Drumarii de la Societatea de Drumuri Municipale au început să lucreze în zona centrală pe la sfârșitul verii 2019, început de toamnă. Planul primăriei era să introducă cablurile în subteran și să schimbe covorul asfaltic pentru a pregăti orașul de 2021, când Timișoara urma să fie Capitala culturală europeană.
La începutul lunii septembrie a anului trecut, primarul orașului ne spunea că „după ce terminăm cu zona carosabilă o să dăm drumul lucrărilor de la trotuare”.
„Tot ce este în interiorul Inelului I va face obiectul unui nou șantier mare, dar nu va mai fi perturbată circulația. Vom reface trotuarele cu pavaj în tot acest perimetru. Vom reface și pistele de biciclete, vom planta copaci pe aliniamente”, explica în urmă cu aproape nouă luni edilul-șef.
Ca-n România, cu „dezvoltare în forță”
Lucrările la trotuare au pornit foarte greu, ni s-a spus că se așteaptă ca SDM să cumpere pavajul. Societatea de Drumuri Municipale a lansat licitația în noiembrie 2019, punând la bătaie 800.000 de euro pentru „pavaje premium”. A reușit să le ia de la o firmă din Alba Iulia, Elis Pavaje, care se descrie drept „liderul pieței de pavaje din România” și care, conform contractului cu SDM, trebuie să le și monteze.
Prin ianuarie, primarul Timișoarei ne spunea că s-a lucrat extrem de mult pentru introducerea cablurilor în subteran, iar trotuarele vor fi reparate de îndată ce se poate.
„Trotuarele le vom repara de îndată ce putem. Este greu, știu, dar le vom repara de îndată ce putem. Deci, le vom face frumos de îndată ce putem. Erau de dus fire în subteran, s-a lucrat, până la venirea iernii s-a tot lucrat la ducerea firelor în subteran. Nu s-au terminat lucrările, unii operatori au terminat, alții nu. Și astă toamnă, până târziu s-a tot săpat (pe Michelangelo – n.r.), ăsta e motivul. În toată zona centrală trotuarele au rămas sparte pentru că s-a lucrat la ducerea cablurilor în subteran. Altfel ar fi fost reparate provizoriu încât să putem depăși iarna”, spunea edilul în primele zile din ianuarie 2020.
S-a lucrat 6 luni mai târziu
O lună mai târziu primarul spunea că începe „Trotuarida” și a prezentat chiar și o hartă a zonelor afectate de lucrări, după „un know-how mai special”.
„A început Trotuariada. Sunt trotuare în curs de amenajare cu plăci mari de pavaj, foarte frumoase, așa cum am spus că se va întâmpla. Plăcile vor fi montate de cei care le-au furnizat, este un know-how mai special aici. (…) Vă dați seama cât este de mare acest areal, pe care vom avea trotuare superbe, realizate din plăci de pavaj mari. E o schimbare radicală care evident se va răsfrânge în imaginea, în frumusețea orașului nostru”, preciza acesta.
Dezastrul din zonă a fost inevitabil, iar timișorenii se plimbă de nouă luni printr-un șantier continuu în zona centrală.
„Eu zic că e foarte frumos. Punct”
Tot o lună mai târziu, pe la jumătatea lui martie, a început minunea. Timișorenii au putut admira primele plăci de pavaj pe lângă Palatul Dicasterial. Pistele de biciclete au fost prevăzute ca parte din trotuare. Au fost criticate repetat pe rețelele sociale, iar șeful Direcției pentru Cultură, Sorin Predescu, spunea că sunt inspirate „ca nuca-n perete”.
De cealaltă parte, primarul Timișoarei spunea că totul e ca-n planuri și că „este foarte frumos”, dar când a văzut că oamenii critică alegerea specialiștilor a scos la înaintare o așa-zisă evaluare.
„Sunt puse pentru evaluare, nu sunt fixate. Se vor face câteva modele și apoi vom decide, pentru că una este pe hârtie/ calculator și alta este în realitate. Și probabil vor fi modele diferite în diferite locuri/ contexte. Aștept să văd și o zonă cu pista de biciclete (și acolo nu e nimic bătut în cuie). Așa e modelul propus nr. 1: cu pista neagră și bordura albă delimitatoare, pusă la același nivel cu pista și cu trotuarul. Se vor face și celelalte modele pe teren, pentru evaluare”, explica acesta.
