Să reproduci o partitură în mişcare. Să dansezi un cor! Să recompui matematic, coregrafic, un concert brandenburgic, un motet, o invocaţie, un ritual, să dansezi o absenţă, un dumnezeu, o dorinţă carnală, golul dublu dintr-un 8.
În prima parte a spectacolului lui Gigi Căciuleanu, intitulată Conciertos, balerinii Companiei Naţionale din Chile au dansat, literalmente, partituri de Bach. Nu doar structura concretă, după un algoritm riguros, matematic descompus în mişcare, a partiturii, ci şi, sau mai ales, tensiunea dintre note, înălţarea şi căderea sunetului, fluidul gamei, tumultul sangvinic al notelor, tăcerea, liniştea fără de care limbajul muzical nu ar avea sens, iar Bach nu ar putea fi înţeles. Toate translate limpede, infinitezimal fidel, în mişcare, încât induc senzaţia că, privindu-i pe dansatori, o orchestră ar fi putut interpreta lucrarea muzicală, ca după ştime.
Concertele Branderburgice (numărul 5 în Re Major şi nr. 3 în Sol Major, înregistrare a orchestrei Filarmonicii din Berlin, sub bagheta dirijorală a maestrului Herbert von Karajan) au fost materialul muzical din care magul Gigi Căciuleanu a ales să croiască un spectacol impresionant, inteligent, cult şi emoţionant, cu o tăietură clară, chirurgicală, care decriptează abstractul şi decantează emoţia.
Partea secundă a spectacolului, numită Cantico (motetul Jesu, Meine Freude), este un cântec dansat, o invocaţie poetică, o întoarcere la ritualurile personale, la matricea unică a invocaţiei divine, o senzuală Cântare a Cântărilor intonată în catedrala trupurilor.
Momentele de intensitate care punctează Noche Bach, precum pasajele de duo în care Kana Nakao şi Cesar Sepulveda dansează legaţi cu un „ham”, un cordon ombilical unind intim două existenţe antinomice, atitudinea corporală de Iisusi/Jesu latino, tragici şi suavi, a dansatorilor chilieni, concentraţia ideatică a gesturilor şi multitudinea straturilor semantice suprapuse sunt răscolitoare: ele răscolesc în emoţie ca în tăciuni încinşi sub care stau meditaţia, reflecţia la teme profunde pe care le iei cu tine, acasă, în propria noapte cu Bach.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!