De-a lungul interviului, Dominic Fritz ne-a vorbit despre felul în care a evoluat modul de funcționare a primăriei în mandatul său, despre cele mai importante investiții finalizate, despre cele pregătite pentru următorii patru ani, dar și despre societățile din subordinea primăriei. Pe final, întrebat despre viitorul său politic, a dat și răspunsul care dă titlul articolului.
Concluziile primului mandat
Dominic Fritz și-a început mandatul în noiembrie 2020. De atunci, Timișoara a trecut printr-o bună parte a pandemiei de COVID-19, dar și prin anul Capitalei Culturale Europene. În acest interval, s-a finalizat și un exercițiu financiar european și a început unul nou. Iată care consideră primarul că ar fi concluziile acestui mandat.
Care ar fi concluzia primului mandat?
A fost un mandat de construcție, de stabilizare, în care am reușit să preiau o primărie care a funcționat haotic, în favoarea unor grupuri de interese, cu multe facturi neplătite și datorii, și să o transform într-o primărie modernă, digitală, care funcționează în favoarea cetățenilor. Încă suntem doar la jumătate de drum, dar cred că este evident pentru toată lumea că lucrurile s-au schimbat în bine și presupun că acesta este și motivul pentru care am câștigat încă un mandat, pentru că lumea are încredere că voi continua acest drum.
Am reușit să începem un proces de recuperare a patrimoniului orașului. Am investit foarte mult în educație și în sănătate și aceste investiții vor continua. Am finalizat trei mari proiecte de infrastructură, trei mari bulevarde, unde am refăcut totul: de la utilități până la linii de tramvai. Este vorba despre Cetății, Bogdăneștilor și Stan Vidrighin. Acestea au fost cumva șantierele cele mai mari dar și deranjante din timpul mandatului, dar le-am închis cu bine.
Am început reformele în societățile din subordinea primăriei. Colterm – o companie pe care am preluat-o fără stocuri, nimic, contracte reziliate și așa mai departe – acum s-a stabilizat și lucrăm la investiții majore pentru viitor.
Cred că și în interiorul primăriei am reușit să scap de niște oameni toxici și corupți, să aduc oameni noi în administrație, care au altă mentalitate, mulți tineri. Am digitalizat instituția și asta se vede și în felul în care comunicăm cu cetățenii.
Funcționarea primăriei și relația cu angajații. Planuri de automatizare și pentru o companie municipală de proiectare
În prima jumătate de mandat al primarului Dominic Fritz, activitatea primăriei a fost perturbată parțial de disputele legate de noile organigrame. Primele două au fost când suspendate, când anulate, când rejudecate. Au fost, mai ales în a doua jumătate a mandatului, și schimbări. Unele, spune primarul, vor continua și în noul mandat, dar sunt și câteva planuri noi.
Lucruri de schimbat strict în interiorul primăriei, legate de funcționare, de reguli și regulamente, ar mai fi?
Da, desigur. Noi suntem într-o continuă transformare și visul meu – să fim cea mai deschisă și prietenoasă instituție din țară – încă nu este împlinit și mai avem de lucru. Asta presupune să continuăm digitalizarea. Pe viitor, anumite părți vor fi automatizate – adică vei putea scoate un certificat de urbanism în 5 minute, nu o să mai aștepți 30 de zile. Această automatizare va însemna că funcționarii vor avea mai mult timp pentru spețe mai complicate sau pentru interacțiunea cu cetățenii. Acesta este un proces important!
Apoi sunt mai multe domenii unde suntem descoperiți momentan. Eu am intenția să înființăm, de exemplu, o companie de proiectare pentru municipiu, în care putem să proiectăm propriile noastre proiecte mici. De exemplu, unele de refacere a unor străzi, reparații la clădiri, PUZ-uri, ca să nu mai facem un contract extern de fiecare dată când avem nevoie de un arhitect. Vor mai fi și alte schimbări în structura primăriei pentru că întotdeauna e ceva de îmbunătățit.
Ce relație aveți în prezent cu aparatul de specialitate? La începutul mandatului, cel puțin, aveați mai multe procese pierdute cu sindicatul. Pe final, ați început să mai și câștigați.
