Muncitorii așteaptă și după o expertiză făcută de specialiști, care să stabilească dacă tavanul sălii polivalente ar putea suporta un video box prevăzut în proiect, un cub cu ecrane uriașe care să ofere reluări de la evenimentele care au loc în sală. Până una alta, se lucrează la demisol.
„Expertiza tehnică este prevăzută din dorința de a nu se risca nimic, pentru că se întâmplă atâtea nenorociri în lume. Nu numai nenorocirea care a fost la București, dar au fost cazuri în Coreea, în Japonia, în țări cu o tehnologie foarte avansată, chiar și în Germania, în care construcții pe structură metalică s-au prăbușit în anumite situații limită, cu foarte multă zăpadă deasupra, cu mișcări seismice. Atunci s-a cerut o expertiză care este făcută de un colectiv condus de academicianul Dan Dubină, care este cel mai mare specialist din România în domeniul construcțiilor metalice, pentru a se vedea dacă se impun măsuri suplimentare de consolidare. Proiectantul a prevăzut inițial ca în mijlocul sălii să fie atârnat un cub imens, cu plasme imense pe toate cele patru laturi. Este super spectaculos, dar mie personal îmi e groază să îl văd atârnat acolo. Evident că răspunderea nu îmi aparține mie, dar o expertiză suplimentară nu strică, dimpotrivă, ne conferă liniște. Dacă experții consideră că mai trebuie luate niște măsuri pentru a nu exista niciun fel de risc, atunci toată lumea va fi liniștită. Dar, repet, nu rectorul Politehnicii răspunde, nu primarul răspunde, sala fiind în coproprietate. Răspund specialiștii”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Amânări peste amânări
Edilul-șef crede că sala va putea fi inaugurată la toamnă. Aceasta ar fi trebuit să fie gata inițial în vara anului 2014, mai apoi în primăvara anului 2015, vara, apoi toamna, iarna, poate în primăvara lui 2016. Șantierul a fost deschis în octombrie 2010.
„Sunt șanse să fie gata. Eu mă duc în fiecare săptămână acolo, de câteva ori, cunosc foarte bine situația. După aprecierea și experiența mea în domeniu, ce a mai rămas de făcut se poate face în două luni, din stadiul în care este sala, dacă s-ar lucra cu intensitatea cu care se poate lucra în ziua de astăzi. Până la toamnă ar trebui să fie gata, nu ar exista nicio scuză, dar antreprenorul general este în insolvență. De multe ori spune că nu poate să achiziționeze nu știu ce până nu pune toți banii jos, fiind în insolvență. Banii jos nu-i poate pune pentru că nu a făcut încasări din altă parte. Aici nu sunt restanțe, la acest obiectiv, dar lucrurile se țin lanț cu tot felul de intercondiționări. Nu pot face angajamente ferme, eu pot face doar estimări. Eu apreciez că în toamnă este gata”, a mai explicat Robu.
Primarul dă asigurări că acum se lucrează și că s-a lucrat tot timpul. Muncitorii au ajuns la demisol, cea mai grea parte fiind montarea trapelor de incendiu, după care s-a așteptat doi ani. Sunt zeci de încăperi care trebuie amenajate.
„Lucrarea cea mai sensibilă, care a ținut totul pe loc, a constat în montarea trapelor de incendiu sus, pe creasta acelei bolți. Aproape 2 ani a lucrat până când au putut fi achiziționate, că nu le livra nimeni, și montate. Ele nu puteau fi montate pe orice vreme. Acum în sfârșit au fost montate de o firmă din București. Acum clădirea este complet acoperită, există și acele trape sofisticate care se deschid în mod automat, când senzorii dau comanda. Acum se poate lucra la interior, dar acolo sunt pe ambele margini, la demisol, zeci de încăperi, poate 100 de încăperi. Se lucra la instalația electrică, era în fază foarte avansată, sunt făcute gradenele pe toate cele patru laturi ale sălii, sunt realizate, sunt turnate și șapele autonivelante, mai trebuie vopsite. Dar vopsirea se face la sfârșit, după ce se vor efectua eventualele intervenții de consolidare”, a conchis Robu.
Consiliul Local Timișoara s-a asociat cu Universitatea Politehnica în primăvara anului 2013, când municipalitatea s-a angajat să pună jumătate din banii necesari finalizării investiției, urmând să devină coproprietară. S-au alocat așadar 3,3 milioane de euro de la bugetul local pentru noua sală polivalentă a orașului, valoarea totală a investiției fiind de 29,9 milioane de lei, adică 6,7 milioane de euro.
Inițial, sala polivalentă ar fi trebuit construită cu 2.200 de locuri, dar apoi s-a vorbit despre extinderea ei la 2.500, iar apoi despre mărirea capacității la 3.000 de locuri.
În momentul asocierii, cele două părţi au convenit ca termenul de finalizare să fie 30 iunie 2014, dar acest termen nu a fost respectat. Iar de atunci se tot prelungeşte.
Articole pe aceeași temă:
S-a dus si speranta! Noua sala polivalenta a Timisoarei e gata abia in 2016
Citiți principiile noastre de moderare aici!