Consiliul de administrație al Societății de Transport Public Timișoara a organizat parcă pe ascuns concursul pentru funcția de director general, dedicată lui Nicu Bitea. În mod normal concursul ar fi trebuit promovat, pentru ca specialiștii în transporturi să poată concura pentru post și să existe astfel o competiție corectă. STPT a făcut însă doar două anunțuri pe site-ul societății, două în ziare, așa cum cere legea (unul într-o publicație locală și altul în una națională – n.r.) și niciunul pe pagina de Facebook a societății, acolo unde sunt puse aproape săptămânal fotografii cu mijloacele de transport în comun spălate de personalul STPT. Mai mult, pe pagina de Facebook a societății s-au făcut nenumărate apeluri la oameni să vină să se angajeze ca șoferi sau vatmani la STPT.
Primul anunț publicat pe site-ul STPT, în 18 noiembrie 2018, spune că societatea de transport dă startul procesului de recrutare și selecție pentru poziția de director general. Atunci au fost făcute publice și condițiile. Candidatul potrivit avea nevoie de o experiență profesională de minimum 10 ani, ca vechime în muncă în domeniul serviciilor de utilități publice sau în domenii conexe (activități de interes public, administrativ publică, inclusiv consultanță), de o experiență de minimum 5 ani în funcții de conducere în întreprinderi/entități publice sau societăți din sectorul privat profitabile, din domeniul serviciilor de utilități publice sau în domenii conexe (activități de interes public, administrație publică), precum și experiență în pregătirea și implementarea proiectelor majore de infrastructura cu finanțare europeană și cunoștințe legislative.
Mai mult, candidatul era avantajat dacă avea experiență în elaborarea și implementarea de strategii de dezvoltare, optimizare și modernizare a unor întreprinderi de utilități publice, experiență privind sistemul de control intern managerial, dar și experiență în relația cu autoritățile publice. Aparent, nu a fost nevoie deloc de experiență în domeniul transporturilor.
Ca și criterii de evaluare, s-a ținut cont de experiența în consultanță în management și/sau în activitatea de conducere a unor întreprinderi/entități publice sau societăți (…), precum și de atragerea și gestionarea fondurilor europene/subvenții și de competența profesională (studii tehnice, capacitate de luarea deciziei, managementul riscurilor). Ca și criterii opționale, au fost luate în seamă cunoștințele despre domeniul de activitate al societății și despre domeniul utilității publice.
Candidaturile s-au putut depune în termen de 30 de zile de la data publicării anunțului și doar în plic închis și sigilat la sediul STPT, urmând ca rezultatul selecției inițiale să fie publicat în termen de cinci zile de la data limită de depunere, pe site-ul STPT. Candidații rămași pe lista scurtă urmau să fie anunțați „individual să depună o declarație de intenție”, iar cei declarați admiși la etapa inițială urmau să fie evaluați în cadrul unui interviu, „data, ora și locul desfășurării interviului urmând să fie anunțate telefonic”. Nu se cunosc alte detalii, dar STPT ne-a anunțat în 28 decembrie 2018, tot printr-un scurt anunț pus pe site, că a existat o singură candidatură, a lui Nicolae Florin Bitea, candidat declarat admis în etapa inițială de selecție a dosarelor. Și atât.
Reprezentanții STPT nu au reușit să ne precizeze care este nota obținută de Nicu Bitea la concursul organizat de societate. Întrebat dacă nu ar fi fost normal ca și primăria să promoveze concursul, primarul Nicolae Robu ne-a spus că nu este treaba municipalității să caute șefi pentru societățile primăriei.
„La STPT a fost concurs, nu știu cu cât a luat domnul Bitea, că nu mă ocup eu de concursuri. Nu mă ocup de lucrurile acestea, v-am mai spus, eu nu am prerogative asupra societăților. Eu intervin la societăți prin autoritatea nescrisă pe care o am, reprezentând interesele cetățenilor Timișoarei. Le cer să muncească, să facă treabă cât mai bună, să aibă productivitate ridicată. Dar nu am prin lege prerogative să pun eu un director sau să-l schimb, să mă implic în concursurile care au loc (…) Nu aș vrea să se interpreteze în vreun fel interesul pe care îl am. Se face tot ce permite legea să se facă și se consideră oportun. Este și dreptul decidentului să stabilească ce este oportun și ce nu e. Ce e legal și e ilegal nu stabilește decidentul, dar ce e oportun sau neoportun stabilește. Eu am un principiu, să las lucrurile care merg bine să meargă mai departe (…) Legea este sfântă”, a explicat Robu, precizând ca va fi organizat în curând concurs și la Societatea de Piețe, unde director general a ajuns, deocamdată cu titlu interimar, tot un apropiat al primarului, chiar consilierul personal al acestuia, liberalul Ionuț Nasleu.
Nicu Bitea a avut o relație cu năbădăi cu societatea de transport a Timișoarei. A fost numit director adjunct pe vremea în care fosta RATT era condusă de Ioan Goia, dar Bitea n-a rezistat mult. Nu s-a înțeles cu fostul director, așa că a fost dat afară. Liberalul nu s-a lăsat însă și a dat în judecată societatea, iar în iulie 2018 a fost numit director general interimar, după schimbarea lui Goia, dar și după schimbarea lui Sorin Supuran, un alt liberal.
S-a născut în 1982, a terminat Facultatea de Tehnologia Produselor Alimentare, iar din 2008 încearcă să ia un doctorat în Agricultură. Din 2000 a fost „asistent șef” al unui producător de anvelope, având ca sarcini de serviciu „să asigure utilajele și să explice manevrarea lor”, după cum scrie în CV-ul acestuia. Nicu Bitea a fost și „cercetător”, dar s-a ocupat și de „asistență proiecte în domeniul silvic”. A fost și „expert în formarea și perfecționarea funcționarilor publici” și „consilier proiecte și programe pentru IMM”. A lucrat la Direcția Agricolă, pe funcția de „director coordonator adjunct”, iar din anul 2011 a fost numit „șef serviciu, Coordonare și control trafic” la CNADNR. Pe vremea PDL a fost consilier al cabinetului europarlamentar al Elenei Băsescu, iar acum este membru în Biroul Politic Județean al PNL Timiș și consilier județean la al treilea mandat, fiind chiar lider de grup al consilierilor județeni PNL.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/nicolae-robu-despre-ionut-nasleu-noul-sef-de-la-piete-am-incredere-in-el-a-avut-initiative-a-asigurat-curatenie-mult-mai-buna/2229955
http://www.tion.ro/ionut-nasleu-omul-lui-robu-director-interimar-la-piete-stefan-sef-de-27-de-ani-al-societatii-ramane-consilier-personal/2229769
Citiți principiile noastre de moderare aici!