Numit la începutul lunii octombrie în funcţia de director al Direcţiei Apelor Banat, Sandu Ştefan spune că va continua proiectele începute de vechea conducere, dar şi că va demara un proiect de mare amploare, şi anume transformarea unor baraje nepermanente în baraje permanente.
“Crearea unor lacuri de acumulare permanente – pot fi folosite ca şi rezerve de apă pentru situaţiile cum au fost cea anul acesta, de secetă. De asemenea, pot fi folosite şi sub forma unor puncte de exploatare piscicolă, pot fi folosite şi ca zone de agrement, de la caz la caz. Prima dată trebuie identificate locaţiile, după aceea trebuie făcute nişte studii de fezabilitate, trebuie trecute prin faza de proiectare. Sunt nişte etape care sunt absolut necesare şi legale, care nu pot fi sub o formă sau alta grăbite, deci sunt lucrări de perspectivă, sunt lucrări de anvergură, care vor fi făcute, însă e greu de precizat un termen la care se va demara lucrarea. Este în perspectiva anului 2012 în atenţia Administraţiei Naţionale Apele Române. Este una dintre priorităţile la nivel naţional, nu numai pentru Administraţia Bazinală Banat şi practic în anii viitori se estimează că vor fi cu precădere alocate sume de investiţii pentru acest domeniu”, ne-a spus directorul Direcţiei Apelor Banat, Sandu Ştefan.
Pe teritoriul administrării Direcţiei Apelor Banat, în cele două judeţe, Timiş şi Caraş-Severin, se află 43 de lacuri de acumulare, dintre care 27 sunt nepermanente. Pe lângă crearea rezervelor de apă, Sandu Ştefan spune că vor continua lucrările de consolidare la canalul Bega şi la alte canale.
Totodată, în acest an, dar şi în 2012, va continua lucrarea care în final va duce la navigarea pe canalul Bega din Timişoara către Serbia. „În faza actuală se lucrează la Nodul Hidrotehnic de la Sânmihai. În acest moment Bega este deviată în punctul de la Sânmihai prin partea de ecluză, urmând ca lucrările să continue în cursul acestui an şi al anului viitor pentru refacerea părţii tehnice a barajului, urmând ca după ce se finalizează lucrările la Nodul de la Sânmihai să se refacă şi partea de ecluză”, a mai spus directorul Apelor Banat.
Legat de un alt obiectiv al instituţiei pe care o conduce, Sandu Ştefan a mai spus: „Trebuie avută în vedere şi partea administraţiei bazinale care se ocupă de calitatea apei şi practic în permanenţă echipele care se ocupă de acest domeniu au ca scop îmbunătăţirea calităţii în spaţiul hidrografic, astfel încât calitatea apei din râuri să fie în permanenţă îmbunătăţită şi bineînţeles să eliminăm sursele de poluare (…) sau să prevenim sursele de poluare accidentală în acest spaţiu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!