Executivul a sesizat problemele apărute în stabilirea şi raportarea acestor dări şi a decis să schimbe legislaţia. Iar cea mai importantă modificare spune că banii vor fi reţinuţi de angajatori, la sursă, reprezentanţii celor cu care e semnat contractul urmând să se ocupe şi de depunerea declaraţiilor lunare şi a sumelor datorate.
„De acum nu vor mai veni pe la ghişee beneficiarii drepturilor de autor ci plătitorii de venit şi angajatorii. Contribuţiile au rămas aceleaşi, adică 10,5 la sută pentru pensii, 5,5 la sută pentru sănătate şi 0,5 la sută pentru şomaj. De asemenea, şi amenzile prevăzute de lege pentru neplata acestor contribuţii vor fi plătite tot de angajator şi nu de către beneficiar. Pentru că aceste reglementri sunt noi şi până când oamenii se vor obişnui cu ele, noi oferim toate informaţiile de care au nevoie”, a declarat, vineri Ioan Căprariu, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Timiş.
Noile modificări ale Ordonanţei Guvernului 58/2010, privind contribuţiile la asigurările sociale pe care orice persoană care este plătită din drepturi de autor sau alte profesii liberale vor intra în vigoare din data de 13 septembrie. După cum am spus, principala schimbare se referă la faptul că angajatorul şi nu contribuabilul va fi obligat să depună declaraţiile şi să achite contribuţiile, a anunţat vineri, conducerea Casei Judeţene de Pensii Timiş. Dacă un salariat primeşte salariu dar realizează ocazional şi venituri din drepturi de autor, acesta nu plăteşte contribuţii sociale. Dacă persoana vizată nu are contract de muncă şi realizează ocazional venituri din drepturi de autor pentru care va plăti anual contribuţii sociale având ca bază de calcul cinci salarii medii brute pe economie. Persoanele care au o activitate desfăşurată pe drepturi de autor cu regularitate şi repetitiv, dar şi salariu, vor plăti contribuţii lunar. Cel de-al patrulea caz cuprins în noile modificări se referă la cei care primesc lunar exclusiv venituri din drepturi de autor pentru care vor trebui să plătească lunar contribuţii sociale.
Angajatorii vor trebui să depună, lunar, până pe data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri altele decât cele de strict salariale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!