Deși angajații au început protestele încă de pe 16 noiembrie, compania AEM încă nu le-a plătit salariile restante. Ar mai fi de plătit o parte a celor pentru luna septembrie, inclusiv bonurile de masă, și complet cele pentru luna octombrie, care ar fi trebui lichidate încă de la mijlocul acestei luni.
Directorul general le-a trimis, săptămânile trecute, reprezentanților salariaților o notă de informare cu graficele de plată a restanțelor. Potrivit acesteia, închiderea drepturilor salariale pe luna septembrie ar fi trebuit să se realizeze până pe 28 noiembrie. Lucru care nu s-a întâmplat, angajații plângându-se că până acum nu le-a intrat în conturi niciun leu. Prin același document, reprezentanții conducerii le promiteau și că, până pe 10 decembrie, își vor primii și banii pe luna octombrie.
Două săptămâni fără nicio schimbare
Vă amintim, acțiunile de protest de la AEM au pornit pe 16 noiembrie. După câteva demisii și amenințări, angajații nemulțumiți că nu își primesc drepturile salariale s-au revoltat și au început să protesteze.
„Acum, fiecare om mai mare de primit sume între 3.000 și 6.000 de lei, bani care ni s-a promis că vor fi plătiți până la sfârșitul lunii. Dacă nu vor plăti nici luna viitoare, se va ajunge poate și la 10.000, nu știu ce salarii are fiecare. (…) Au fost reprezentanți ai conducerii și ni s-a promis ca până la finalul lunii vor fi plătite toate sumele, inclusiv cele restante. Mai este de achitat o parte din septembrie. Dar avem și pe octombrie, urmează pe noiembrie. Ni s-a mai promis și nu s-au ținut de cuvânt. Ni s-a spus că există o poprire pe conturi și că astăzi va fi ridicată acea poprire și se va putea face plata drepturilor salariale pe luna septembrie, integral”, ne spuneau, pe 16 noiembrie, angajații nemulțumiți.
Acțiunile au continuat și în zilele următoare. Dacă pe 16 noiembrie au fost doar aproximativ 25 de angajați strânși în fața fabricii, a doua zi deja erau peste 200 din totalul de 600. Toți, însă, au probleme cu întârzierile la plata salariilor.
Datele financiare raportate de AEM SA în ultimii ani la ANAF arată, potrivit listăfirme.ro, o scădere constantă a numărului de angajați: de la peste 1.500 în 2015 și 2016, la puțin peste 1.000 în 2019 și la doar 665 în 2022. În ultimii doi ani raportați, 2021 și 2022, compania a avut cifre de afaceri de 101, respectiv 107 milioane de lei. În cei doi ani, a raportat și profituri de 820.000, respectiv 4,9 milioane de lei. Datoriile, însă, au ajuns la 209 milioane de lei, după ce au crescut cu 26 de milioane de lei în 2021 și cu 16 milioane de lei în 2022.
Trimite articolul
Xbietii oameni
-
sper ca e sarcasm la adresa instituțiilor statului.
-
Lasa sarcasmul si priveste mai cu atenti unde scrii!!!
-
??? deja-vu 2005 au început restantele la plata în 2003 deja juma de luna o luna , 2 luni și apoi au tot crescut salariul mai 2005 când am renunțat la firma privata la care lucram plătit în octombrie 2005 ultimi bani . La stat de ce sa nu fie la fel? Mai ales ca majoritatea STAU , aparat bugetar supradimensionat, salarii umflate cu pompa în USL2 . Nu vad unu cu o pancarta: “reduceți aparatu bugetar , reforma, dați afara nepoatele și fufele . Nimic, doar vrem mai multi bani în momentul în care net privat sub 800 euro mediu versus 1200 Euro net mediu, la stat . DIN CE? SI PENTRU CE? , VRETI MAI MULT!
-
Cred ca ai gresit pagina!!! Stirea este despre o firma privata si despre oameni care lucreaza in mediu privat si nu si-au primit drepturile salariale prevazute in contractul de munca.
