Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat că s-a dispus trimiterea în judecată a fostului şef al Direcţiei de Patrimoniu a Primăriei Timişoara, Nicuşor Miuţ, şi a trei angajaţi ai municipalităţii – Petru Opra, Octavian Aurel Roşca şi Marius Valentin Voicu, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, având ca rezultat obţinerea, pentru altul, de avantaje patrimoniale, în formă calificată şi continuată. Totodată, a fost trimis în judecată şi un executor de la Direcţia de Patrimoniu a Primăriei Timişoara, Florin Chiriţescu, pentru mărturie mincinoasă şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, potrivit DNA.
„În perioada 2003-2010, inculpaţii Miuţ Nicuşor, Opra Petru, Roşca Octavian Aurel, Voicu Marius Valentin, în calitate de şef al direcţiei Patrimoniu din Primăria Timişoara, respectiv de consilieri angajaţi la aceeaşi instituţie, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu prin aceea că au înlesnit închirierea, la un preţ modic, şi ulterior prelungirea contractului de închiriere, de către o societate comercială privată, a Bazei Sportive şi de Agrement situată în Timişoara – Zona Stadion, ce aparţine Primăriei Municipiului Timişoara”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.
Bugetul local a fost prejudiciat cu aproape 228.000 de euro potrivit reprezentanţilor DNA.
„S-a creat un prejudiciu de 850.350 lei (echivalent a aproximativ 227.366 euro) în dauna bugetului Primăriei Timişoara, sumă ce reprezintă avantajul patrimonial obţinut de SC Elaine S.R.L. Modalitatea de acţiune a primilor patru inculpaţi ce a avut ca rezultat prejudicierea bugetului primăriei a constat în organizarea, în anul 2003, a unei licitaţii în cursul căreia au fost încălcate mai multe norme legale, în urma căreia i se asigura S.C. Elaine S.R.L. dreptul de utilizare a Bazei Sportive şi de Agrement, închirierea pe o perioadă scurtă de timp, la un preţ modic calculat de către inculpatul Opra Petru cu încălcarea normelor legale a unei părţi din acea bază şi prelungirea ulterioară pe o perioadă mare de timp (5 ani) a contractului, contrar prevederilor legale (…). Toate acestea au condus la păstrarea beneficiului obţinut de societatea comercială care a utilizat în realitate o suprafaţă mai mare cu 12.168 mp decât cea menţionată în contract, fără a achita chiria aferentă”, precizează oficialii Ministerului Public.
Reprezentanţii DNA au mai arătat că, în timpul cercetărilor, Florin Chiriţescu l-ar fi avertizat pe administratorul societăţii care a beneficiat de contractul de închiriere asupra activităţii procurorilor, deşi a declarat că nu îl cunoştea şi nu l-a contactat.
Pentru recuperarea prejudiciului a fost instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Timişoara.
Unul dintre cei mai vechi funcţionari ai municipalităţii, Nicuşor Miuţ, a demisionat de la Primăria Timişoara anul trecut, mai exact în mai 2011.
Miuţ anunţa atunci că a decis să plece în sectorul privat şi invoca salariul mic pe care îl încasa de la primărie, după ce retribuţia sa lunară a fost diminuată ca urmare a măsurilor de austeritate impuse de Guvern şi a ajuns la 2.700 de lei, spunea chiar fostul şef de la Patrimoniu.
Directorul Directiei de Patrimoniu a Primariei Timisoara, Nicusor Miut, demisioneaza
Citiți principiile noastre de moderare aici!