Sindicatul cu care am avut procese nu este singurul sindicat. Între timp, s-a constituit un alt sindicat, care e un partener constructiv și care reprezintă cu adevărat majoritatea angajaților. Celălalt sindicat, de fapt, mai are – cred – câțiva zeci de membri din primărie și efectiv este un instrument politic.
Relația (cu angajații – n.r.) este din ce în ce mai bună pentru că, totuși, între timp, există o masă critică de oameni în primărie – unii care erau deja, alții care au venit în ultimii patru ani – care înțeleg că trebuie să funcționăm altfel.
În primul rând, trebuie să livrăm rezultate pentru cetățeni, nu să învârtim hârtii prin instituție. Și da, mă bucur să lucrez cu această echipă, o echipă performantă. Se vede și în recordurile de investiții pe care le-am făcut în Timișoara. Bineînțeles, încă sunt oameni care n-au înțeles cumva că s-au schimbat lucrurile și de acești oameni ne vom despărți, sper, în curând.
Comparând cu mandatul precedent, al doilea și ultimul al lui Nicolae Robu, cum spuneți că ați stat?
E foarte simplu. Eu doar în 2023 am avut investiții cât Nicolae Robu a avut în ultimii șase ani de mandat. Deci, dacă comparăm cele două mandate ale lui cu tot mandatul meu, cred că am triplat sau cel puțin dublat suma de investiții.
În noul mandat care ar fi cele mai importante investiții plănuite?
În următorul mandat o să vreau să vorbim și de alte lucruri pentru că nu totul ține doar de investiții. Pe partea de investiți le avem pe cele care deja sunt în derulare, care trebuie finalizate. Un exemplu ar fi stadionul (Arena Eroii Timișoarei – n.r.).
Intrăm în curând în execuție pe Piața Traian. Vorbesc despre regenerările urbane, unde avem cele trei mari proiecte. Pe lângă Piața Traian, avem Piața Mocioni și, sper, spre sfârșitul mandatului, să deschidem șantierul și pentru Piața Victoriei. Acestea sunt proiecte mari și costisitoare.
Avem un proiect de reabilitare a țevilor de termoficare cu încă 50 de milioane de euro pe care le-am câștigat. Mai sunt proiectele de autobuze, firobuze și tramvaie noi, unde o să ajungem în total la 150 de milioane de euro. Bineînțeles, vom continua și lucrările la Pasajul Solventul. Avem și Podul Solventul, pe care vrem să-l autorizăm anul viitor.
Vorbim deci de proiecte foarte mari, costisitoare și, tocmai de aceea, este foarte important să atragem în continuare fonduri europene, dar și fonduri guvernamentale. Pentru noul spital municipal avem nevoie de o finanțare de început din partea guvernului de 50 de milioane de euro. Va fi una dintre prioritățile mele să mă asigur ca toată clasa politică din Timiș să fie în spatele acestui obiectiv.
În primul mandat au fost câteva investiții cu probleme. De exemplu, Clinica de Balneologie (întârzieri majore la execuție – n.r.), Turnul de Apă din Iosefin (contract reziliat cu primul constructor), Pasarela Gelu (care încă nu are recepția făcută – n.r.). În mandatul viitor ce veți face să evitați aceste situații?
Cel mai important lucru pe care am început să-l facem este să arătăm constant firmelor de construcții că nu se mai pot juca cu noi și că dacă își asumă un termen și o anumită calitate, trebuie să și livreze la nivelul respectiv. Dacă nu, suportă consecințele. Noi am emis primele certificate negative; cu un astfel de certificat firmele nu vor mai putea participa la alte licitații ale unor instituții publice. Am mers în instanță pentru a recupera prejudicii pentru penalități și am și câștigat primele procese: pe Grigore Alexandrescu, Fântâna cu Pești, Școala Generală 30, unde am și reziliat contractul. Asta vom face și în continuare!
Vedem deja: calitatea constructorilor care vin la licitațiile noi este mai bună decât a fost în trecut și pentru că în piață, între timp, s-a dus vorba că «Fritz plătește la timp facturile» și nu mai sunt întârzieri cum au fost pe vremea lui Robu. Eu am intrat în primărie cu o mulțime de facturi neplătite, sume foarte mari. La el, foarte mult a fost, așa, «pe prietenie». Adică dacă erai o firmă prietenă ți se plătea repede. Noi, acum, mergem strict cronologic. De aceea ne vin firme de calitate. Firmele proaste încep să fie arse la buzunar sau să primească certificate negative și nu mai vin.