-
DA , mea culpa ,i-am confundat cu cei de la casa de pensii ei au fost în ultimele zile pe toate paginile și deja eram “satul” de cererile lor.
-
-
Ultimele date disponibile, cele aferente anului 2022, arată că, după premierul Florin Cîțu și puțin din mandatul lui Nicolae Ciucă, salariul mediu net la stat a ajuns la 4.321 de lei, cu 11% mai mare decât cel din sectorul privat (3.888 de lei).
Cred ca la privat sunt foarte multi necalificati totusi, ceea ce nu prea se intampla la stat. Intelegi mai…asta care scoate cifre din burta? Mergi la scoala, fa-te profesor. Sau judecator. Sau medic. Sau fa ceva sa fii miliardar, depinde doar de tine!
-
Aferente anului 2022 ai zis corect de atunci distanta s-a adâncit. Si asa pentru tine de câțiva ani deja lucrez doar de plăcere dacă știi ce înseamnă asta. Iar referitor la calificare o grămadă de nepoate , amante , fufe la stat au doar una singura “centura neagra la … ” Doctorii din parlament și nu numai făcuți la FF îs ce vrei tu mai putini calificați.
-
Pe ce te bazezi? Pe frustrari si pe cum ai fost si tu dresat sa latri impotriva bugetarilor? La privat nu sunt fufe cu centura neagra la… si lucra fraierii sa li se dea si lor salariul, sau cum? Si oe langa asta, la privat mai sunt si o gramada platiti oficial cu minimul pe economie dar inca pe-atat la negru, asa ca probabil media e mai mare totusi la privat. Ham ham bugetarii sunt rai privatii sunt buni, ce sa-ti povestesc. Dar oare cine face evaziunea fiscala? Dresatilor, lasati cliseele si deschideti ochii. Si nu mai inventati cifre aiurea, ca nu pareti mai cunoscatori decat in ochii altor habarnisti dresati si frustrati majoritatea fara nicio calificare dar cu pretentii gramada.
-
??? poate pe faptul: luna de luna plătesc spre buget peste 7000Ron și la schimb primesc exact ce calul are de mult.
-
@Popescu, daca ai frustrari, nu arunca cu rahat in bugetari, vezi mai bine pe cine votezi, ca aia fac legislatia, bugetul tarii, pun sefi la institutii publice si companii de stat, fac schemele de personal, cheltuie bani pe tot felul de aiureli etc. Sa inventezi tu medii salariale mincinoase nu ajuta la nimic, sa compari salarii de absolventi de studii superioare cu salarii de necalificati nu ajuta la nimic, sa inchizi ochii la plata la gri/negru din privat nu ajuta la nimic, sa inchizi ochii la evaziunea fiscala uriasa a privatilor nu ajuta la nimic, sa inchizi ochii la fufele din privat nu ajuta la nimic. Nu mai latrati cum ati fost dresati, deschideti ochii si mintea.,latratul la bugetari asa… la gramada nu ii va face nici mai competenti, nici mai harnici, nici mai multi, nici mai fericiti si zambitori. Vreti o tara ca afara? Atunci tratati bugetarii ca “afara”(ma gandesc la cadrele medicale plecate, pare ca acolo is buni)
-
-
-
Asd
-
Pai aia nu va dau salariul iar voi tot mai mergeti la munca?
În prima zi au ieșit 25 din 600, a doua zi 200 din 600. Înseamnă că cei care nu au ieșit au privit protestul colegilor la televizor. Dacă se închide fabrica, protestatarii își vor găsi de lucru. Dar spectatorii, “smecherii”, se vor bulucit la pensii anticipate sau la ajutor social. Ori la șomaj. Așa este în toată țara. În 1989, “fraierii” au ieșit în stradă și peste 1.000 au ajuns la cimitir sau crematoriu, iar ceilalți, “smecherii” au profitat. Păcat de AEM, se pare că va ajunge mall. Ca vecinii de peste drum…
-
Sa nu ajunga teren viran mALL AR FI LUX !@