31 de primari din România spun că au înregistrat în numele Asociației Municipiilor din România, la Guvernul României și la Ministerul Finanțelor Publice, o solicitare prin care cer „de urgență” o întâlnire cu Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici. Vor să discute pe marginea Legii bugetului de stat pe anul 2019.
Mai precis, reprezentanții Asociației Municipiilor din România îi invită pe reprezentanții Guvernului să participe la reuniunea Comitetului Director al AMR, care va avea loc marți.
„Stimată doamnă Prim-ministru,
Având în vedere discuțiile din spațiul public legate de prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2019, Asociația Municipiilor din România a decis convocarea Comitetului Director al AMR pentru data de marți, 29 ianuarie 2019, ora 15, la sediul AMR din str. Matei Basarab nr. 63, Sector 3, ședință la care vă adresăm invitația să participați. În semestrul II din anul 2018, dar și în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate, astfel încât la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, se arată într-un comunicat de presă emis de AMR.
Primarii de municipii spun că nu este normal ca până la sfârșitul lui ianuarie să nu fi avut loc o dezbatere publică pe marginea Legii bugetului. Ei susțin că au aflat de la știri că Guvernul Dăncilă va adopta proiectul de buget până joi, 31 ianuarie.
„Tot din surse neoficiale sunt și speculațiile referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărui UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe 2019: 20% la bugetul local al județului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, față de procentul de 60% solicitat de structurile asociative și 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, față de procentul de 20% solicitat”, se mai arată în document.
Cei 31 de primari de municipii susțin că, dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanții APL, ei consideră că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă și că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuție sunt finanțele publice locale.
„Având în vedere că până în prezent nu există nicio informație oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor din IV ce urmează a fi alocate UAT si a alocărilor bugetare de care depinde dezvoltarea comunităților urbane în următorii ani, astfel, va invitam să vă alăturați primarilor de municipii, marți, 29 ianuarie 2019, începând cu ora 15, str. Matei Basarab nr. 63 la reuniunea CD al AMR”, mai spun edilii.
Documentul este semnat de Robert Negoiță, președinte al Asociației Municipiilor din România, dar și de întreg comitetul director al AMR. Semnează, printre altele, și primarii Ilie Bolojan din Oradea, Gheorghe Falcă din Arad, Mihail Genoiu din Craiova, Decebal Făgădău din Constanța, Emil Boc din Cluj-Napoca, Mihai Chirica din Iași, Florin Oancea din Deva, Francisc Boldea din Lugoj, Nicolae Robu din Timișoara și Marius Screciu din Drobeta Turnu Severin.
Asociația Municipiilor din România a fost fondată în anul 1990.
Citiți principiile noastre de moderare aici!