După ce a parcurs toți pașii de transparență decizională, planul urbanistic zonal (PUZ) „Funcțiuni mixte – Instituții și servicii, adăpost animale fără stăpân” a fost aprobat fără probleme marți, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara. Este vorba de documentul de urbanism care stabilește regimul în care va fi ridicat viitorul adăpost al primăriei.
„Azi am aprobat în Consiliul Local cea mai importantă etapă pentru a avea în sfârșit, un adăpost decent pentru câinii fără stăpân din Timișoara. Va fi primul adăpost al orașului pe care îl vom controla 100% și nu vom mai fi la mâna unui operator privat. Urmează acum licitația pentru proiect și lucrările de execuție. Vreau să le mulțumesc consilierilor locali, Rodica Militaru și Răzvan Negrișanu și voluntarilor care au lucrat pentru acest proiect și l-au pus la dispoziția orașului în mod gratuit”, a spus primarul Dominic Fritz.
Peste 20.000 de metri pătrați și condiții moderne
Terenul studiat prin PUZ-ul aprobat marți este în proprietatea municipiului, în zona Freidorf. Ocupă o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați, în apropierea pistei de biciclete Timișoara – Serbia.
În conformitate cu normele de igienă sanitară, acesta se va afla la o distanță de aproximativ 550 de metri de cea mai apropiată locuință.
„Adăpostul va avea o capacitate maximă de până la 600 de câini. Aici, câinii fără stăpân vor avea parte de îngrijire adecvată, tratament medical cu echipamente moderne și condiții civilizate de găzduire, până la adopție. În cadrul adăpostului vor fi amenajate spații pentru cabinete și tratamente medicale veterinare, pentru hrănirea și îngrijirea animalelor, săli de operație, zone de carantină, bucătărie, depozitare alimente, grupuri sanitare, vestiare, morgă și incinerator. De asemenea, vor fi amenajate căi de acces auto și pietonale precum și parcări. Pe minim 20% din din totalul suprafeței, vor fi amenajate spații verzi”, precizează reprezentanții primăriei.
Potrivit tot acestora, proiectul va intra acum în următoarele etape: primăria va elabora documentația tehnică, va autoriza construcția și va porni licitația în vederea execuției. Planul Urbanistic Zonal va avea valabilitate de 3 ani, perioadă în care pot fi demarate investițiile prevăzute în documentație.
Vă amintim, la documentația aprobată marți se lucrează din martie 2023. Terenul a fost identificat de Rodica Militaru, dar procesul de elaborare a documentației a fost coordonat de arhitectul Răzvan Negrișanu, ambii consilierii locali USR. Despre adăpost cel din urmă ne dădea câteva detalii în ianuarie.
Proiectul unui adăpost propriu a fost cerut și din cauza condițiilor de la Danyflor, de care s-au tot plâns iubitorii de animale. Recent, însă, din lipsă de alternative, primăria a semnat un nou contract cu aceeași societate, fiind singura care s-a înscris la licitație.
Înțelegerea este valabilă trei ani, dar poate fi întreruptă în momentul în care adăpostul public devine operațional.
Trimite articolul
XFelicitari.
Cand o sa latre toti cainii aia toata noaptea o sa fie o placere pentru cei care locuiesc la distanta stabilita prin lege.