A urmat apoi scandalul! Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Timiș au scos din nou în față avizul dat pentru lucrări, în care au cerut și un proiect clar, acuzând primăria că nu a prezentat un proiect ca la carte. Au cerut oprirea lucrărilor, dar nici vorbă. S-a ajuns în instanță, iar acum există și un dosar penal pe acest subiect.
Și totuși, șantierul început acum nouă luni continuă. Primăria Timișoara a închis zilele acestea Bd. Republicii, pentru un nou covor asfaltic. Pe Republicii va fi pus și pavajul șotron. Pe unele străzi de pe Inelul I de circulație nici nu s-a ajuns încă cu noile plăci.
Nu există proiect pentru trotuare
TION a cerut de la Primăria Timișoara, în baza Legii 544 privind informațiile pe interes public, toată documentația pentru lucrările din centru care se desfășoară la trotuare. În bătaie de joc, reprezentanții PMT ne-au trimis un fișier PDF în care au trecut un link, care nu se poate accesa direct. Ce am găsit acolo? Exact ceea ce oficialii municipalității au prezentat nu demult printr-un comunicat de presă: două autorizații de construire, avizul Direcției pentru Cultură despre care TION a scris încă din luna martie, proiectul înaintat către DJC și comunicatul de presă amintit.
Proiectul primăriei, mai exact documentația de avizare pentru Comisia de Monumente pentru lucrări de reparație și întreținere a străzilor, aleilor, trotuarelor, podurilor și pasajelor din Municipiul Timișoara”, poate fi analizat AICI, dar nu spune mare lucru. Proiectant de specialitate a fost Societatea Drumuri Municipale, societatea primăriei, iar proiectant și șef de proiect a fost ing. Dragoș Bejenaru, în timp ce proiectul a fost verificat de ing. Sergiu Epure.
Aflăm, din documentație, că „pentru lucrările de reparație și întreținere a tramei stradale proiectantul a ținut seama de STAS-uri și normativele tehnice în vigoare”. Se vorbește despre profilul longitudinal și despre profilul transversal, pe categorii de străzi. Conform Planului Urbanistic General, în zona centrală avem străzi de categoria a I-a și a II-a.
Asfalt și beton
La capitolul trotuare nu sunt trecute prea multe informații în documentația cu care s-a mers la Comisia Zonală de Monumente. Scrie că „trotuarele se vor prevedea cu următoarele structuri rutiere: îmbrăcăminte asfaltică, îmbrăcăminte din beton de ciment, îmbrăcăminte dale autoblocante din beton vibropresat” și că „îmbrăcămintea pietonală va fi încadrată cu bordură de beton de 10×15 cm secțiune, pe fundație de beton C12/15, 10×20 cm”.
Conform celor din instituția de pe C.D. Loga, aceasta este toată documentația pentru modernizarea trotuarelor din zona centrală. Specialiștii PMT „se lăudau” cu un aviz dat de DJC, unul general, unde se recomandă folosirea pavajelor, nu a asfaltului pentru trotuare. Ca să fim mai expliciți, deși Direcția Județeană pentru Cultură a condiționat avizul dat pentru lucrări de aprobarea ulterioare a unui proiect tehnic și a unor Detalii de Execuție, acestea nu există.
TION a scris în repetate rânduri despre lucrările din centru. Concluzii ar fi multe, dar „dezvoltarea în forță”, așa cum îi place primarului să spună, rămâne cea mai plauzibilă. O „dezvoltare în forță” care „se dezvoltă” pe parcurs. Sunt deja nouă luni de șantier, iar filmulețul pe care vă invităm să îl urmăriți ne arată în 16 minute respectul primăriei pentru pietonii, bicicliștii, părinții cu copii în cărucioare, persoanele cu dizabilități sau bătrânii din oraș. Biciclistul care a filmat s-a plimbat pe traseul special dedicat celor care se deplasează cu vehiculele pe două roți, amenajat pe trotuare, care are o lățime de doar 80 de centimetri.
