură, pe educație, pe sănătate, pe afaceri.
Potrivit primarului din Arad, Gheorghe Falcă, cele patru orașe au semnat, de fapt, un document de lucru, iar scopul este scoaterea la lumină a frumuseților din fiecare zonă.
„Cele patru orașe au semnat un document de lucru și apoi vrem să semnăm cu alți primari. Sunt patru mari teme, una este Capitală Culturală Europeană. Cultura se poate întinde pe tot ceea ce înseamnă zonele frumoase din Caraș, de potențialul istoric din Hunedoara, de ceea ce înseamnă vinurile din Arad, de ceea ce înseamnă apele termale din Oradea, de ceea ce înseamnă potențialul turistic al Clujului”, a spus și Gheorghe Falcă.
Parteneriatul este foarte important și pentru orașul Oradea, din punct de vedere al conectivității, pentru că există o legătură foarte importantă între aceste orașe, a ținut să precizeze și Ilie Bolojan.
În timp ce colegii lui participau la masa rotundă din Timișoara, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, ținea un discurs în cadrul conferinței „România la președinția Consiliului Uniunii Europene – Oportunități și provocări”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!