Patru pieţe şi zece străzi din Cetate sunt cuprinse în proiectul de reabilitare implementat de Primăria Timişoara pe fonduri europene. Termenul iniţial de finalizare a lucrărilor, care nu a putut fi respectat, a fost 29 iulie, iar noul termen stabilit este 29 decembrie 2015.
Şi, deşi mai sunt doar câteva luni până se încheie anul, în unele zone nu munceşte nimeni sau, în orice caz, ritmul în care se lucrează nu pare a fi prea promiţător. Explicaţia? Autorităţile locale susţin că antreprenorul general, firma Romprest, nu primeşte piatră de la furnizori.
Primarul Nicolae Robu spune însă că ce a fost greu a trecut şi lucrările pot fi finalizate în termenul contractual.
„Eu sunt în continuare optimist că proiectul de reabilitare a centrului istoric va fi finalizat până la sfârşitul acestui an şi am motive să fiu optimist. Lucrările sunt foarte avansate şi tot ce a fost greu de făcut este deja făcut. Nu trebuie acum decât să primim de la furnizori piatra necesară. Mai este extrem de puţin de pavat la strada Lucian Blaga şi sunt promisiuni că astăzi (n.r. – marţi) va sosi un transport de piatră din Maramureş – din Maramureş vine piatra pentru această stradă – şi că în continuare vor veni şi alte transporturi pentru pavarea străzii Vasile Alecsandri, din care s-a pavat foarte puţin. Pe strada Mercy nu s-a mai pavat nimic de mult din cauză că furnizorul de piatră din Italia – o piatră foarte frumoasă, deosebită – nu a mai livrat nimic în perioada de vară, invocându-se faptul că sunt concedii. Cel puţin mie asta mi s-a spus, primăria nu are o relaţie directă cu aceşti furnizori”, a explicat Robu.
Întrebat dacă problemele nu ţin totuşi de faptul că antreprenorul general nu ar fi plătit furnizorii, primarul a declarat că nu are cunoştinţă despre aşa ceva. El susţine că perioada de concedii a făcut ca lucrările de pavare să stagneze, peste vară, pe şantierul din centrul istoric.
„Eu nu am un control asupra situaţiei financiare. Reprezentanţii Romprest m-au asigurat că sunt plătiţi şi că nefurnizarea pietrei în cantităţile şi în ritmul vrut de mine se datorează doar faptului că a fost o perioadă de concedii la mijloc, dar că acum, în septembrie, lucrurile vor merge cu totul altfel. Trebuie să avem răbdare. Eu apreciez că Piaţa Unirii va putea fi gata cel târziu la sfârşitul lui octombrie, că în luna septembrie va putea fi finalizată strada Lucian Blaga, avem deja finalizate străzile Praporgescu, Fără Nume şi Carusso (…), o mare parte din strada Mercy este pavată, cam jumătate din strada cea mai lungă, Eugeniu de Savoya, este pavată, şi străzile mai mici din zona Tribunalului…”, a mai declarat Robu.
În plus, nu a început încă operaţiunea de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe şantierul din Cetate, care fac obiectul unui alt contract, atribuit societăţilor Corint SRL şi General Game SRL, din Alba.
Oficialii municipalităţii estimează că într-o săptămână sau două se va trece efectiv la treabă.
Articole pe aceeași temă:
Doua firme din Alba se ocupa de vestigiile din centrul Timisoarei. Putem intra cu lucrarile in 2016
De ce nu se lucreaza pe santierul din centrul istoric al Timisoarei? Pietrarii au plecat… la fan!
Bile si copaci pe post de soldati – monument viu in centrul istoric reabilitat al Timisoarei
Citiți principiile noastre de moderare aici!