Reprezentanţii companiei locale de termoficare Colterm spun că lucrează deja, împreună cu specialiştii primăriei, la noul proiect pentru care încearcă să acceseze fonduri europene, care vizează reabilitarea reţelelor primare şi secundare pe o lungime de 31 de kilometri.
„În viitor suntem prinşi într-un proiect de reabilitare a reţelelor termice prin care vom reabilita 11 kilometri de reţea termică primară şi 20 de reţea secundară. Încercăm să ne reducem pierderile cât mai mult. Ele sunt foarte vechi, costă foarte mult să le înlocuim pe banii noştri, mergem pe proiecte europene. Valoarea proiectului este de 30 de milioane de euro, îl vom depune împreună cu primăria. Noi avem 73 de kilometri de reţea termică primară şi 270 de kilometri de reţea termică secundară, din care avem deja reabilitate de către noi undeva la 30%. Mai rămânem cu 60% nereabilitat”, a explicat directorul Tehnic-Dezvoltare al Colterm, Emil Şerpe.
Costurile sunt ridicate, spun reprezentanţii societăţii de termoficare, pentru că operaţiunea presupune şi refacerea zonelor din oraş care vor fi afectate de lucrări.
„În afară de faptul că săpăm şi înlocuim ţevile, trebuie să refacem şi terenul aşa cum îl găsim, să refacem trama stradală, care costă jumătate din preţul investiţiei de obicei”, a adăugat Şerpe.
Aproximativ 68.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire al Timişoarei, potrivit reprezentanţilor Colterm. Aceştia se declară optimişti şi cred că şi unii dintre cei care au ales să se debranşeze vor reveni în sistem odată realizate aceste investiţii şi odată oferite soluţii alternative, cum ar fi contorizarea individuală cu distribuţie pe orizontală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!