Primăria Veche, una dintre clădirile simbolice ale Timișoarei, aflată chiar în Piața Libertății nr. 1, ar putea fi reabilitată într-un final. Discuții despre consolidarea și restaurarea acesteia au început încă de pe vremea fostei administrații – de altfel, în 2019, reprezentanții primăriei au semnat contractul cu firma care a câștigat licitația pentru întocmirea proiectului tehnic. Este vorba despre PGA Markers, o firmă din Timișoara, care a avut o ofertă de cca. 55.000 de euro.
Piatra de temelie a Primăriei Vechi a fost pusă în anul 1731. Atunci se numea „Primăria Nouă” sau „Primăria Germană”. În anul 1781 se numea „Primăria Orașului Liber Regal Timișoara”. Fațada clădirii a fost refăcută de mai multe ori de-a lungul timpului, fiind deteriorată inclusiv în urma bombardamentului din 1849. Fațada de astăzi nu a suferit modificări din 1853. Reparații s-au mai făcut și mai târziu, primăria orașului funcționând acolo până în anul 1949, când a fost mutată în sediul actual de pe C.D. Loga 1.
Edificiul s-a deteriorat în timp, în lipsa lucrărilor de reabilitare și restaurare. În 2018, pompierii au fost chemați de urgență la clădirea din Piața Libertății, pentru a stinge un incendiu izbucnit la panoul electric de la intrare. În clădire erau atunci și câțiva studenți de la Facultatea de Muzică, care nu au avut pe unde să iasă din incintă. Cu puțin timp înainte, o persoană a ajuns la spital după ce a fost lovită de tencuiala desprinsă de pe clădirea Primăriei Vechi.
Parteneriat între Primăria Timișoara și UVT
Printr-un parteneriat între Primăria Timișoara (PMT) și Universitatea de Vest (UVT), ideea reabilitării Primăriei Vechi avansează. PMT vine cu documentația, iar UVT este în căutarea unor surse de finanțare pentru proiect.
Este important de menționat însă că, printr-un contract, instituția de învățământ va prelua clădirea în administrare. Potrivit reprezentanților PMT, în noul contract „vor fi stabilite și clauzele de menținere a spațiilor cu altă destinație aflate la parterul clădirii”, și „va fi prevăzută obligația administratorului de a demara lucrările de reabilitare a imobilului primit în administrare în maxim 5 ani de la preluarea acestuia”. Acest lucru arată cât de mult ar putea dura până când timișorenii vor vedea clădirea restaurată, în cazul în care UVT nu găsește rapid finanțări.
„Atât clădirea, cât și locul unde e amplasată sunt emblematice pentru Timișoara. Vorbim de zona zero a orașului, cu trafic pietonal și aflux ridicat de turiști. Chiar dacă Primăria este proprietara clădirii, de-a lungul timpului aici au fost găzduite diverse instituții, cum e și Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest, care își desfășoară cursurile aici. Salut dorința de implicare a Universității de Vest în reabilitarea clădirii. Primăria a finalizat prima etapă, cea a documentației tehnico-economice, iar acum urmează proiectul tehnic și execuția lucrărilor. Sunt încrezător că în urma parteneriatului dintre Primărie și Universitatea de Vest vom pune în valoare încă una din bijuteriile arhitectonice ale Timișoarei”, a spus primarul Dominic Fritz.
Documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Reparații capitale la ansamblul Primăria Veche” vor fi introduse pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Consiliu Local.
„Vechea Primărie, imobilul simbol din Piața Libertății, își va relua strălucirea de odinioară. Aflată în ultimii ani într-o anumită stare de degradare, această clădire reprezentativă pentru istoria comunității noastre va fi refuncționalizată printr-un amplu proiect de reabilitare. Vom prelua documentația proiectului pentru a-l implementa și pentru a-i asigura finanțarea. Suntem deja în căutarea unei surse de finanțarea pentru a susține investiția. Dincolo de refacerea infrastructurii și fațadei, este important pentru Timișoara, oraș Capitală Europeană a Culturii în 2023, faptul că în această clădire își desfășoară activitatea Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara. […] Tinerii talentați și mentorii lor sunt primii care vor beneficia de noile condiții de educație pe care le vor avea în aceste spații reabilitate, iar comunitatea, ca întreg, se va bucura de viața culturală găzduită în acest sit istoric valoros al orașului, clădirea Primăriei Vechi”, a precizat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.
