Reprezentanții Primăriei Timișoara anunță că „se execută finisajele la Clinica de Balneologie”.
Mai exact, avansează cu lucrări la bazinul cu apă termală, lucrări la instalații și finisaje interioare ale noii clădiri de aici. Per total, investiția este realizată în proporție de 85%, dar, în urma unei vizite, viceprimarul Ruben Lațcău solicită constructorului să accelereze ritmul investiției.
„Am investit masiv în noua clădire Balneo, o clinică unde s-au tratat mii și de oameni, în special vârstnici, iar dorința noastră este ca tratamentele să fie asigurate cât mai repede în condiții moderne. Din 2008 bazinul cu apă termală nu mai era folosit aici, iar parte a proiectului este și un nou bazin, pentru că nu toată lumea își permite să meargă în stațiuni pentru a scăpa de dureri. Acum este etapa finisajelor la bazin, dar este nevoie ca executantul să grăbească pasul lucrărilor la tot obiectivul și să le încheie în această toamnă”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
Până în prezent, au fost finalizate lucrările la structura de rezistență și de compartimentare, au fost montate elementele de tâmplărie interioară și exterioară, lifturile, termosistemul, echipamentele tehnologice (parțial), dar și alte elemente, precum balustradele de protecție sau tarketul.
În prezent, constructorul execută mai multe lucrări: finisaje la bazinul pentru recuperare, finisaje interioare, finisaje la vestiare, montare uși și lucrări la instalații termice și electrice.
Despre investiția întârziată
Noul corp al spitalului va avea un bazin cu apă termală, patru băi galvanice, 14 săli de tratament și cinci cabinete de consultații. Acesta va avea asigurată legătură cu vechea clădire a Clinicii. În plus, a fost prevăzută și o centrală de tratare a aerului. Aceasta va recircula aerul din cele două clădiri, îl va purifica și steriliza, dar va păstra și un nivel de umiditate redus în special în zona bazinului și a băilor galvanice.
Temperatura interioară va fi menținută la 20°C-24°C cu ajutorul acesteia.
Valoarea totală a investiției – atât construcția, cât și dotările – este de 23,7 milioane de lei cu TVA inclus (aproximativ 4,8 milioane de euro). Proiectul Clinicii de Balneologie a primit finanțare europeană în timpul fostei administrații. Astfel, dintre cei 23,7 milioane de lei din valoarea totală, 10,5 milioane ar fi urmat să provină din finanțarea europeană nerambursabilă.
În octombrie se părea că primăria va pierde peste 4 milioane de lei pentru că nu finalizează proiectul în termenul limită al programului prin care a primit finanțare (POR 2014 – 2020): 31 decembrie 2023. Între timp, însă, municipalitatea a reușit să „etapizeze” proiectul și astfel să beneficieze de finanțare și în exercițiul financiar viitor.
Execuția este realizată de firma Alex-Dia Construct SRL. Lucrările au demarat în iulie 2021, cu un termen de 21 de luni, adică undeva prin aprilie-mai 2023 trebuia să fie gata. Pe atunci, însă, primăria anunța doar că este gata fațada și că „până la finalul acestui an vom finaliza investiția”.
În ianuarie 2024, lucrările erau la puțin peste 70%, iar termenul înaintat era „vara anului 2024”. În orice caz, lucrările și, pe lângă, achiziția de echipamente, trebuie finalizate până la finalul acestui an pentru a nu fi pierdute și fondurile prin Programul Operațional Sănătate 2021-2027.
Trimite articolul
XNu este un contract intre beneficiar si constructor?Daca este ,in contract nu este prevazut un termen de finalizare ?Si daca este un termen de finalizare nu sunt prevazute sanctiuni pentru nerespectarea lui ?Cit sunt penalizarile si cine raspunde daca nu se platesc ?Raspunde LATCAU>
De ce nu s-a reziliat contractul ? Aaa, este una din firmele de casa ale PMT. La unele lucrări repede mister Lătrau reziliază contractul, iar la Colegiul Tehnic de Vest de cati ani e tot în construcție? Oare cine le tine spatele ?