A venit în Timișoara pentru că aici s-a simțit mereu bine, așa că a plecat de la țară, din Bocsig, să își facă un rost în capitala Banatului. Vorbim despre primarul Timișoarei, care își amintește cum a fost nevoit să-și cumpere tot ce-i trebuie pentru a sta „în gazdă”, singur, într-un oraș nou. Acum spune iubește în continuare oamenii, orașul, dar și fotbalul. Îi place să vadă oamenii jucând pe muzică populară, mai ales pe sârbe oltenești. Se consideră timișorean vechi și le transmite tuturor că modelul Timișoarei și al Banatului este de urmat în toată lumea, fiind valabil chiar și la scară planetară.
Conduce orașul Timișoara de aproape șase ani din fotoliul de primar și a reușit să creeze o adevărată isterie pe rețelele sociale, după ce a anunțat, vinerea trecută, că vrea să le interzică șoferilor care conduc mașini înmatriculate în alte județe să parcheze pe locurile amenajate între blocuri, cele numerotate, în cartierele orașului. Practic, Nicolae Robu ar vrea ca doar cei care conduc mașini cu numere de Timiș să aibă voie să parcheze între blocuri, iar cei care au autoturisme înmatriculate în alte județe să fie amendați sau să-și lase mașinile în noroaie. Edilul-șef a ținut să explice că vrea să dea o hotărâre de consiliu local pentru a impune această regulă tocmai pentru ca „noii cetățeni”, cei veniți din alte județe, să își facă domiciliile pe Timișoara și să își înscrie mașinile aici, pentru a plăti impozite și pentru a contribui la bugetul local.
„Am simțit că în Timișoara poți trăi bine”
A fost uimit și el de reacțiile oamenilor după anunțul făcut vinerea trecută, așa că s-a văzut nevoit să mai facă unele precizări.
„Nu am fost de acord niciodată cu atitudini fundamentaliste ale unor timișoreni foarte puțini la număr care invocă spiritul Timișoarei, dar nu trăiesc spiritul Timișoarei. Nu pot fi de acord nici cu atitudinea unor cetățeni care vin cu texte incredibile «ar fi vai de voi, timișorenii vechi, dacă n-am veni noi să asigurăm funcționarea orașului». Și eu am fost, la o anumită vreme, nou cetățean al Timișoarei. Am optat să vin în Timișoara, pentru că Timișoara mi-a plăcut, am simțit că este un oraș frumos, după gusturile mele, cu oameni excepționali, în mijlocul căruia eu m-am simțit foarte bine întotdeauna, am simțit că Timișoara oferă posibilități de realizare, și profesională, și în plan general uman. Am simțit că în Timișoara poți trăi bine, poți beneficia de un nivel ridicat de calitate a vieții”, a spus Robu, marți.
Edilul și-a amintit de ce a ales să se stabilească în Timișoara. Pentru că este un oraș frumos și pentru posibilitățile pe care le oferă capitala Banatului.
„Eu am venit în Timișoara pentru calitățile Timișoarei. De asta am venit în Timișoara și cred că și noii cetățeni de astăzi vin în Timișoara pentru calitățile Timișoarei. Vin investiții în Timișoara pentru calitățile Timișoarei și apoi, datorită acestor investiții care au la bază calitățile Timișoarei se deschid oportunități de venire în Timișoara a unor noi cetățeni și e nevoie de cât mai mulți cetățeni noi în Timișoara. Asta e ordinea logică a lucrurilor. Ei, noi nu avem nevoie de conflicte între vechii cetățeni și noii cetățeni. Noi trebuie să trăim cu toții în Armonie, pentru că e loc pentru toți în orașul nostru și chiar e nevoie de noi toți în orașul nostru. Toate aceste investiții creează locuri de muncă, au nevoie de noi cetățeni, toți sunt bineveniți aici. Eu mi-am permis, știind ce o să iasă, să atrag atenția că niște lucruri nu sunt în regulă așezate. Noi nu putem să ne tot uităm cu admirație la Germania, la Franța, la Austria șamd, dar să insistăm să facem altfel. Sunt niște reguli care acolo funcționează foarte bine și e nevoie ca și noi să avem astfel de reguli”, a explicat primarul.
