Au trecut doar trei zile de când noul Regulament TimPark 2022 a intrat în vigoare. Încă din 21 martie, locuitorii Timișoarei erau invitați să își achiziționeze abonamentele necesare.
Avocatul Cristian Clipa promitea din 25 martie că va „studia dacă și în ce măsură ultima H.C.L. al Municipiului Timișoara, prin care au fost instituite diverse taxe de parcare pe raza teritorială a acestui oraș, are sau nu probleme de legalitate”.
Astfel, profesorul universitar expune printr-o postare pe Facebook de ce Hotărârea numărul 20 din 25.01.2022 privind aprobarea Regulamentului de funcționare a sistemului de parcare a autovehiculelor în Municipiul Timișoara încalcă numeroase prevederi legislative.
„În urma analizei asumate – în interes propriu – am constatat că acest act administrativ unilateral cu caracter normativ încalcă următoarele prevederi:
1). art. 7 alin. (1) fraza I, alin. (2), (3), (4), (5) și (8) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică;
2). art. 128 alin. (1) lit. d) din O.U.G. nr. 195/2002 (Codul rutier);
3). art. art. 2 alin. (1) pct. 55 din Legea nr. 273/2006 (Legea privind finanțele publice locale);
4). art. 136 alin. (6) și (8) lit. de la a) la d) din Codul administrativ;
5). art. 484 alin. (2) și (3) din Codul fiscal [Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal];
6). art. 285 lit. a) și d) din Codul administrativ;
7). art. 3 alin. (1) și (2) din Codul muncii;
8). art. 86 alin. (1) și ale art. 227 alin. (1) Codul civil;
9). art. 45 din Constituția României;
10). art. 23 alin. (1) și ale art. 36 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat;
11). art. 3 alin (1) lit. i), ale art. 36 alin. (1) și (2), ale art. 39 alin. (1) și (4) lit. a) și b) și ale art. 40 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local”, informează avocatul.
Astfel, Cristian Clipa anunță că va depune o plângere administrativă prealabilă împotriva HCL menționate. Va cere suspendarea actului administrativ în cauză, la Tribunalul Timiș – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, în condițiile art. 14 alin. (1) din Legea nr. 554/2004.
De asemenea, Clipa îi cere prefectului Mihai Ritivoiu să se sesizeze și să acționeze conform atribuțiilor care îi revin prin funcția pe care o ocupă.
„Având în vedere cele constatate, îmi permit să cer Prefectului Județului Timiș ca, în condițiile art. 249 alin. (4), ale art. 252 alin. (1) și ale art. 255 alin. (2) din Codul administrativ, să atace la instanța de contencios administrativ H.C.L.M. Timișoara nr. 20/2022, ceea ce ar antrena automat suspendarea de drept a acestui act administrativ. Eu o voi face, în interes personal”, declară avocatul.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XÎn ce condiții se poate demite un primar?
Potrivit art. 162 din Codul administrativ:
„(1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 şi 145, care se aplică în mod corespunzător.
-
In conditiile in care ii faceti felatie interlopulii roibu! Ce rata de castig are nenea clipa? Cat este spaga in instantele TM?
S-o trezit si desteapta asta, pai regulamentu era publicat de juma de an🤪
Fără sa prezinte un model alternativ, din orase vestice evoluate…. Sa critici e cel mai ușor…
Iar un HCL abuziv ?1….:)) va dati seama ce profesionisti lucreaza la aceste proiecte de hotarari nici macar cunostinte elementare
de baza nu au sa nu mai zicem de domeniul juridic…..te fereasca Thumnezoo! ce insamna sa fii corporatist in IT si sa te trezesti in aministratia publica.
-
Sunt aceiasi profesionisti care erau si pe vremea fostilor primari. Am folosit pluralul ca sa intelegeti ca aceiasi diletanti “compun” aceste HCL de ani de zile, fara a putea fi trasi la raspundere sau schimbati. Acesta este nivelul multor (subliniez multor si nu tuturor!) functionari din primarie angajati dupa alte criterii decat profesionale. Primaria a pierdut nenumarate procese de-a lungul anilor datorita incompetentei functionarilor, nu este nimic nou.
O sa fie desigur voci care vor sari sa spuna “de ce nu-i da dom’le afara daca nu sunt buni?” Pertinenta intrebare, la privat ar fi fost concediati de mult dar din administratia publica este aproape imposibil sa dai afara un angajat, atat de bine sunt protejati de Legea functionarului public.Sau sa fie vorba despre o actiune intentionata pentru discreditarea actualei conduceri? Ar fi grav, pentru ca rolul lor este sa fie in slujba cetateanului nu a unor primari vremelnic instalati.
-
Regulamentul e “creatia” latzcaului, iar votul pt hcl a fost asigurat de userei + ambrus. Despre ce discreditare poate sa fie vorba daca e asumat de userei? Uite asa se strang mai multi bani la bugetul local si ce se face cu acei bani(probabil “studii”, evenimente “culturale”, proiecte de consultanta cu firme de apartament si alte asemenea), evalueaza fiecare cum considera.
-
Înțeleg că domnul (?) avocat e sărac, nu-și permite să plătească abonamentul?
