Consilierii locali din Timișoara analizează, vineri, un nou „Regulament de organizare şi funcţionare a spaţiilor de joacă situate pe domeniul public al Municipiului Timişoara”. În trecut, lucrurile interzise în locurile de joacă erau incluse într-un regulament mai amplu, cel de mediu, care datează din 2009.
Noul regulament, dacă va fi aprobat fără amendamente de consilieri, include și câteva prevederi cel puțin bizare. Astfel, la capitolul 3.3 Instrucțiuni privind regimul de exploatare a echipamentelor de joacă amenajate în municipiul Timișoara, la punctul 9 se arată că „este interzisă intrarea în raza de acţiune a echipamentelor a căror componente sunt în mişcare/balans!”. Cu alte cuvinte, dacă aveți un copil mic și vreți să împingeți leagănul, ați încălcat noua lege locală. Amenda în aceste cazuri este între 500 și 1.000 de lei.
O altă prevedere cel puțin interpretabilă se referă tot la leagăne. Mai exact, la punctul 12, se interzice „utilizarea leagănului la un unghi de înclinare mai mare de 80 de grade față de verticală. Rămâne de văzut cum și mai ales cine va stabili încălcarea acestei reguli. Și aici amenda prevăzută este între 500 și 1.000 de lei.
O altă prevedere bizară se referă inclusiv la îmbrăcămintea copiilor care intră în locul de joacă.
„Pentru a evita accidentările de orice fel şi deteriorarea echipamentelor de joacă, vă rugăm să evitaţi îmbrăcămintea cu accesorii proeminente (capse, fermoare, ţinte metalice, etc.)”, se mai arată în regulamentul amintit. Norocul face că nu există sancțiune prevăzută pentru încălcarea acestei prevederi.
Însă ciudățeniile noului regulament nu se opresc aici. În capitolul următor, unde se enumeră obligațiile cetățenilor și ale asociațiilor de locatari, pe lângă alte prevederi de bun simț ce țin de interzicerea accesului după programul de funcționare sau consumarea de semințe în interiorul spațiilor de joacă, se mai interzice și intrarea în aceste spații a persoanelor care se află sub influența… substanțelor afrodisiace.
„Este interzis accesul persoanelor sub influenţa băuturilor alcoolice, substanţelor afrodisiace sau halucinogene, precum și consumul sau posesia acestora în perimetrul spațiului de joacă”, se mai arată în regulamentul amintit. Nu este clar care este sancțiunea pentru încălcarea acestei prevederi, având în vedere că nu s-a prevăzut și acest lucru.
De asemenea, se mai interzice și staționarea de persoane în grupuri în interiorul locurilor de joacă, pentru a se evita supraaglomerarea, cu excepția însoțitorilor.
Ultima prevedere din regulament este, însă, cel puțin ciudată: „Este interzisă producerea de zgomote prin strigăte, utilizarea la un volum necorespunzător a aparaturii audio”, se arată în regulament. Nici pentru încălcarea acestei reguli nu există sancțiuni.
Dacă e de înțeles de ce nu e permisă folosirea aparaturii audio, prevederea referitoare la strigăte, atât timp cât nu se diferențiază copiii de adulți, este cel puțin interpretabilă.
Consilierii locali vor fi, însă, cei care vor avea ultimul cuvânt de spus.
UPDATE. Noul regulament a trecut fără discuții de votul consilierilor locali
Fără nicio discuție în plen, consilierii locali au aprobat noul regulament de folosire a locurilor de joacă. Aleșii se pare că nu au fost șocați de unele prevederi din acest regulament.
Așa că, atenție timișoreni, nu consumați afrodisiace înainte de a intra în spațiile destinate copiilor din parcurile Timișoarei.
UPDATE 2. Robu recunoaște că noul regulament are „anumite inabilități”. Va fi modificat!
Deși votul în consiliul local a mers ca uns, ulterior, la insistențele presei, primarul Nicolae Robu a recunoscut că unele prevederi din acest regulament, ce va fi afișat la intrarea în toate locurile de joacă din parcurile administrate de Primăria Timișoara, sunt „deplasate”.
Astfel, întrebat de ce noul regulament interzice inclusiv strigătele copiilor în locurile de joacă, Robu s-a eschivat și a precizat că regulamentul a fost elaborat funcționarii primăriei și a fost aprobat de viceprimarul Dan Diaconu. El a încercat, totuși, să își protejeze subordonații și a afirmat că toate aceste reguli nu vor fi aplicate cu strictețe, fiind mai mult niște „atenționări”
„Regulamentul este elaborat de domnul Bere. (Prevederile – n.r.) Trebuie luate cu titlu de atenționări, de semnale către cetățeni, cum să se comporte copiii lor în parc. Pentru că, evident, nu poți cuantifica. Ce facem? Acum mergem cu aparate de măsurat a intensității țipătului, și dacă este peste un prag dăm amenda, dacă nu, nu? Este o limită, totuși, trebuie să se încadreze și conduita copiilor. Nu sunt sancționate tocmai pentru că s-a vrut să fie un semnal. Este un îndrumar de bună conduită, mai degrabă. Este intitulat regulament, dar era deplasat să se puna sancțiuni pentru câteva dintre lucrurile la care se face referire”, a explicat Robu lipsa măsurilor punitive și unele dintre aberațiile noului regulament.
Totuși, nici primarul Timișoarei nu se aștepta ca în proaspătul regulament să se regăsească prevedere privind interzicerea deținerii de substanțe afrodisiace în locurile de joacă.
„Să nu se meargă în locul de joacă cu substanțe afrodisiace… discutați cu autorul proiectului, domnul Bere și viceprimarul Dan Diaconu. Eu nu am nicio contribuție la acest regulament, cred că este o eroare materială acolo. La vedere nu ar fi normal să se vină nici cu afrodisiace la un loc de joacă, acum ce are omul în poșetă sau în buzunar, îl privește”, a mai spus primarul Timișoarei.
Până la urmă, la insistențele presei, Robu a recunoscut că noul regulament are „anumite inabilități”.
„Sunt în redactare anumite inabilități, să nu le spun altfel. Se impune să se facă anumite ajustări, eu l-am primit în ultimul moment și dacă viceprimarul de resort și cu directorul Direcției de resort au considerat că trebuie adoptat, am susținut punctele lor de vedere, dar sunt de acord, unele prevederi sunt deplasate, unele formulări sunt nefericite și trebuie să se aducă îmbunătățirile de rigoare”, a concluzionat Robu.
Întreg regulamentul aprobat vineri poate fi găsit aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!