În mare, proiectul care este ataşat şi acestui material, prevede ca Primăria Timişoara să subvenţioneze 20 la sută din valoare lucrărilor de refacere a faţadelor şi acoperişurilor clădirilor istorice degradate, restul de 80 la sută din fonduri urmând să fie acordate proprietarilor – doar persoane fizice – sub formă de credit cu dobândă zero, rambursabil în zece ani.
Conducerea municipalităţii timişorene a făcut şi un calcul care arată cât ar trebui să plătească o familie care deţine un apartament într-o astfel de clădire.
„Avem un exemplu, pentru clădirea din Piaţa Unirii nr. 9. P+1, opt apartamente, şase persoane fizice, două persoane juridice. Sunt lucrări la acoperiş, faţadă, recondiţionare tâmplărie, unde intră ferestre, poartă, vitrine. S-a calculat un deviz general de 244.250 de lei, după licitaţie a rămas 240.000 de lei. Asta înseamnă 30.000 de lei de apartament. Primăria acoperă 6.000 de lei, fonduri nerambursabile, iar costurile totale per apartament proprietar persoană fizică sunt de 24.000 de lei. Rata anuală e de 2.400 de lei + rata inflaţiei, deci rata lunară este de 200 de lei”, a declarat în timpul dezbaterii viceprimarul Dan Diaconu.
Timişorenii prezenţi la dezbatere au avut însă câteva obiecţii legate de proiectul prezentat de conducerea Primăriei Timişoara. Unul dintre participanţi a afirmat că termenul de 30 de zile de la data anunţului pentru depunerea proiectelor asociaţiilor care vor să primească finanţare prin acest program este prea scurt pentru obţinerea tuturor documentelor şi avizelor necesare.
Pe de altă parte, consilierul local Adrian Orza s-a legat de faptul că prin acest proiect nu pot fi finanţate şi lucrări la structura de rezistenţă a imobilului.
„Nu cred că doar vopsind gardul şi înăuntru rămânând leopardul vom rezolva problemele. Dacă vrem să salvăm clădirile, trebuie să umblăm la structura lor de rezistenţă. (…) Ar trebui să începem să intervenim la clădirile care sunt proprietatea Consiliului Local Timişoara. Va trebui să detaliem procedura, forma în care e acum e chiar superfluă”, a spus Orza, el declarându-se, totuşi, în principiu, de acord cu acest proiect.
Proiectul urmează să fie dezbătut de consilierii locali săptămâna viitoare, marţi, când va avea loc următoarea şedinţă a Consiliului Local Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!