Reprezentanţii municipalităţii afirmă că, după finalizarea şi predarea proiectului pentru lărgirea pasajului CF Jiul, lucru care din estimările lor ar urma să se întâmple peste o lună, va începe pregătirea licitaţiei pentru execuţie. Primarul Nicolae Robu susţine că primăria are capacitatea de a susţine realizarea acestei lucrări din veniturile proprii până la urmă.
„E foarte greu în zona pasajului Jiul, este foarte foarte greu. În circa o lună avem termen să primim proiectele și, de îndată ce vom avea proiectele, vom trece la întocmirea caietului de sarcini și vom lansa licitația pentru lucrările de la pasajul Jiul. Această este prima lucrare pe care o abordăm și o lansăm pe venituri proprii. Vom vedea când se termină toată documentația, dar e vorba despre câteva milioane de euro. Bugetul Primăriei Timișoara trebuie să suporte lucruri esențiale, precum un pod peste Bega, subpasajul Jiul și subpasajul Piața Victoriei. Acestea sunt toate lucruri esențiale. Noi avem circa 100 de milioane de euro ca venituri proprii și trebuie să putem da câteva zeci de milioane și pentru astfel de lucrări. De ce spun că trebuie să recurgem la bugetul nostru? Pentru că, pe alte filiere de finanțare, cum ar fi proiectele europene, timingul este unul care nu ne poate mulțumi. La noii bani europeni, pe programele 2014 – 2020, nu se poate ajunge mai devreme de primăvara lui 2016, cel devreme toamna destul de târzie a lui 2015. Dacă noi ne-am apuca de pasajul Jiul abia în 2016, asta înseamnă că abia prin 2017-2018 l-am avea realizat. Or, nu cred că Timișoara trebuie să aștepte până atunci”, a declarat, marţi, Robu.
Consiliul Local Timişoara a aprobat, la finele anului trecut, un nou studiu de fezabilitate pentru lărgirea pasajului Jiul, pentru că şi fosta administraţie a avut în plan realizarea acestei lucrări, dar n-a mai pus-o în practică. Lucrarea este estimată la peste 8 milioane de euro, dar Robu speră să se ajungă la o valoare mai mică în urma licitaţiei.
„Atât este estimarea. La o licitație, vă spun pe baza experienței, probabil că prețul coboară la circa 5 milioane de euro. Experiența arată că sunt scăderi semnificative, cu circa 30% față de prețurile de referință stabilite de proiectanți. Dacă licitația se încheie cu succes, lucrările încep anul acesta. Bani vom prevedea în bugetul local, vom face rectificări, nu ținem de acum banii blocați, vom vedea după necesități”, a mai explicat primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!