Întrebat, încă de la finele lunii trecute, atunci când a fost predat amplasamentul firmei care se va ocupa de reabilitarea zonei Cetate, de ce vor fi tăiaţi arborii din Piaţa Libertăţii, primarul Nicolae Robu afirma că aşa a fost gândit proiectul.
„Nu tăiem, aşa a fost gândit proiectul, vor fi şi unii copaci care vor fi tăiaţi… Acum noi trebuie să ne uităm – că ne place să ne comparăm cu lumea pe care o admirăm – trebuie să ne uităm cum arată piaţetele în oraşele demne de toată admiraţia şi pentru care noi avem chiar un adevarăt cult. Nu sunt verzi, verzi sunt alături, acolo se scot în evidenţă clădirile. Noi nu trebuie să o luăm razna. În ceea ce mă priveşte, pot vorbi foarte relaxat, pentru că am plantat peste 1.000 de copaci într-un an de mandat. Noi, oamenii, nu putem fi subordonaţii nici ai pomilor, nici ai câinilor, nici ai ciorilor, că la ora actuală avem o mare problemă cu ciorile, spre exemplu”, declara, atunci, Robu, edilul explicând că în general se taie arborii care sunt bătrâni şi periculoşi sau cei „crescuţi spontan”.
Unii locuitori ai urbei, de exemplu Adina Murgilă, o reprezentantă a Ligii Bănăţene, care ne-a scris în calitate de timişoreancă, sunt hotărâţi să ridice problema în şedinţa de consiliu local de joi, să ceară explicaţii din partea autorităţilor şi să protesteze faţă de „defrişările” are au avut loc în oraş în ultima perioadă.
„Voi merge la şedinţa de consiliu local şi voi încerca să cer explicaţii, o fac ca timişoreancă. Chiar ieri o cunoştinţă a cerut să i se comunice avizul de mediu pentru lucrările din Piaţa Bălcescu, era din 2011, pentru cinci arbori am înţeles, şi au fost tăiaţi mult mai mulţi. Este posibil să fie conform planului de reamenajare, dar, la fel şi în Libertăţii, chiar nu cred că nu se putea face altfel. Cred că trebuie să existe nişte argumente foarte puternice pentru astfel de tăieri. Se taie foarte mulţi copaci în ultima perioadă”, spune Adina Murgilă. Alţi timişoreni şi-au manifestat revolta postând fotografii cu arborii tăiaţi şi mesaje pe Facebook.
„În Piaţa Libertăţii vor fi tăiaţi 16 arbori dintr-un total de 58. Până acum au fost tăiaţi opt. Acest lucru este cuprins în proiectul de reabilitare. Se va planta vegetaţie de dimensiuni mai reduse pentru a fi puse în valoare faţadele clădirilor istorice din zonă. Arborii au fost însemnaţi de către specialişti, vor fi tăiaţi cei bătrâni, cei are sunt uscaţi şi care oricum reprezentau un pericol. De asemenea, în zonă va putea fi admirat în continuare stejarul din faţa Garnizoanei, plantat la 1 mai 1923 în cinstea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria”, ne-au declarat, joi, reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a municipalităţii.
Oficialii primăriei au inaugurat, chiar la sfârşitul anului trecut, iluminatul artistic al statuii şi arborilor din Piaţa Libertăţii, operaţiune care a costat circa 5.000 de euro, declarau autorităţile la vremea respectivă, şi care a fost realizată în zadar având în vedere că întreaga zonă urma oricum să intre în şantier…
Citiți principiile noastre de moderare aici!