Articole pe aceeași temă:
Despre trotuarele arlechin din centrul Timișoarei și ce spune avizul dat de Direcția de Patrimoniu
Trimite articolul
XIncredibil ce a putut face acest primar… Cum sunt trotuarele asa este probabil si in capul lui. Ma, dar daca nimeni nu da cu el de pamint, inseamna ca la melteni place.
-
zice sa-i dai un “share location” unde n-au iesit bine si merge personal “sa bata” pavajul iar… si-si cere si scuze
-
“Amice, esti nebun”? Replica asta din Caragiale este cat se poate de actuala, dupa cum se vede!!! Ai vazut nebun sa-si ceara scuze?
-
“Amice, esti idiot?” Asta pentru cultura ta generala. Si legat de subiect: Bravo Robu!
-
-
-
Citate din articul:
“Societatea de Drumuri Municipale a lansat licitația în noiembrie 2019, punând la bătaie 800.000 de euro pentru „pavaje premium”. A reușit să le ia de la o firmă din Alba Iulia, Elis Pavaje, care se descrie drept „liderul pieței de pavaje din România” și care, conform contractului cu SDM, trebuie să le și monteze.”
si zice primarul:
“Plăcile vor fi montate de cei care le-au furnizat, este un know-how mai special aici.”Azi sambata 30 Mai 2020 lucratorii SDM lucrau de zor la trotuare pe langa primarie pe Bl Regele Ferdinand I pe partea gradinii de vara…
Daca in suma de €800000 este inclus si montajul de catre furnizorul placilor si este necesar un “know-how” mai special ATUNCI DE CE SALARIATII SDM MONTEAZA PLACILE SAMBATA IN GRABA MARE???
Pe banii cui se lucreaza SDM sambata la tarife de ore suplimentare si de ce furnizorul Elis Pavaje nu respecta contractul ???
superb, este de nota Z-E-C-E
Nu arata așa de râu, sau era mai bine asfalt ?
-
Gandire tipica votantului USL! “Barem a facut ceva”! S-a rahatit in orasul asta, pe banii nostrii…
-
George, cum trebuia făcut ?
-
osingura culoare, si nu cu dale care sa tremure la nici o saptamana dupa ce sunt puse. esti chiar atat de cretin?
-
-
Personal eu zic ca arata bine . SI centru si asfaltul si trotuarele si multa verdeata. aveti sufletul negru precum si vietile voastre , toti cei care mereu criticati orice se construieste. opriti-va putin si ganditi-va daca va doriti ca viata voastra sa fie astfel ? nimic nu va multumeste.
-
Tu personal zi pina nu mai poti ca arata bine, ca iti scapa esentialul, intentionat sau nu: aceste trotuare au fost facute fara autorizatie.
Daca eu sau alt plebeu de rind vrem sa construim un gard la noi in curte, ne trebuie aprobari si autorizatii si expertize si studii. Primaria, in schimb, nu are nevoie!
Poate sa construiasca altceva, poate sa nu respecte autorizatiile, poate sa construiasca fara autorizatii, poate sa faca ce vrea “muschiu” ei, in timp ce noua ne cere un container de acte.
ASTA e problema, asta ne nemultumeste pe noi, asta ne innegreste la suflet, cum asa frumos spui. Ca pentru unii muma, pentru altii ciuma.
Asa ca nu mai deviati discutiile, tu si restul lingailor, ca totusi e frumos, ca a iesit bine, ca unii fac si altii numai critica.
Sa faca dom’le, da’ sa faca respectind legea, care sa fie aceeasi pentru toti.
Dar biciclistul era din ala cu autorizatie ? Sau clandestin.. sa stim daca ne luam dupa el sau nu
Cu toate ca nu sunt fan a multor proiecte marca Robu, pavajele astea sunt OK, atat pentru pietoni, cat si pentru biciclete. Sunt placute la calcat (sunt mai “moi” decat bitumul), au loc sa se dilate / contracte vara, iarna, deci nu vor trebui inlocuite anual, si nici estetic nu arata rau. Nu e cazul sa comentam chiar la orice lucrare demarata de administratia Robu.
din E Klasse-ul primariei, platit din banii nostri, nu se vad problemele astea!
