Primăria Timișoara anunță că proiectul de amenajare a unui parc în zona Lunei, câștigător la ediția precedentă de bugetare participativă, este implementat în proporție de 80%. Acesta ar fi, potrivit reprezentanților instituției, primul parc realizat în Timișoara în ultimii 15 ani, precedentul fiind Parcul Uzinei, inaugurat în 2009.
„După ce ani de zile aici a fost un mare teren viran, neîngrijit, acum îl transformăm într-o zonă verde pentru întregul cartier: și pentru copii, și pentru părinți și bunici. Mă bucur că e un proiect pe care l-au propus cei din zonă și tot ei au convins alți timișoreni să îl susțină și să-l voteze în campania de bugetare participativă. Continuăm cu strategia noastră de înverzire a Timișoarei. Nu ne mai permitem să ne întoarcem la vremuri în care s-au măcelărit spații verzi și s-au defrișat fără discernământ copaci în Timișoara. Îmbunătățim spațiile verzi pentru locuitorii cartierelor, cartier după cartier”, a spus primarul Dominic Fritz.
Proiectul este realizat cu finanțare de la bugetul local, prin mecanismul de bugetare participativă din 2023.
Ce vom găsi în viitorul parc
Potrivit proiectului depus anul trecut, cetățenii din Zona Lunei au cerut transformarea unui teren de aproape 5.000 de metri pătrați – neîngrijit și folosit mai mult pentru parcare și abandonare de deșeuri – în parc. Acum, prin proiectul propus de cetățeni și implementat de primărie, terenul va deveni un loc care include spații verzi de joacă pentru copii și de recreere, arbori, bănci și alei cu pietriș.
„Au fost plantați aici 121 de arbori, din speciile: pin negru, mesteacăn, arțar canadian, stejar, frasin, jugastru, ulm, castan, tei. Parcul va avea spații verzi cu suprafața de peste 2000 de metri pătrați. Urmează plantarea a 2900 de arbuști și plante perene și va fi instalat mobilierul urban, realizat în totalitate din lemn. De altfel, toate materialele utilizate la amenajarea parcului sunt naturale : pietriș, nisip, lemn. Conceptul de amenajare este conturat în jurul ideii de fazele Lunii, realizat prin linii circulare, cu rondouri și alei care vor păstra direcțiile existente, folosite de locuitorii din zonă”, explică reprezentanții primăriei.
Noul parc va avea trei tipuri de zone:
- vegetație cu gazon;
- vegetație variată, plante perene și arbuști;
- „pădure urbană”, la extremitățile terenului, pentru a reduce poluarea din zonele de parcare.
Bugetarea participativă din 2023
Vă amintim, în 2023, campania de bugetare participativă „Timișoara Decide!” a ajuns la a doua ediție, noutatea față de prima ediție constând într-o categorie dedicată proiectelor pentru zonelor defavorizate: Kuncz, Fratelia, Polonă și Ronaț. Bugetul total a fost de 4,2 milioane de lei – 1,2 milioane de lei strict pentru zonele defavorizate –, fiecare proiect primind maximum 500.000 lei, cu TVA. Timișorenii au depus, în total, 117 proiecte, dintre care 41 au fost declarate eligibile, iar 12 au fost selectate pentru finanțare, în urma votului public.
Acestea ar fi:
- Amenajare spațiu recreere Balta Lacului;
- Restaurare EchoPeisagistică Lunca Aurora-Lacul Balaurul;
- Întinerirea Complexului Studențesc;
- Amenajare teren multisport și zonă relaxare Ciarda Roșie;
- Facilitarea mersului cu bicicleta în Timișoara;
- Cartier Plopi: reabilitare corp clădire „Școala mică” (faza expertize și DALI);
- Zona Lunei Vrea Parc Verde;
- Parc Kuncz – dezvoltarea unei zone recreative pentru locuitorii zonei Kunz – etapa 1;
- Parc de joacă pentru copii si loc de recreere pentru vârstnici – Taborului (Ronaț);
- Ecogradina 13 – Șagului-Steaua-Fratelia;
- Sistem de supraveghere pentru toată zona Polonă;
- Reparații trotuar strada Polonă.
Pe aceeași temă:
„Timișoara Decide!” 2023. Mai multe proiecte depuse de cetățeni față de anul trecut
Trimite articolul
XSe face o porcarie de parc pe bani multi, aceeasi firma a mai amenajat un parc in zona care dupa renovare nu merge nimeni acolo….alei din lemn tocat cu poti merge cu copii sa se joace? Aceeasi porcarie de parc se face si in Lunei
Bravo! Astept cu nerăbdare amenajarea si celorlalte spații de relaxare câștigătoare. Un mare plus pt Timisoara.
Fritz și ai lui se zbat să înceapă lucrări stabilite în perioada pre-campaniei pentru a demonstra cât de bravi sunt ei. Or cetățeanul de rând a observat acest trend al prostimii de către edili și că atare votează în cunoștință de cauza. Fritz e un politician care nu a reușit să aducă schimbarea dorita de cetățenii urbei, ci doar mult hau-hau.
Faptul ca au alocat bani din bugetul primăriei pentru a creiona un parc mult așteptat, îmi da de înțeles ca nu a fost interesat în cei 3 ani de aceasta zona, nu mai spun de alte zone.
App! Avem reprezentanți pe cartiere. Ce mai știm de ei? Au vreun rost sau ii avem pe hârtie?
-
Cetateanul de rand a observat ca se lucreaza din 2021 in Timisoara, comparativ cu era ciordithandu-rrobuLache, cand Timisoara arata a catun parasit dupa bombardamente, iar infractiunile erau la ordinea zilei!