Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș.
„Face parte din sesiunea de informare pe care o avem în parteneriat cu Prefectura Județului Timiș și în fiecare an, prin toate instituțiile deconcentrate, organizăm aceste seminarii pentru informarea mediului de afaceri și nu numai cu instituțiile deconcentrate și cu diferite organizații care sunt pentru interesul mediului de afaceri. Împreună, toate aceste seminarii au însumat 900 de agenți economici participanți și ne mândrim cu asta. Azi au participat 70 de persoane”, a declarat Stana Stoianov, director Departamentul de Relații cu Mediul de Afaceri al CCIAT.
Tematica prezentată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș a vizat modul de evidență și de raportare a datelor pentru diferite fluxuri de deșeuri: ambalaje și deșeuri de ambalaje, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori, vehicule scoase din uz, evidența cronologică lunară și/sau anuală privind cantitățile de deșeuri generate și/sau gestionate conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 17/2023.
De asemenea, s-a discutat despre aplicarea legislației de mediu în domeniul obținerii actelor de reglementare (avize, acorduri, autorizații, vize anuale).
„Ca în fiecare an, am răspuns cu bucurie invitației Camerei de Comerț de a le oferi informații în domeniul protecției mediului agenților economici și am pregătit subiecte de interes în domeniul gestionării deșeurilor și a autorizării activităților cu impact semnificativ asupra mediului. O foarte mare parte a timpului am utilizat-o într-un scop constructiv, aceea de a răspunde întrebărilor agenților economici cu privire la neclaritățile și problemele cu care se confruntă în acest domeniu.
Ne bucurăm că au răspuns afirmativ un număr semnificativ de agenți economici și asta denotă faptul că importanța protecției mediului este la locul cuvenit.
În decursul timpului, o problemă vulnerabilă o constituie gestionarea deșeurilor periculoase și nepericuloase din activitățile cu potențial impact semnificativ asupra mediului. Apoi, evident că acordăm o atenție deosebită și rolul nostru este de a clarifica toate aceste probleme pe parcursul procedurilor de emitere a actelor de reglementare.
Există și situații în care, după emiterea actelor de reglementare, deși aceste probleme au fost clarificate, agenții economici să nu respecte condițiile impuse și atunci rolul major este al Gărzii de Mediu, care intervine pentru stoparea fenomenului și evident, noi, la propunerea dumnealor suspendăm actul de reglementare”, a declarat Alina Călușeriu, director la Agenția de Protecția Mediului Timiș.
„Cred că sunt evenimente foarte binevenite. Felicit pe această cale Camera de Comerț pentru această inițiativă și parteneriatul cu Garda și Agenția de Mediu. Cred că sunt evenimente benefice pentru firmele și operatorii economici din județul Timiș.
Mediul și subiectul mediului este un subiect de actualitate foarte important. Este important un viitor cât mai sustenabil și drept dovadă să reușim și pe cale birocratică să fie o colaborare cât mai bună, între instituțiile statului și agenții economici”, a afirmat Raul Ambruș, subprefectul județului Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!