Deși au curs reacții negative atât la adresa timișorenilor, cât și la adresa celor veniți din alte județe ale țării, edilul-șef le recomandă oamenilor să respecte spiritul orașului. Spune că și el este „vinitură”, dar asta nu înseamnă nimic.
„Eu recomand tuturor să respecte spiritul Timișoarei, să-l împărtășească, să trăiască în el. Timișoara, printre altele, are în spiritul său această toleranță greu de întâlnit în alte părți. Nu sunt reprezentativi cei puțin fundamentaliști, care și de mine s-au legat, să mă duc la Bocsig, că sunt vinitură. Da, sunt vinitură. Dar timișorenii, cei mulți, au făcut dovada că acceptă noi cetățeni, de exemplu alegându-mă pe mine de două ori, ca primar al lor. Dacă nu ar fi fost această caracteristică a Timișoarei, de toleranță, nu ar fi ales timișorenii. Eu am spus-o în nenumărate rânduri, nu sunt născut în Timișoara, provin din județul Arad și, cu toate acestea, timișorenii m-au ales, mă apreciază, nu am nicio problemă cu timișorenii născuți aici. Ar greși noii timișoreni dacă s-ar lăsa afectați, trebuie să fim oameni tari, nu să ne afecteze ce spune oricine. Ce-ar fi să iau eu în seamă tot ce se spune despre mine, tot ce se spune la adresa mea. Nu trebuie să se ia după ce spun unii alți și să dea replică, să ajungă ei cumva, simetric față de normalitate, poziționați în raport cu fundamentaliștii nativi. Ar fi spre răul tuturor dacă s-ar întâmpla așa ceva. Noii veniți trebuie să trăiască în acest spirit frumos, sublim al Timișoarei, care e apreciat peste tot și, evident, să vină cu contribuțiile lor. Fiecare are contribuții”, a mai povestit Nicolae Robu.
„Îmi place enorm să mă uit la cei care dansează sârba oltenească”
Primarul și-a amintit de o experiență avută în urmă cu un an, când a participat la ziua unei comune din Timiș. A admirat o olteancă „aprigă” care juca o sârbă „superbă”. Spune că apreciază toți românii și că Timișoara, capitala Banatului, este un model de urmat chiar și la nivel planetar.
„În urmă cu vreun an am postat pe Facebook o filmare făcută cu telefonul la Sânmihaiul Român. Am fost la ziua comunei și am fost luat în horă. Am scris eu acolo, îmi aduc aminte, de o olteancă aprigă am spus, nu focoasă, nu mai știu. Juca extraordinar, era în cap acolo, și a venit și m-a luat și pe mine la dans. Am rămas foarte mult cu acei oameni în horă, chiar dacă eu, cu dansul, nu prea le am. Le am cu fotbalul, dar cu dansul nu prea. Dar am stat, că era o plăcere să vezi cum se cânta oltenește și sârba oltenească este superbă. Îmi place enorm să mă uit la cei care dansează sârba oltenească. Venea un brâu bănățean, venea o ardeleană, ajungeau la rând muzică și dans din Moldova, apoi ceva sârbesc, nemțesc, era absolut o bucurie să vezi așa ceva. Ăsta e spiritul regiunii, ăsta e spiritul Banatului și Timișoara e capitala Banatului. Indiferent de proveniența lor, toți jucau cu aceeași plăcere pe tot ce se cânta. Păi nu așa era frumos? Unde ajungem dacă timișorenii – eu acuma, după atâția ani, sunt timișorean vechi, nu nativ – unde ajungem dacă noi timișorenii vechi îi vorbim cu răutate pe olteni, oltenii pe noi, ardelenii pe noi, ardelenii cu oltenii, oltenii cu ardelenii, moldovenii nu pot rămâne nici ei pe dinafară și ajungem ca fiecare cu fiecare să fim în relații de ură, de neînțelegere. Câștigă cineva dintr-o astfel de abordare? Dimpotrivă, ar fi o tâmpenie, ar însemna să nu fim oameni raționali. Modelul Timișoarei și al Banatului este de urmat în toată lumea, nu este un exemplu numai regional, este valabil la scară planetară. Și atunci, eu n-am putut înțelege reacțiile unora, sutele de postări, nu știu dacă ei trăiesc în Timișoara sau trăiesc în alte părți”, a completat edilul-șef.