Eu tot nu inteleg dc domnul primar nu foloseste mijloacele de transport in comun, ca si RATT-ul a trecut in subordinea PMT si a fost dezvoltat “in forta”
-
l-am intrebat si zice ca nu este linie directa Lidia-Primarie .. dar ia in calcul varianta ta
-
Chiar consider ca sunt ok lucrarile..multe comentarii inutile.Fata de cum arata inainte acum e lux.Bineinteles sunt multi milogi la care nu le convine nici cerul albastru,dar asta e..democratie.
-
Mihai, printe acesi “milogi” se gasesc si arhitecti, ingineri peisiagisti. Dar probabil la matale in sat nu se stie ce-s aia….
-
-
Extraordinar.. ma simt ca in Olanda pe pistele acela de biciclete… mirific mai ca in Dubai
-1 vot Robu de la je.
-
na…. l-ai intristat .. la noapte nu mai doarme
-
Probabil si tu te-ai intristat.
Shhh.. sa nu-i spui carmaciului..
-
Trotuarele si nu numai arata foarte bine , este firesc sa fie si oameni nemultumiti … ei sunt si cei mai galagiosi , asa este firea lor .
In conditiile in care zonele reabilitate s-au aglomerat de familii cu copii , carucioare , trotinete etc iesiti cu toti la promenada inseamna ca e ok .
-
Prietene, zona cu ‘pavaj nou’ din centru va trebuie refacuta 100%. Si-a batut joc. E trist sa vezi ca exista asa oameni.
Eu asta nu pot sa o inteleg!
Cum un biciclist care circula pe trotuar ,trotuar care este delimitat de carosabil de o bordura si de multe ori de un spatiu verde sau arbusti, eu conducator auto trebuie sa-l consider pe acesta participant la trafic si sa-i acord prioritate de trecere cand eu fac un viraj ? Desi el se avanta cu bicicleta pe marcajul trecerii de pietoni fara nici o asigurare in prealabil motivand ca are prioritate de trecere pe pista de biciclete trasata la indicatiile ,, ilutrului primar” priceput la toate.
Mentionez ca pe langa conducator auto sunt cate o data si biciclist in acest municipiu .
-
Casti ochii mari cand te aproprii de o trecere care suplimentar are si o pista de bicicleta paralela cu ea…asa faci si in Occident sunt sigur conduci preventiv…si biciclistul are obligatia sa incetineasca si sa se asigure cand trece pe bana aia
Benzile de trecere pentru biciclisti paralele cu trecerile de pietoni exista si in occident si sunt perfect legale si in Ro si nu sunt inventate de Robu…detalii poti gasii in normele de aplicare ale codului rutier sau direct de la politia rutiera le trimiti mail cu intrebarea si cam intr-o luna iti raspund-
daca tu ai fost in occident doar la furat portofele si spart bancomate, normal ca nu ai vazut ca toate pistele de biciclete sunt trasate pe carosabil
-
@Dan Problema e ca tu te asiguri o data. Si nu ai vizbilitate foarte mult in cele mai mult cazuri, cativa metrii. Suficient sa vezi pietonul care DEJA e langa trecere. Nu suficient sa vezi kamikaze care vine lansat din mijlocul pistei. Vezi cazul de acum 1 saptamana, cand biciclistul era undeva la 20 de metrii sub copaci in momentul in care masina isi incepe virajul
-
-
pai intreaba biciclistul din tine.. doar sunteti 2in1
-
Da. Nici eu nu am inteles de ce merge cu bicicleta pe trecerea de pietoni! sau el are numai DREPTURI?
-
Chiar asa e si in vest, vezi Olanda, Belgia, unele din tarile cu multe piste. Trebuie sa dai prioritate chiar daca vine cu viteza, ca si la pietoni sau daca ar fi alte masini si ai da prioritate de dreapta. Trebuie sa fim atenti.
Sigur nu sunt peste tot, dar in multe locuri chiar asa sunt proiectate.