Într-adevăr, mai avem câteva proiecte problematice. Turnul de Apă este unul dintre ele care până la urmă va fi finalizat după ce am reluat licitația, dar e posibil să pierdem fondurile pentru că nu putem termina la timp și va trebui să suportăm din banii orașului. Dar și acolo ne vom îndrepta împotriva constructorului.
Colterm rămâne din acest an doar cu producția de energie. Schimbări majore și la celelalte societăți municipale
Primul mandat al primarului Dominic Fritz a fost marcat de mari probleme la Colterm. Societatea a fost băgată în insolvență, a primit și amenzi pentru lipsa certificatelor de poluare și, la un moment dat, timp de câteva zile nu a livrat agent termic. Din vară, compania se presupune că va rămâne doar cu producția de agent termic, distribuția fiind preluată de un serviciu nou-înființat. În aceeași idee, se caută și surse alternative de energie. Dar nu doar Colterm a trecut sau va trece prin schimbări, ci și celelalte societăți municipale – STPT, Horticultura, Piețe, SDM și chiar și clubul sportiv.
Să vorbim și despre planurile pentru societățile din subordinea primăriei. Colterm, de exemplu, urmează în acest an să rămână doar cu producția…
Exact! Cea mai importantă schimbare, într-adevăr, e la termoficare, unde separăm producția și distribuția. Pentru distribuție am înființat un serviciu public care, începând cu anul viitor, va cumpăra agentul termic și îl va vinde mai departe la cetățeni. Cu asta ne asigurăm că putem să avem și alți clienți decât Colterm. Și pot să existe și alte investiții în sistem decât cele prin mecanismul Colterm.
La ce am lucrat în ultimii doi ani și am văzut acum rezultatul este (parteneriatul – n.r.) cu OMV Petrom, care vor să facă o investiție uriașă aici, într-o nouă tehnologie cu apă geotermală. Va dura câțiva ani până când va fi funcțională, dar tocmai, contractul va fi cu această nouă entitate de distribuție.
Chiar și la Colterm, cu Cristian Amza, administratorul special pe care l-am pus acolo, am reușit să stabilizăm situația. Avem stocuri și de gaze, și de cărbune. Sper să mai și scadă prețul un pic. Toată lumea primește căldură așa cum trebuie. Și, în viitor, vrem chiar să convingem dezvoltatorii imobiliari să se racordeze la sistemul orașului, pentru că facem atât de multe investiții în el, inclusiv pe partea de rețea. Va fi, pe termen lung, cea mai ieftină și fiabilă variantă de încălzire.
Mai existau și alte proiecte de energie verde, de exemplu turbinele de cogenerare.
Exact. Am mai depus (proiectul – n.r.) pentru cogenerare cu turbine, ceea ce ne-ar mai scăpa de cărbune, pentru că am putea să folosim acest gaz ca o energie de tranziție. Momentan, ne omoară certificatele de emisii, pentru care crește prețul foarte mult. Așteptăm acum un răspuns din partea ministerului dacă primim această finanțare.
La altă societate, la STPT, va continua problema cu lipsa șoferilor?
S-au mai angajat câțiva zeci de șoferi. Problema pare să fie că, pe vară, mai ales șoferii bărbați pleacă altundeva să muncească. Vrem chiar să facem o campanie specifică, să atragem mai multe femei.
Dar la STPT, după ce am făcut și restructurarea datoriilor cu ANAF-ul, iarăși suntem pe linia de plutire. Acum trebuie să lucrăm la îmbunătățirea calității, a intervalelor. Și pentru asta continuă campania noastră de recrutare a șoferilor. Din păcate, guvernul ne-a «faultat», pentru că a dat o ordonanță de urgență prin care au limitat posibilitatea de a face ore suplimentare, posibilitatea de a plăti sporuri etc., tocmai după ce am crescut salariile. Dar sper să se regleze și asta.