„Știu cât de greu e să ajungi singur într-un oraș mare”
Robu și-a amintit cum a fost când a venit singur în Timișoara, de la țară, pe la 20 de ani, când a fost nevoit să-și cumpere tacâmuri și farfurii. Înțelege că sunt probleme și la nivelul proprietarilor de apartamente din Timișoara, care nu acceptă să meargă cu chiriașii la Direcția de Evidență pentru ca cei veniți din alte părți să-și poată face flotant pe Timișoara.
„Eu am spus: tocmai că am aceeași experiență ca și ei, am venit în Timișoara, știu cât e de greu să ajungi la 20 de ani, la 23 de ani, singur, într-un oraș mare, venind de la țară, să pleci, îți iei o gazdă, să pleci la drum, să începi să îți cumperi linguri, furculițe, cuțite, farfurii și toate cele. De aici am plecat eu. Acum gazdele îți oferă cam totul. Stat în gazdă sau în chirie? Este o diferență? Era o casă unde stătea proprietarul și o anexă în curte, cu intrare separată, unde stăteam eu. Știu cât de greu este, pentru acești tineri, ei sunt de admirat că vor să-și facă un rost în viață, vin în Timișoara nu să fure, ci să muncească cinstit. Îi respect, vreau să le vin în ajutor. Am fost aseară după fotbal la o bere și ospătărița mi-a spus că e din Mehedinți și că de patru ani încearcă să-și facă flotant pe Timișoara și nu poate că nu vrea proprietarul s-o ajute. Da, uite, dacă ar avea flotant, cum cer eu, ar avea o mulțime de drepturi, de facilități, pe care le au cetățenii cu acte în regulă. Nu este normal pentru administrația publică să știe câți cetățeni trăiesc în oraș? Eu trebuie să dimensionez, să prefigurez dezvoltarea orașului”, a mai spus primarul, care a ținut să precizeze că este conștient că noii cetățeni ai Timișoarei se confruntă într-adevăr cu dificultăți.
Robu, despre locurile de parcare dintre blocuri: ”Nu știu cum o să facem, nu am o idee acum”
Cât despre anunțul de vineri, cu locurile de parcare dintre blocuri, primarul spune că nu a găsit o formulă finală pentru un proiect de hotărâre. Spune că va mai analiza subiectul și că a vrut, de fapt, să-și facă o imagine clară asupra situației.
„Am citit foarte multe dintre postări și îmi dau seama că acești noi cetățeni ai Timișoarei se confruntă într-adevăr cu niște dificultăți. Eu nu vreau tensiuni între proprietari și chiriași, o să gândim un mecanism să aflăm care e populația orașului. Noi ar trebui, în documentele oficiale, să apărem cu populația reală. Nu știu cum o să facem, că nu am o idee acum, eu am vrut doar să scot în evidență niște realități, să am o imagine asupra anvergurii unor aspecte. În Germania dacă în cinci zile nu te anunți la autorități, ești jale. Nu ești lăsat să trăiești într-o localitate fără să se știe de tine că ești acolo. Deci vom găsi un mecanism, nu vreau să creez probleme pentru nimeni”, a conchis primarul Timișoarei.
Vă reamintim, la cele două sondaje lansate de edilul-șef pe Facebook, majoritatea votanților s-au declarat împotriva măsurii pe care ar vrea s-o impună Nicolae Robu. Rămâne de văzut la ce concluzie va ajunge primarul.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2040748″]
[related-post post_id=”2038768″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!