-
una in sus una in jos, peste tot numa valuri, muncitori probabil din gara, boschetari cu ziua, ce muncitori sunt astia daca nu stiu sa puna drept pavajul, de boloboc sa auzit, daca at-i avea gresia asa cum sunt puse pavajele ar fi dezastru, mergeti cu bicicleta si convingeti-va singuri, cica know how, vai si amar de coruptu asta de robu
-
ai omorât limba romana… dar esti priceputa la “muncitori” … crazy you
E o lucrare haotica, fara nici o noima sau legatura cu normalul, asa zise trotuare sotron, dar pe care nici copiii nu pot juca sotron pentru ca sunt montate in figuri aiuristice, care se pot regasi doar in capul primarului , pe care aceste trotuare il reprezinta perfect.Pacat ca orasul e de ani buni groapa de joaca, cu praf si poluare , a unui primar submediocru.
8/10
Arata decent. Dar pe multe bulevarde exista indeajuns de mult spatiu incat poti delimita spatiile pietonale de cele pentru bicicleta.
Dar per total, e clar ca arata mult mai bine ca inainte.
-
Iti dau -10/10. Jos. Alt prost
-
Tot timpul esti asa deosebit de altii destepti?
Tiganie! In unele locuri se potriveste cu imprejurimile, in majoritatea nu. Lesne de imaginat cum urmeaza sa arate cand albul urmaza sa se murdareasca si pateze permanent (ex. ulei de la masini)…cand invitabil vor aparea denivelari si buruienile isi vor face aparitia printre ele. Cine este imbecilul care a ales culoarea alb pentru trotuar???
Parerea mea ca a iesit un mare kkt, dezastru, tiganie…asa-i cand un prost decide in absolut toate privintele….cand te gandesti ca orasul asta a dat startul sa scapam de dictatura…si uite unde am ajuns
Bani aruncati pe geam . Primaria nu a renovat o scoala sau gradinita nu mai vorbim de construit una noua ! Ce facem la toamna daca trebuie pastrate normele de distantare sociala ? Unde merg elevii si prescolarii ? De 3 luni sunt inchise toate unitatile de invatamant se putea lucra la greu la renovarea, modernizarea, extinderea lor acolo unde este posibil . Dar primaria ce face ? Arunca banii pe pajaze in locuri unde trotuarele nu aveau nimica erau in stare buna si cumpara containere pentru copii ca spatii de invatamat . Asa ai invatat mai Robule si tu la Bocsig tot in container ?
-
Ai perfecta dreptate, omul asta nu a investit nimic in scoli de cand e el primar, priveste scolile doar ca afaceri imobiliare. Sa nu uitam de toate liceele inchise de cand e el primar si avem viziunea acestui asa zis profesor in privinta copiilor nostri si viitorul acestui oras.
-
Asta nu inteleg cei care zic ca sunt frumoase si ca altii comenteaza/comentam aiurea. Sunt atat de multe de facut in oras, si el reface locuri deja decente, sa nu zic destul de bine aranjate. A se vedea de la Michelangelo pana la spitalul judetean, drum refacut complet de cel putin 3 ori in ultimii 10-15 ani. La fel e valabil si pt Calea Sagului. Alte drumuri nu au fost refacute de zeci de ani. Nu mai zic de trotuare pe multe strazi, unde mai bine iti duci copilul in brate decat in carucior. Penibil. El tot reface centrul Timisoarei de nu stiu cate ori. Eu tot intreb: el acasa isi reface de 10 ori livingul si sta cu toaleta in curte?
La multi ani !
Robulica 🙂 you LOST time !
WwII … speze & turte
Vorba lu rusanu bine ca 🙁
Azi am cvazut pe santier pe Republicii…
Au pus sarma PE JOS NU SE vedea si am agatat sarma mai umpic imi spargeam capul…
Trotuarul e praf si drumul jale….
-
Nu ai voie sa te plangi.
Avem cladiri de spital neterminate, orasul e un praf si o mizerie cu tot mai putina verdeata plin de masini turate si poluante.