Este clar: calitatea transportului în comun este una dintre prioritățile strategice pentru oraș, pentru mine, și știm foarte bine că acolo încă este mult de lucru.
Și la celelalte societăți ce se va mai întâmpla?
Horticultura a preluat acum și cimitire. Probabil va primi mai multe cimitire de gestionat, pentru că, pas cu pas, vrem să le luăm din ghearele privaților și să le gestionăm din nou public. A fost o idee foarte proastă pe vremuri să externalizăm către privați gestiunea acestora.
Horticultura trebuie, în același timp, să se concentreze pentru a livra o calitate mai bună mai ales în parcurile Timișoarei. Oricum, contractele de gestiune a spațiilor verzi (Horticultura și asocierile conduse de firmele Rogera Prest Com și Barierra System au fiecare câte o zonă în prezent – n.r.) vor expira la anul și vom regândi tot sistemul. Probabil vom continua să lucrăm și cu Horticultura, dar și cu firme private.
La Piețe SA, nu sunt foarte mulțumit, deși anul acesta am început o serie de investiții importante: în Piața Doina, unde pentru prima dată de când există cred că s-a mai investit ceva, în Piața 700, în Lipovei… Dar încă nu toate piețele funcționează așa cum trebuie. Deci probabil vom vedea și la Piețe niște schimbări în bine.
La SDM se muncește. Acolo e important să intrăm mai mult pe partea de trotuare. Ei nu prea iubesc trotuarele, pentru că sunt lucrări mai dificile, mai nuanțate și costisitoare, dar totuși ele sunt importante pentru timișoreni.
Pentru partea de sport ce plănuiți? La SCM se caută director nou.
Din păcate, la primul nostru concurs nu a venit nimeni. Acum am reluat concursul cu condiții mai largi și sperăm să găsim un candidat bun. Eu spun deschis că sportul va avea un mult mai mare accent în al doilea mandat. Asta se vede deja la investiții în infrastructură. Avem stadionul (Arena Eroii Timișoarei – n.r.), unde investim peste 100 de milioane de lei. Tocmai anul acesta am suplimentat fondurile, pentru ca lucrările să fie mai rapide. Construim o mică bază sportivă pe Mircea cel Bătrân. Lucrăm la un nou parc sportiv pe Ion Rațiu.
Dar, dincolo de asta, vreau să investim mai mult în sport. Și în cel de masă, și la SCM. Este clar că infrastructura, dar și performanța (sportivă – n.r.), în Timișoara, sunt la pământ. Sper ca, odată cu noul director, să putem construi și o nouă echipă de management la SCM, care poate să livreze această performanță.
Și puțin despre politică…
În primul mandat, USR a avut 13 consilieri locali, adică cu unul mai puțin decât îi trebuia pentru o majoritate absolută. Acum, la fel, sunt tot 13 de „partea primarului Dominic Fritz”, cu mențiunea că USR a candidat în Alianța Timișoara Unită, iar trei locuri sunt ocupate de Silvia Radoicovici, Imre Farkas și Sorin Zavelița, membri PMP, UDMR, respectiv Forța Dreptei.
Primarul ne explică cum va gestiona situația, dar, tot aici, ne-a spus cum anticipează colaborarea cu Consiliul Județean Timiș. În final, ne spune de ce „nu are de gând să îmbătrânească în politică”.
Și în mandatul acesta aveți nevoie de încă un vot pentru majoritate în Consiliul Local. Cum îl veți obține?
Eu mi-am dat seama că, momentan, e foarte dificil de discutat această majoritate, pentru că suntem din nou în campanie, pentru că fiecare partid vrea sau nu vrea să transmită anumite semnale electoratului. Așa că eu voi propune să votăm deocamdată un viceprimar din partea USR-ului. Cred că toată lumea este de acord că partidul cel mai mare din consiliul local trebuie să aibă viceprimar.
