În primii ani după naştere, un copil nu ştie regulile unei vieţi sănătoase. Lui îi plac dulciurile şi le cere. În faţa sucurilor dulci şi acidulate sau a ciocolatei fără sfârşit nu rezistă nici o dantură, iar numărul mare de copii cu probleme stomatologice e o dovadă în acest sens. Banii de buzunar pe care îi dăm mai uşor şcolarilor în loc de un şandviş făcut acasă se vor dubla, peste ani, în sume plătite medicilor nutriţionişti puşi să dezlege misterele obezităţii. Adolescenţii care utilizează în mod excesiv reţelele de socializare pentru a comunica sunt predispuşi riscului de a adopta comportamente nesănătoase, precum consumul excesiv de alcool sau fumatul, arată studii recente. Atenţia şi grija părinţilor sunt la fel de importante ca mâncarea însăşi. Copiii de vârstă mică au nevoi nutriţionale specifice, iar, pentru a-i învăţa pe aceştia un comportament nutriţional corect, părinţii sau cei care au grijă de ei, trebuie să le dea un bun exemplu deoarece copiii imită persoanele semnificative din viaţa lor – familia sau profesorii, iar bunele obiceiuri pornesc de acasă.
Greşeli făcute din…iubire
Cea mai mare greşeală pe care o fac părinţii în prezent este că înţeleg prin a le oferi dragoste copiilor a le oferi mâncare. Le oferă recompensă în mâncare : dacă eşti cuminte, te duc la fast food, dacă eşti cuminte, îţi cumpăr ciocolată. Iar copilul, în urma acestui lucru, va asocia starea de bine, de recompensă şi de confort psihic cu gustul dulce şi mâncatul tip fast-food. La şcoală, cel mai bine ar fi ca părinţii să le dea copiilor gustare la pachet. Dacă îi dau bani, copilul îşi va cumpăra ce îşi cumpără şi ceilalţi, fiind supus presiunii sociale a grupului şi va prefera sucurile, snacksurile, pufuleţii”, spune dr. Adela Chiriţă, medic la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu Timişoara. Specialiştii avertizează că aceste boli netransmisibile, precum diabetul sau obezitatea, s-au transformat în ultimii ani într-o epidemie. Statisticile arată că, în România, între 15 şi 17 la sută dintre copii sunt supraponderali. „Avem tot mai mulţi copii obezi şi acest lucru se vede nu doar pe stradă, ci şi în clinica de pediatrie unde avem tot mai multe cazuri. Noi derulăm un program în cabinetul de nutriţie din policlinica Spitalului de Copii Louis Ţurcanu şi consultăm gratuit astfel de cazuri. Se fac programări la telefon 0724369599, iar mai multe informaţii se pot găsi pe pagina de web www.crestemsanatosi.ro. ”, spune dr. Adela Chiriţă, medic pediatru la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu Timişoara. În faţa oricărei şcoli ai sta de vorbă cu părinţii, răspunsurile lor privind mâncarea copiilor par la fel: „Recunosc că nu avem timp dimineaţa pentru micul dejun; ne trezim târziu şi atunci îi las bani ca să-şi cumpere ceva de mâncare”, spune o tânără mămică. Bunicii, mai înţelepţi, sunt de părere că „un sandviş cu unt şi salam, aşa cum le-am dat şi copiilor noştri, e cel mai bun”.
Învaţă la şcoală după cum mănâncă acasă
Cercetători ai Institutului pentru Educaţie din cadrul Universităţii din Londra au studiat pentru prima dată efectele pe care alimentaţia preşcolarilor le are asupra rezultatelor pe care micuţii le obţin în primii ani de şcoală. Timp de 10 ani a fost monitorizat comportamentul alimentar a circa 14.000 de copii. Astfel, ei au ajuns la concluzia că micuţii care la vârsta de 3 ani mănâncă alimente înalt procesate (bogate în grăsimi sau în zahăr, cum sunt mezelurile, hamburgerii, snacks-urile, dulciurile sau băuturile carbogazoase) au rezultate slabe la învăţătură în ciclul primar. „Copiii pleacă din familiii cu anumite obiceiuri greşite în ce priveşte alimentaţia şi cred că trebuie lucrat cu familia pentru ca apoi să reuşeşti să modelezi mentalitatea copiilor”, crede dr. Viorica Dumitru, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!