„Primăria Municipiului Timişoara continuă lucrările de aplicare a tratamentelor la sol pentru combaterea muştelor şi ţânţarilor. Din cauza condiţiilor meteorologice din ultima lună, lucrările de combatere prin tratamente aeriene, cu elicopterul, au fost amânate, dar au demarat de astăzi, 13 iunie 2013. Precipitaţiile abundente şi temperaturile ridicate din ultima perioadă au determinat condiţii favorabile de înmulţire a insectelor”, au anunţat reprezentanţii municipalităţii.
Autorităţile locale dau asigurări că substanţele folosite sunt avizate de Ministerul Sănătăţii şi nu pun în pericol populaţia şi animalele, dar atenţionează că albinele pot fi afectate în condiţii de soare puternic.
Oficialii primăriei fac apel şi la locuitorii oraşului, la firme şi instituţii publice să efectueze astfel de lucrări de dezinsecţie concomitent cu cele desfăşurate de operatorul care are contract cu municipalitatea. Cei care nu se conformează riscă sancţiuni. Hotărârea de Consiliu Local 371 din 2007 modificată şi completată prevede amenzi de la 500 la 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi de la 1.000 la 2.500 de lei pentru persoanele juridice. Riscă să fie sancţionaţi cei care nu iau măsuri pentru salubrizarea şi igienizarea spaţiilor proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor înainte de începerea lucrărilor de dezinsecţie, cei care nu efectuează dezinsecţia imediat ce au constatat apariţia insectelor (ţânţari, muşte, gândaci etc.) sau concomitent cu acţiunile organizate de primărie prin operatorii în domeniu şi cei care folosesc substanţe ce nu sunt autorizate ori care afectează insectele polenizatoare. Timişorenii pot şi să sesizeze prezenţa muştelor, a ţânţarilor şi a gândacilor la dispeceratul societăţii Deraton, la telefon 0256/ 214.778, sau la primărie, la Direcţia de Mediu, la telefon 0256/ 408.366.
Citiți principiile noastre de moderare aici!