Și pentru al doilea viceprimar așteptăm până după alegerile prezidențiale și parlamentare, când toată lumea s-a liniștit un pic și peisajul politic este mai clar. Eu am mai spus-o în trecut: exclud un viceprimar din partea AUR și sunt în discuții atât cu PSD, cât și cu PNL pentru o majoritate. O majoritate stabilă! Eu cred că e important ca timișorenii să aibă siguranță, să fie patru ani în care putem guverna eficient. Mă bucur că totuși au intrat în consiliul local consilierii partidelor din afara Alianței Timișoara Unită, cu care am candidat. Sunt sigur că voi putea colabora indiferent de culoarea lor politică.
Deci vă puteți baza pe votul celor doi consilieri locali de la PMP, de la Forța Dreptei, cu care ați avut alianță?
Da. Și ei sunt exact – UDMR, Forța Dreptei și PMP – în grupul meu de consilieri (locali – n.r.), în cei 13, dar mă refer și dincolo de asta, la celelalte partide. Sunt sigur că voi găsi consilieri care vor vrea să lucreze pentru Timișoara.
Colaborarea cu CJT cum o vedeți în momentul de față? Mai ales că domnul Simonis tocmai ce a anunțat că l-a cooptat pe domnul Robu în echipă…
Recunosc că m-a surprins un pic ideea de a insista pe de-o parte, în toate spațiile publice, că îți dorești o bună colaborare și, după aceea, în prima zi, noul consilier să spună că nu o să dea mâna cu primarul Timișoarei. Aici este o contradicție, dar nu pot să o explic. Asta trebuie să o facă domnul președinte (Simonis – n.r.).
Din partea mea, pot doar să spun ce am spus și în trecut: am colaborat și în mandatul trecut cu Alfred Simonis suficient de bine încât să am încredere că așa va fi și pe viitor. Suntem «condamnați» la o colaborare bună pentru Timișoara și pentru Timiș. El are tot sprijinul meu pentru a face treabă la Consiliul Județean. La fel, bineînțeles, mă aștept ca și el să susțină proiectele Timișoarei, proiectele comune.
Cred, în același timp, că e important ca toată lumea să înțeleagă că județul Timiș este mare. Nu trebuie să ne călcăm în picioare toată ziua în Timișoara. Sunt multe de făcut în tot județul și nu cred că ar trebui să existe o concurență pe Timișoara, pentru că problemele sunt mult prea mari și mult prea împărțite în tot județul să merite vreo «cafteală locală aici». Cred că între timp a înțeles toată lumea asta și eu sunt optimist că această colaborare va funcționa.
Poate este prea devreme de spus acum, dar peste patru ani veți candida din nou la primărie? Există voci care susțin că ați dori că vă luați cetățenia și țintiți președinția.
Nu am astfel de dorințe. Eu îmi doresc ca Timișoara să se ridice la adevăratul său potențial. Dacă e nevoie de un al treilea mandat ca să ajungem acolo, atunci mă voi pune încă o dată în slujba timișorenilor, dar asta este o decizie pe care trebuie să o iau în 2028. Este un job foarte solicitant. Eu îmi văd fiica mea mai puțin decât aș dori și cu siguranță mult mai puțin decât ea și-ar dori să mă vadă. De aceea nu am de gând să îmbătrânesc în politică! Dar cât timp simt că acolo unde sunt am încrederea oamenilor și lucrurile se mișcă în direcția cea bună, atâta timp trag și eu în această direcție.
Trimite articolul
XDaca cumva mergeti in Republica Moldova a lui Maya intrebati cei cu care intrati in vorba daca sunt din Serviciile din Corea de Nord Rusia China altfel va ia la ochi Haita
Te alinti . lasa ca in 4 anii dai lovitura in imobiliare
-
Nu e cel mai rău că Primar, dar, AUDIENȚELE LIPSESC cu desăvârșire
Nici sesizările sau mesajele nu le ia în seamă.
De ce nu face conferință pe tema SESIZĂRILOR de la cetățeni?! Ori emisiuni de Radio/ live Uri pe YouTube?!
