Săptămâna trecută, Dan Dinu, cel care a ridicat echipa Timișoara Saracens la nivelul celei mai de succes echipe din rugby-ul autohton, finanțând cea mai mare parte a activității acesteia în ultimii ani, și-a anunțat decizia de a reduce semnificativ suma alocată echipei. Se pare că la baza deciziei ar fi fost sprijinul destul de redus al municipalității pentru echipa sa, la acea oră existând datorii ale primăriei către echipă, dar și problema lipsei infrastructurii pentru susținerea performanței.
Nicolae Robu, primarul Timișoarei, a reacționat marți pe această temă și spune că bugetul local nu își poate asuma sume mai mari pentru susținerea sportivă. La fel, nici infrastructura sportivă nu poate fi dezvoltată, având în vedere că primăria are în derulare numeroase proiecte. El dă vina în mare parte pe mediul de afaceri local care refuză să susțină sportul, deși aici ar exista cel mai mare număr de milionari din România.
„Primăria Timișoara nu poate să facă totul în acest oraș, oraș cu cea mai mică fiscalitate dintre toate orașele mari ale țării, de departe cu cea mai mică fiscalitate. Noi nu putem să construim cu bani de la bugetul local și pasaje, și spitale, avem unul în construcție, spitalul de copii, vrem să construim noi corpuri la Municipal, nu putem construi noi corpuri școlare, creșe, grădinițe, nu putem să susținem cultura la un nivel foarte ridicat, nu putem să asigurăm securitate cetățenilor cu sisteme moderne de supraveghere și tot noi să dăm, nu știu cât se dorește, pentru sport. Eu iubesc sportul foarte mult, îl sprijin cu tot ce se poate, îi felicit pe toți sportivii, dar trebuie să se înțeleagă că nu se poate ca o primărie să susțină totul. Echipa de rugby este susținută în cea mai mare parte de primărie, cea de handbal la fel, cea de baschet la fel. Dacă nu se implică mediul economic al Timișoarei, orașul cu cei mai mulți milionari în top 100, orașul cel mai prosper din punct de vedere economic, trebuie să înțelegem că până la un anumit punct putem merge cu sprijin din partea primăriei, mai departe nu”, a declarat, marți, Robu.
Având în vedere situația apărută, Robu mai spune că va realiza o analiză la SCM, clubul municipal prin intermediul căruia se acordă finanțările de la bugetul local spre sport. Din nou, mediul de afaceri ar fi vinovat că nu a acoperit cum trebuie estimările inițiale pentru cheltuieli, așa cum previzionaseră specialiștii SCM. De bani în plus de la buget… nu se pune problema, spune edilul.
„Nu mi-ar plăcea mie să finanțez astfel încât să obținem cele mai mari performanțe, pe plan internațional? Nu numai la rugby, ci și la celelalte, dar trebuie să fim realiști. Nu putem să asumăm un plus de circa 300.000 de euro minimum, să vină agenții economici alături de primărie, care susține cu sume importante. Dacă în orașul acesta nimeni nu participă la susținerea sportului… o să fac o analiză la SCM. Pentru că anul trecut m-am trezit că deși era vorba că 17 milioane de lei se cheltuiesc de la bugetul local, s-au angajat cheltuieli de 24-25 de milioane pe previziuni care contau pe venituri din mediul privat și care nu s-au realizat. Dar cheltuielile s-au făcut pe acele previziuni bugetare. Și atunci a trebuit să facem o rectificare și să facem plățile de la bugetul local. Dar nu este un sac fără fund. Nu o să dăm mai puțin, dar nicidecum nu o să dăm 30-35 de milioane cât ar vrea unii, că avem și alte lucruri de făcut în oraș. Am spus 17 milioane, bun! O să mergem, dacă analizăm, până la 20 de milioane de lei putem să dăm, dar cei care gestionează clubul trebuie să o facă rațional, au 20 de milioane de lei, trebuie să atragă efectiv alți bani din mediul privat dacă doresc să facă mai mult decât se face. Dezamăgitor de puțin a atras din mediul privat clubul”, subliniază Nicolae Robu.
Despre subiectul care a fir stat la baza apariției discuțiilor, cel al infrastructurii de la rugby, primarul vorbește despre faptul că la stadionul din Ronaț se văruiesc vestiarele, deși această operație era promisă de anul trecut, dar vorbește și despre stadionul care ar trebui să apară în Calea Buziașului.
„La stadionul din Ronaț sunt în curs de reabilitare vestiarele, atât cât putem face, civilizat, vom face în această vară. Dar nu vom face o investiție acolo, investiția va fi concentrată pe ceea ce reabilităm în Calea Buziașului. La tenis este alt proiect, cheltuiala este foarte mică și noi trebuie să avem în vedere impactul produs”, a încheiat primarul Timișoarei.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2051951″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!