Noul mod de asigurare a caselor este greu înţeleasă de populaţie. Majoritatea celor care au ales varianta agenţilor din teren, de a semnat un acord pentru o poliţă facultativă, cred că acum cineva vrea să ia bani în plus de la ei.
„Cum să mai dau bani o dată? Eu am plătit deja. Omul acela care a venit cu hârtiile mi-a spus că un an de zile nu mai am probleme. Acum vine statul şi zice că trebuie să plătesc încă o dată acelaşi lucru?”, spunea supărată Mărioara, o bătrână dintr-o comună timişeană. Ea spunea că a văzut la televizor că de la 1 septembrie trebuie să aibă obligatoriu… o asigurare obligatorie.
După ce a ales varianta asigurării facultative doamna în etate ştia că e asigurată, scutită de amenzile trâmbiţate luni bune la televizor. Cum la ţară explicaţiile ajung mai greu, ea nu ştia că, de fapt, nu este obligată să-şi facă o nouă asigurare, obligatorie, decât atunci când îi expiră cea pe care o are. „Acum am înţeles, bine că nu m-am fraierit, am văzut că era unu, umbla pe stradă şi vroia să vândă asigurări din astea, noi. Zicea că numai ale lui sunt alea bune”, ne spunea Mărioara după ce a primit nişte explicaţii. Acum e liniştită şi fericită că nu trebuie să mai ia din banii de lemne de foc pentru iarnă.
Modificările impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor au bulversat populaţia. În concluzie, iniţiatoarea modificărilor a venit cu precizări suplimentare. Important de reţinut este că cei care au în acest moment o asigurare facultativă valabilă nu vor trebui să-şi facă o asigurare nouă, obligatorie, decât la expirarea celei deţinute deja.
Toate societăţile de asigurare autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, la tarifele stabilite prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.
Poliţele facultative încheiate anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fără nicio modificare până la expirarea acestora. Ulterior, proprietarii aflaţi în astfel de situaţii vor trebui să îşi asigure locuinţele în primul rând pentru riscurile şi sumele asigurate prevăzute în Legea nr. 260/2008 prin încheierea unei poliţe obligatorii. Cei care vor dori o protecţie suplimentară, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o sumă asigurată mai mare decât nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, pot încheia o asigurare facultativă.
CSA a modificat normele de punere în aplicare a Legii nr. 260/2008 astfel încât societăţile de asigurări să pună în execuţie, în mod unitar, dispoziţiile legale referitoare la asigurarea obligatorie a locuinţelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!