Ploaia de Perseide va avea o intensitate crescută în această noapte, după miezul nopții și până dimineața. Pe cer vor putea fi observate foarte multe stele căzătoare. Specialiștii spun că pentru a avea o vizibilitate bună, trebuie să ne aflăm undeva departe de lumina orașelor, pe un câmp deschis sau la munte și să privim cerul între punctele cardinale Nord și Nord-Est, în dreapta constelației Carul Mare. Trebuie și răbdare pentru a putea observa fenomenul.
„Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră”, spun specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Perseidele vor putea fi observate pe cer până la finalul lunii august, iar în această noapte, la vârful fenomenului, pot fi observați și 100 de meteori pe oră.
Denumite după constelația din care vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. O stea căzătoare se observă câteva fracțiuni de secundă.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XEu as spune ca fenomenul se repeta in fiecare an intre 13-15 August, dar nu ma pricep…
Azi noapte chiar s-au vazut super…intradevar putin dupa miezul noptii, in directia N-NE azimut 60
…in caz ca mai sunt doritori pentru serile urmatoare…:)