Noul proiect de hotărâre prevede alocarea sumei de 108.000 de lei de la bugetul local către Asociaţia Foştilor Deţinuți Politici din România – filiala Timiş, pentru achitarea unor restanţe către executanţii lucrărilor realizate la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat.
Reprezentanţii municipalităţii spun că asociaţia a solicitat sprijin financiar întrucât recepţia finală a lucrărilor şi preluarea acestui obiectiv de către Primăria Timişoara nu se poate realiza fără a se plăti executanţilor, Elba-Com SA, respectiv Saiftim SA, anumite sume restante.
„Asociaţia a realizat construcţia parţială a acestui monument în perioada 1998-2000, având ca sursă financiară sponsorizări şi contribuţii din partea unor unităţi economice, persoane fizice, cât şi autorităţi locale. Consiliul Local al Municipiului Timişoara a participat în calitate de coorganizator pentru construcţia monumentului (…) Monumentul nu a fost finalizat şi, în perioada care a urmat, acesta s-a degradat continuu, astfel că în anul 2011 Asociaţia Foştilor Deţinuți Politici a iniţiat proiectul nr. 995/2011 de reamenajare pentru a crea o imagine adecvată şi sobră. În acest sens, proiectanţii monumentului, arh. Şerban Sturdza şi SC Prodid SRL, au pus la dispoziţia AFDPR Timiş un proiect de reamenajare”, amintesc autorităţile locale.
În ce a constat reamenajarea?
„În proiectul de reamenajare, SC Prodid SRL a propus în primul rând crearea unei incinte împrejmuite în jurul monumentului (…) În al doilea rând, a propuns menţinerea stabilităţii movilei de pământ, reprofilarea şi fixarea taluzului prin utilizarea de celule GEO şi prin executarea la baza taluzului a unei centuri formate din 45 de plăci de beton armat turnat monolit şi a unui trotuar de acces în jurul monumentului, iar pe aceste plăci de beton să fie amplasate plăci memoriale din granit negru, pe care să fie inscripţionate numele celor care au fost executaţi la Pădurea Verde, a celor care au fost ucişi în luptele cu securitatea şi a celor care au murit în închisori, lagăre şi deportări aparţinând zonei Banatului. Ansamblul memorial va cuprinde şi sisteme de irigat şi iluminat”, precizează reprezentanţii primăriei.
Prin mai multe hotărâri de consiliu, din 2012 încoace s-au alocat mai multe sume de bani pentru diferite lucrări la acest monument: în total 640.000 de lei, potrivit autorităţilor locale, aproximativ 145.000 de euro.
Acum se propune alocarea unei noi sume, de 108.000 lei de la bugetul local. „Suma alocată va fi utilizată pentru achitarea contravalorii lucrărilor de construcţii, conform documentaţiei tehnice a beneficiarului, şi anume: instalaţia de iluminat monument, precum şi alte lucrări suplimentare”, spun reprezentanţii municipalităţii.
Dacă aleşii vor aproba alocarea acestei noi tranşe, suma totală acordată de la bugetul local va ajunge la 748.000 de lei, deci aproape 170.000 de euro.
Monumentul anticomunist de la Pădurea Verde a fost deja inaugurat şi sfinţit în cursul acestei veri, în luna august.
UPDATE. Mai trebuie spus că în trecut, în timpul fostei administraţii Ciuhandu, în anul 1996, au mai fost alocaţi 10.000.000 de lei vechi de la bugetul local, iar în anul 2000 încă 25.000.000 de lei vechi pentru finalizarea lucrărilor la acelaşi monument de la Pădurea Verde, prin alte două hotărâri de consiliu local.
În plus, în referatul care însoţeşte noul proiect de hotărâre se face referire la „participarea” la execuţia lucrărilor şi printr-o hotărâre din anul 1999, HCL 104 din 1999, dar această hotărâre nu este publicată pe site-ul primăriei. Deci sumele alocate pentru monumentul anticomunist sunt mult mai mari.
Articole pe aceeași temă:
La Padurea Verde a fost inaugurat Monumentul Rezistentei Anticomuniste din Banat
Folica revine! Cere justificarea banilor pentru reabilitarea monumentului de la Padurea Verde
Citiți principiile noastre de moderare aici!