Si aparatorii maretului vad ca sunt incantati tot de niste rahaturi de pavele, de parca nu-si plimba plozii tot prin acelasi desert de oras care a ajuns.-
Multi mulg si ei de la primarie sau pe unde lucreaza sau de la firmele lor in contract cu primaria. Altii, asteapta ciolanul acasa sau la partid. Altii sunt pur si simplu extrem de optimisti si nerealisti. Ce spital de copii le trebuie lor? Ce scoli decente? Ce spitale curate? Lasa asa, sa fie cu concerte si trotuare in centru schimbate din 3 in 3 ani si tot felul de bazaconii. Poti sa iti dai seama cat de mult ii duce capul pe cei care lauda tot ce misca si chiar o fac dezinteresat. Bine ca se plangea Robu ca trebuie sa dea bani la persoanale cu dezabilitati si la ingrijitorii lor…El are alte prioritati, nu confortul si bunastarea oamenilor, sau protectia mediului.
-
Sunt nespus de mulțumit ca avem un Primar care face ceva în acest oraș. Trotuarele arată foarte bine, și sunt foarte multe lucruri făcute în oraș de când avem acest om la conducere. Va mulțumesc D_le Robu ca atâta timp cât aveți ocazia, faceți tot ce se poate pt acest oraș. Ps: nu sunt politician.
-
Cateva intrebari banale:
-cam in zona stati?
-mergeti pe jos sau doar in masina?Ia testati cateva strazi laturalnice din orice zona sau mergeti prin cartiere si mergeti pe 3-4 strazi pe jos. Faceti si niste filme si uitati-va atent acasa. Daca nu gasiti nici o strada cu trotuare de pe timpul lui Ceausescu(nu Ciuhandu), il votez pe Robu.
Arata de zici ca e facut din resturi. Ce a ramas pe undeva, le-au pus fara noima si asta e.
In majoritatea zonelor trotuarele nu erau ca in palma, dar erau acceptabile. Nu trebuia spart asfaltul ca sa arunce bani pe pavaje! DNA oricum nu avem in orasul asta si oricum nu se atinge de liberali, deci spor la furat la astia de dreapta!
Bravo dom primar.
Ati facut treabă foarte bună cu orașul.
Felicitări!
Foarte frumos
De geaba, ce-i frumos este frumos! Rar o asa realizare urbanistica! Patrate alba-neagra ca si’n capul “Arhitectului Sef”. Abia acuma înteleg de ce acest joc (alba-negra) are un asa mare succes european mai ales la Paris.
“Cap spart” sau “Mâna rupta”: un trotuar nu se mai face din placi ci se toarna asfalt sau beton pentru a avea o fâsie continua. Caci, dupa putin timp, natura va disloca putin placile, le vor misca într-un sens sau altul. Va ajunge doar 1 cm de denivelare între ele ca sa te împiedeci…..Pariem?
Ma intreb si eu…
Dar la Oradea, ce s-a realizat in acelasi interval de timp?
Uitati-va la Oradea, Cluj ce proiecte mari au in derulare iar apoi uitati-va la Timisoara ce proiecte sunt ….
Frectii la picior de lemn … TIMISOARA a ajuns un oras de mana a treia cu robu ca si primar
Parvenitul numit Lae-Tractoristul face ce il taie pe el capul, ca de creier cu un minim de logica nici nu poate fi vorba! Lingaii de partid promovati in functii platite gras de la banul public afirma spre incantarea cârmaciului sef ”…proiectantul a ținut seama de STAS-uri și normativele tehnice în vigoare” Băi bufonilor in frunte cu aghiotantul Culita, STAS si normativele rutiere prevăd un minim de 1000-1200 mm latime pentru pista de biciclete! Doar meseriasul lu’peste prajit, vopsitul Lae ”fabrica” trotuare de doar jumatate de metru precum la pasajul Jiul, ca mai apoi sa dreaga busuiocul vopsitul il numeste trotuar tehnic :))
Aceste pavaje nu au nici o legatura cu arhitectura cladirilor langa care sunt montate. Intrebati un specialist desi e prea tarziu. Totul se face dupa cum ii place iubitului conducator al orasului peste gustul caruia nu ai voie sa treci. Important e ca lui sa-i placa. Problema este ca aceste lucrari sunt facute pentru a dura ani de zile si ce te faci daca primarul are gusturi proaste dupa cum se observa; Si-a facut placerea si daca noua nu ne convine ce putem face!? Nimic. Pacat de oras…