Pe lângă reparații și consolidarea clădirii pentru a face față posibilelor cutremure, pereții Primăriei Vechi vor fi refăcuți, fațada va fi restaurată, acoperișul și tâmplăria vor fi înlocuite, iar instalațiile vor fi toate schimbate. De asemenea, clădirea va fi accesibilizată pentru persoanele cu mobilitate redusă. Va mai fi introdus și un sistem de detectare a incendiilor. Curțile interioare vor fi și ele amenajate.
Potrivit documentației realizate de PGA Markers, valoarea estimată a lucrărilor se ridică la 77.654.799,20 de lei, adică peste 15,6 milioane de euro.
Pe aceeași temă:
Reparații capitale la Primăria Veche, un prim pas concret făcut de primărie. Se face expertiză
Trimite articolul
XIn sfarsit! Acum e rusinea orasului.
In scfarsit se apuca sa fure si de acolo. Parea ca le-au ajuns deja banii pe care i-au sutit. Se pare ca nu.
mi se pare mie sau de banii astia o demolezi si o refaci dar o si poleiesti cu aur?🤪
-
Ti se pare tie. Asa cum ti se par cam multe, poluatorule cu vorbe. Recomand un control specializat. Este clar ca esti bugetar sau asistat social, cam acelasi lucru in fapt.
-
Din ce judet e?
-
cred ca nu intrebi chiar pe “clarvazatoru'” care trebuie 😂🤣😂 Nici intrebarea nu e chiar corecta, poate ar trebui inceput cu din ce judet sunt stra stra stra stra stra bunicii 🤪
-
-
e vreun specialist pe’aici care poate explica disonanta cognitiva? si cum se manifesta ea? poate un psiholog…zic. 😜
-
@😜 exact asa cu disonanta aia! 😂
@catalin iti este “clar” TIE. Si oricum, nu dau 10 “asistati social” pe 1 simpatic🤪 care nu intelege cum functioneaza o societate civilizata. nu mai zic daca simpaticul se si crede cumva superior moral, dovada clara ca e la nivel de “fugi sau lupta” adica isi foloseste maxim paleocortexul. Cati asistati social sunt in franta? dar in anglia? dar in germania? ce bugete sunt in ue pt asistenta sociala? Cati bugetari raportat la popülatie? DE CE?
saracofobia e semn clar de romania “educata”. rusine nu-i sa fii asistat social, rusine ii sa nu intelegi asistenta sociala. cat despre “bugetari”, zic ca confunzi pile cunostinte si relatii amoroase angajate pe naspa prin administratie cu bugetarii. e ca si cum ai zice ca intr-o firma privata personalul “tesa” e inutil si doar lucratorul la banda trebuie platit. daca ai un iq sub 80, asa o fi.
cati “privati” se trateaza “la stat” si cati la privat? cati privati au copiii la scoli de stat si cati la scoli “private”? Cati isi permit bodyguarzi si armata personala si cati se bazeaza pe stat? Cati km de autostrada au finantat niste privati si cati statul? aici e simplu 1m vs 1000km 😂cat despre eficienta si calitatea muncii la stat vs privat, zic ca “cine v-a lucrat aicea” e o zicala din privat 😂.
o treime din fortza de munca din Ro e platita cu salariul minim. “pentru ca productivitatea blablabla”. Mai greu daca intrebi cum se calculeaza productivitatea asta. Tu stii? dar de ce sa ne uitam la patronul lacom si total nepriceput in a construi o afacere care se bazeaza doar oe neplata muncii sau la transnationalele care fac “optimizari” fiscale? putem crea si directiona niste ura a unor utilizatori de paleocortex catre o categorie si gata! pentru ca de mii de ani:
#dezbina si stapaneste
#huo biciclistii, ba nu, huo pensionarii, ba nu, huo bugetarii, ba nu, huo culoarea politica x sau y, ba nu, huo “ailalti”
ps: cat zici ca costa o cladire de-asta (fara teren)?
(#🤪)^8
-
Sa fim serioși, cu banii ăștia reconstruiești toată piața Libertății.ce-i cu prosteala asta? Angajați lucrătorii de la Iulius, aparent ei fac turnuri de sticla la același preț…