Este evident că noul regulament al Băncii Naţionale Române privind creditarea conduce românii spre finanţările în lei sau euro şi mai puţin către valutele exotice. Este binecunoscut cazul francului elveţian care a dus la sapă de lemn numeroşi dintre românii care s-au încumetat să ia credit în această valută. Sumele plătite în lei pentru franc s-au dublat, iar sumele datorate au crescut enorm, mai ales că salariile acordate sunt în moneda naţională şi nu în franci.
Problema este că noul cadru financiar îngreunează şi mai mult tranzacţiile de pe piaţa imobiliară. Dacă până acum se mai mişca ceva, odată cu introducerea noilor reglementări specialiştii din piaţă consideră că numărul vânzărilor de apartamente sau case va scădea şi mai mult. Singura scăpare: prima casă, cu avansul de 5%.
„Oricum erau deja probleme… acum cred că nu se va mai vine absolut nimic. Cine a avut ceva bani puşi deoparte şi-a cumpărat deja locuinţa pe care şi-o dorea, au rămas destul de puţini clienţi. Plus că valoarea veniturilor oamenilor a scăzut şi acum nu se mai încadrează în gradul de îndatorare”, ne-a declarat Adrian Aldea, agent imobiliar. El mai vorbeşte despre o altă problemă: vânzătorii sunt circumspecţi atunci când se pune problema să vândă o casă prin credit. „Sunt o grămadă de hârtii de completat, de evaluări, birocraţie. În plus banii nu vin imediat şi trebuie depuşi în cont. Cele mai dificile sunt dosarele în care sunt implicate persoanele în vârstă, aceştea vor să vadă banul în mână, nu se pricep la bănci”, a mai spus Aldea.
Problema a fost sesizată şi de cei care cumpără o locuinţă. Sanda B., o timişoreancă aflată la vârsta a treia a avut norocul să deţină o locuinţă situată la demisolul unui bloc vechi din zona centrală a Timişoarei. Cu ceva investiţii, locaţia a fost transformată în spaţiu comercial. În urmă cu doi an acel spaţiu s-a închiriat excelent, preţul era destul de bun. „Iniţial am ales varianta să stau în gazdă, la bloc. Era un apartament frumos, spaţios, iar chiria primită îmi permitea să plătesc acolo unde stăteam şi să şi pun bani deoparte. Dar nu e la fel ca şi când ai sta în casa ta. În consecinţă, am căutat un alt apartament pe care să-l cumpăr. A fost dificil pentru că trebuia să găsesc un client care să accepte credit bancar, nu aveam de unde să pun banul jos. Destul de greu am găsit…”, ne-a declarat timişoreanca. Acum problema e că suma primită pentru chirie a scăzut şi rata la credit e mai dificil de plătit. „Mai amânăm reamenajarea la noul apartament, ce să facem, nu mai sunt bani”, a mai spus Sanda B.
Reglementări schimbate pe piaţa creditelor
Cei care au salariile în valută vor putea obţine un credit ipotecar cu un avans ceva mai mic, de doar 20%. Schimbări majore sunt la creditele de consum, de la 1 februarie perioada de creditare va fi de maximum 5 ani, şi nu de 10 sau 20 de ani ca şi până acum. Vestea bună este că Programul Prima Casă nu va fi modificat, iar condiţiile de acordare a banilor sunt aceleaşi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!