-
noi ne intrebam daca tu ai citit macar regulamentul? Sau traiesti cu impresia ca ai un abonament cumparat din ala general si esti rezolvat in oras? Te inseli amarnic, regulamentul este o ceata totala, si ca sa il aplici 100% daca ai nevoie de Timpark la lucru si de unul in zona de domiciliu, daca ai citi regulamentul ai constata ca ti-ar trebui vreo 2, asta in situatia in care nu lucrezi in ture prin zonele de centru si semicentru si cand in zona de domiciliu gasesti loc de parcare pe o subzona mica in jurul domiciliului tau….ca altfel parchezi si ca rezident ilegal. Sau daca ai ghinionul sa ai masina pe leasing iti iei adio de la rezidential chiar daca ai buletin de TM ca masina e pe numar de firma…..fi bun si citeste regulamentul si nu comenta aiurea…..
-
Adevărat! În ce condiții se poate demite un primar?
-
-
Draga George, crede-mă că nu e vorba de bani ,ci de un stat de drept și respectarea acestuia . Îl susțin pe Domnul Clipa un avocat și pedagog extraordinar. Toată stima lui .
-
Eu inteleg ca domnul primar stie doar sa puna taxe. Parca se lauda in campania elctorala cu parcari supraetajate din Fonduri Europene. Unii chiar l-au crezut. Doar ca el nu nici nu vrea, nici nu poate, nici nu stie.
Sa fie mai explicit! Sa ne spuna si prin ce incalca, nu doar o insiruire de articole din care sa observam ca nu vrea sa isi micsoreze averea! Apropo: cat este? Cat % este justificata?
-
Mai explicit? Adica te doare mana sa cauti articolele si sa judeci singur sa ajungi la ce parere consideri tu? Ai fi vrut sa scrie o consultanta juridica intreaga pe fb? Cat despre justificarea averii,sa stii ca angajatii la stat depun anual declaratii de venituri, declararea in fals e penala, s sunt institutii care ar trebui sa verifice. Insa poti sa cauti, sa verifici, si sa faci plangere penala daca crezi ca e cazul. Denuntul calomnios insa se pedepseste, asa ca sa verifici bine inainte. Cat despre aruncat cu “suspiciuni”, nu pare foarte civilizat sportul asta. Daca stii ceva concret si nu reclami, esti infractor. Daca nu stii dar arunci cu “intrebari”… gandeste-te daca ti-ar placea sa intrebe cineva cati bani iei sa faci…. si completezi tu pe linia punctata ceva de rau. E doar o intrebare, nu? Dar mama nu stiu cui, mai face trotuarul? e doar o intrebare, de ce s-ar simti jignit, nu? Sper ca ai prins ideea de ce unele intrebari sunt doar calomnii jegoase. Cat despre justificarea averii, era pe vremea lui ceasca legea ilicitului (legea 18/1968), folosita de vecini cu “constiinta comunista” sa reclame la Militie pe te miri cine si de ce, de la invidie la gelozii, ura si alte trasaturi “umane”. Parca ar trebui terminat cu mecanismele comuniste, nu crezi? Nici demonstrarea nevinovatiei nu are treaba cu justitia, ci cu barbaria asa ziselor tribunale ale poporului din dictaturi, unde justitia o fac acuzatorii in aplauzele gloatelor abrutizate, in loc de judecatori.
Se fura? da, dar fara sa zici concret cine si ce anume, concret si verificabil, si sa-ti asumi sa fii dat in judecata pentru calomnie, e doar frustrare trista. O zi buna, si sa speram ca Romania reala gandeste altfel decat tu in comentariul tau cu privire la integritate, justitie, democratie etc.(desi ma indoiesc) -
Ce mah, nu ști să cauți pe Google ce este scris în articole alea?
În ce condiții se poate demite un primar?
-
Depinde de starea de sănătate a fiecăruia… unii primesc postul “pe viață”!
Oricum telparku, ca și toate parcările cu plata în lume, nu sunt bine digerate de șoferi. Oricum ai face,telparku tot în picioare pică, asa că….pa!
As adauga articolul 16 din Constgitutie legat de discriminare
Trebuia puțin mai devreme, până nu apuca lumea să cumpere “abonamente”! Este bine că se întâmplă, nu sa stăm că proștii sa ne jupoaie de bani niște beica nimeni!
Foarte bine face domnul avocat . Regulamentul nu e bun . Eu am o autorulota și nu mai am voie sa o parchez in apropierea locuinței . Atunci de ce plătesc impozit la mașină domnule primar ? Când am înscris mașină nu a zis nimeni că în Timișoara nu sunt permise autorulote . Și ar trebui sa vă asigurați că atunci când impuneți niste reguli oferiți o alternativa civilizata . Ar trebui sa ne trezim toți și să vedem ce votam de acum înainte
Bravo!
Sa adaugati si hartuirea morala a locuitorilor! Apoi, bine ar fi ca rapunderea sa fie individuala , nominala ! Atata timp cat nu platesc , “marii ganditori” nu inteleg ca sunt nulitati, caci in oglinda cand se privesc, se vad tot timpul tare destepti. Dehhh asa e cand repetentii sunt la butoane!