De la an la an, Noaptea Europeană a Muzeelor și Galeriilor stârnește tot mai multă curiozitate din partea publicului și entuziasm din partea expozanților, la Timișoara. Chiar dacă pentru asta au fost nevoiți să înfrunte, în regim nocturn, șantierele din oraș, oamenii au luat cu asalt cele 11 muzee și galerii care s-au implicat în ediția 2014 a evenimentului: au colindat toate sălile Palatului Baroc, admirând expoziția ”Două secole de sticlărie europeană în colecția Muzeului de Artă Timișoara” (curator Marcel Oprescu), vernisată chiar sâmbătă seara, și expozițiile de pictură europeană, artă contemporană, de afișe pentru filme nicicând turnate, și Colecția Corneliu Baba, și s-au delectat cu Nocturnele lui Chopin, cântate de pianista Andreea Olariu.
La Galeria Calina au putut vedea bizarele forme scheletice, multicromatice, vag neliniștitoare în umbre, din Topografiile secrete ale artistei Simona Nuțiu Gradoux, și și-au alimentat bateriile cu cafea neagră pentru o noapte albă. Și la Galeria Calpe, Heptacromiile s-au ”asortat” cu acordurile muzicii clasice interpretate de familia Petrila.
La Muzeul Catedralei liniștea nopții s-a reflectat în vechi și prețioase icoane, iar la Memorialul Revoluției vizitatorii au putut vedea expoziţii dedicate acelui de neuitat Decembrie 1989, dar și Epocii de Aur și cultului personalității lui Ceaușescu. În Casa Artelor a fost iureș prin galeria Pygmalion, în subteran și cafeneaua Klapka, s-a deschis o expoziție de/despre fotografie, iar la teatrul Thespis s-a jucat de-a ”Eppur si muove”. La Helios au ”dansat”, cu o expoziție, artiștii maghiari din Timișoara, iar la Facultatea de Arte au fost deschise, în noapte, toate atelierele studențești, în vreme ce Mansarda a fost rezervată graficii finlandeze. Muzeul Satului și-a ținut, în premieră, deschise noaptea casele, etalându-le poveștile în pridvoare, la gura sobei sau sub stele. Galeria Triade și-a întâmpinat vizitatorii cu ospitalitate și cu ”Balerine” – expoziție de sculptură Luan Mulliqi ”în dialog” cu Peter Jecza, iar la Jecza Gallery a putut fi admirată expoziția de pictură a artistului albanez Genti Korini, ”The Object And Its Background”.
Plimbarea nocturnă a durat până după miezul nopții, recordul orar fiind deținut de Galeria Calpe, deschisă până la ora 2. Accesul publicului în toate cele 11 muzee și galerii cuprinse în acest itinerar a fost liber. Ajunsă la a zecea ediție, Noaptea Europeană a Muzeelor a angrenat peste 3000 de instituții de pe întreg continentul. În România, evenimentul a fost coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor.
Articole pe aceeaşi temă:
Noaptea Europeana a Muzeelor, la Timisoara
Transport RATT gratuit pentru Noaptea Muzeelor si Galeriilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!