Nicolae Robu i-a întrebat joi pe prietenii virtuali dacă au o opinie „favorabilă căsăt homo” sau „defavorabilă căsăt homo”, la sondajul de pe Facebook votând deja aproape 8.000 de oameni. Până la ora transmiterii acestei știri, balanța înclina spre primul răspuns: 63% au spus că au o opinia „favorabilă căsăt homo” și 37% au spus că au o opinie „defavorabilă căsăt homo”. Primarul liberal a fost foarte uimit de rezultatele sondajului și spune că va vota pentru redefinirea familiei tradiționale.
„Sondajul este uluitor. Cu peste 5.000 de votanți în 10 ore… Este incredibil. Eu am formulat cât se poate de neutru. Voi vota pentru familia definită așa cum este tradiția la noi. Eu vreau, atunci când se pronunță cuvântul familie, să nu fie nevoie de o întrebare suplimentară: din ce e compusă? Vreau să se știe că ea a avut la bază, că poate nu mai e așa, trebuie atenție aici, și lingvistică, are la bază ceea ce este întipărit în mintea noastră. Se pot găsi formule prin care să li se permită și celor care au alte opțiuni să conviețuiască oficial. Nu am nimic împotriva, e opțiunea oamenilor, dar prin familie se înțelege ceva. Prin cuvântul căsătorie se înțelege ceva. Nu cred că trebuie extins înțelesul acestor cuvinte. Nu cred, asta este părerea mea personală”, a explicat Robu.
Edilul Timișoarei spune că nu abordează subiectul politicianist și că „dacă nu scrie în Constituție că nu se poate, atunci se poate modifica printr-o lege Codul Civil, încât să fie posibil”.
„Tocmai de aceea, dacă se face o modificare în Constituție, atunci nu se mai poate nicio lege care să schimbe lucrurile. Aici se face diferența. Nu cred că trebuie abordată cu încrâncenare această temă. Ea este foarte importantă. Numărul celor care au această orientare – se spune că nativ, că nu e ceva dobândit, eu nu știu cum e – e surprinzător de mare. Ei sunt ființe umane ca și noi ceilalți și trebuie să nu-i punem într-o postură de inferioritate. Cu atât mai mult cu cât mulți dintre ei au dovedit că sunt oameni străluciți, mai ales în arte, în diverse domenii… Însă, în concepția mea, sunt niște cuvinte sacre: familie, căsătorie, și eu vreau ca acestea să rămână cu sensul constituit în lungul timpului. Sigur, la alții e definită altfel: un bărbat cu 4 femei, de exemplu. Dar noi avem o tradiție. Chiar dacă eu sunt un non-conformist prin natura mea, în această privință sunt tradiționalist, sunt conservator, dacă vreți”, a conchis Nicolae Robu.
În 7 octombrie, românii sunt chemați la referendum pentru redefinirea familiei, după ce senatorii au adoptat în cursul săptămânii trecute propunerea privind modificarea Constituției. Înainte de referendum este însă nevoie de un aviz al CCR.
Noul text din legea fundamentală spune că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Totul a pornit de la o inițiativă cetățenească semnată de 3 milioane de persoane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!