Aproape 100.000 de euro va primi anul viitor secţia de ginecologie a Spitalului Municipal din Timişoara, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile. Acest lucru va fi posibil datorită unui proiect câştigat de spital în colaborare cu Universitatea din Szeged, Departamentul de Endoscopie Ginecologică, în cadrul unui program transfrontalier, coordonat de medicul Olimpia Oprea. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 200.000 de euro, jumătate revenind României.
„Pentru spital este foarte important, pentru că este vorba despre o sumă foarte mare de bani, 70.000 de euro, pe care îi primim din fonduri europene pentru achiziţia de echipamente. Ştiţi că spitale se descurcă foarte greu cu fondurile. Pacienţii o să aibă acces la servicii noi de sănătate. O să crească calitatea actului medical prin instruirile comune care vor avea loc în cadrul cărora medicii vor fi învăţaţi să foloseacă echipamentele”, ne-a spus medicul ginecolog Olimpia Oprea, managerul proiectului.
În cadrul proiectului, spitalele vor fi dotate cu echipamente medicale moderne pentru secţiile de obstetrică ginecologie din cele două spitale, echipamente care vor da posibilitatea efectuării unor intervenții endoscopice pentru tratamentul infertilității feminine. Acestea vor sosi la Spitalul Municipal până la mijlocul anului viitor. Unul dintre echipamentele importante care se vor achiziţiona prin acest program este rezectoscopul. Cu acesta, se vor face intervenţii care până în prezent în spitalele publice din Timişoara nu au loc.
„Se poate realiza ablaţia de endometru, în sângerări uterine, se poate extirpa endometrul. Acum se face histerectomie. Atunci, femeile vor putea să facă ablaţia de endometru şi nu va mai fi necesară histerectomia, adică să li se scoată uterul”, a preciazat dr. ginecolog Olimpia Oprea. Se va mai achiţiona un histeroscop operator şi diagnostic, dar şi echipamente pentru laparoscopie care o să completeze tursa de laparoscopie din spital. Se vor putea realiza intervenţii laparoscopice pentru fibroame uterine.
„Histeroscopia este vizualizarea cavităţii uterine pe cale vaginală. Se introduce un tub cu o cameră video prin col se pătrunde în cavitatea uterină şi se vizualizează endometrul, orificiile tubare, poţi să vezi dacă sunt obstrucţii la nivelul aceastora sau dacă sunt sinechii uterine. Sinechiile apar după un chiuretaj sau după o naştere când se pot lipi pereţii cavităţii uterine micşorând-o şi neputându-se dezvolta o sarcină. Rezectoscopul care va fi achiziţionat prin proiect va permite extirparea unor polipi endouterini sau a unor fibroame pe cale vaginală”, a precizat medicul ginecolog Olimpia Oprea.
Medicii care vor face astfel de intervenţii vor fi instruţi în cadrul a patru workshop-uri comune. Totodată, 20 de femei vor fi tratate de infertilitate prin intervenții endoscopice realizate de echipe mixte de medici, experți in endoscopie, romani si maghiari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!