La fel ca Ciuca, altul care nu imbatraneste si nici nu intra in politica
Colterm: amenzi 35 mil euro, insolventa, frig in scoli si spitale. normal ca vrei sa preia omv firma austriaca un serviciu public si sa aiba monopol sa taxeze fraierii.
in primarie n-ai facut decat ce sunt obisnuiti sef.utzii useristi prin corporatie: dati afara cei care nu inghit toate prostiile si angajat oameni din gasca, obedienti in fatza sefului. la companiile gen STPT, la spitalele din subordine, la asistenta sociala, la scoli etc fix la fel.
despre ce bani ai atras tu, zic sa ne zici ce proiecte ai avut tu, ca sa cheltui bani castigati de altii e usor sa te lauzi, mai ales cand ai si pierdut multi din ei de “competenta” ce e administratia ta.
regenerarile tale urbane au bagat bani frumosi innuzunarele “proiectantilor” si cam atat, probabil urmeaza multe bete in rotile celor care sunt nevoiti sa foloseasca autoturisme pentru ca transportul in comun circula din joi in paste ca n-ai fost capabil sa angajezi soferi si vatmani, sa faci statiile alea de alimentare electrice, a durat 4 ani sa faci niste mizerii de statii de asteptare etc. Sa zici ca guvernul te faulteaza cand tu vrei sa te bazezi pe ore suplimentare in loc sa maresti salariile alora care merita si conditiile de munca si nu salariile ale sefimii… e cel putin de porc.
Horticultura… nici nu are sens, vedem in oras si stim ce “competenti” ai angajat
Pietele: bataie de joc. bine ca ai facut tu “ordine” si cu micul comerciant local, nu cumva sa nu cumparam de la supermarket, pe civilizatie, da-i naiba pe aia care isi luau sifon, lapte, oua mezeluri etc
SDM: iti urez sa treci cu masina proprie peste capace de canal si linii de tramvai, ca bicicleta e sub demnitatea ta acum, a fost buna doar de prostit votantii tai botanisti.
nu, bai fritz, nu ai castigat tu, a pierdut robu. ca atat pot unii votanti sa “gandeasca”, ba sa-l aleaga pe robu de 2 ori, ba sa se planga ca Timisoara bate pasul pe loc ei nemergand la vot, ba sa puna botul la mitul “neamtzului”, orice numai sa voteze cu cap si sa-si asume rezultatul nu.
la ce buget A AVUT SI ARE Timisoara… NU poti sa dai vina pe nimeni altcineva decat pe administratia praf. ba chiar rau intentionata.
-
Intreaba-l pe Robu cum a acumulat amenzile de la Colterm pe care le-a platit Fritz!
-
dap, useristule, nu merge cu abureli,amenzile le-a incasat fritz, nu robu, lasa minciunile. chiar nu va e rusine deloc? dar deloc-deloc?
-
Da, dar certificatele nu le-a plătit Robu, de aia și amenda, așa ca mai lasă dezinformarea. Vezi ca alegerile sunt peste 4 ani, mai fă o pauză.
-
dap, fals. voi incercati sa dezinformati, useristilor.
-
Sunt publice datoriile, si anii la fel. Dar aia a caror mama era mereu bortoasa, n- au pareri, doar simt al regurgitarii borelilor regurgitate de ai lor ‘boshi’ .
-
-
-
Am, avut un neamt la carma tarii si concluzia este mai pe romanes, foarte nasoala.
Toti mint la fel. Ca si Ciuca anal fabetul functii onal.
Hai sictir! (nu este injuratura ci indemn)
-
@dap: Neamtul de care zici nu a incalcat Constitutia!
A se citi “Vreau să fac mulți bani repede din politică ca să ies la pensie ca milițieni, tânăr”.
-
@rromulae: te plictisesti la munca?
ce “superior” ranjeste in poza asta…
“pentru ca(-l) meritati”🤪
-
@rromulae, tu esti?
Faci orasul praf apoi te retragi in dumbravita..
-
@rromulae: cate conturi false ai?
nu in politica? dar in ce? ce stii sa faci?😂🤣😂🤪
Declarațiile belicoase ale unui primar de la Timișoara despre angajații Primăriei Municipiului Timișoara si despre sindicatul care îi apără pe angajați de abuzurile primarului:
……..
“Cred că și în interiorul primăriei am reușit să scap de niște oameni toxici și corupți, să aduc oameni noi în administrație, care au altă mentalitate, mulți tineri.”
………
“Sindicatul cu care am avut procese nu este singurul sindicat. Între timp, s-a constituit un alt sindicat, care e un partener constructiv și care reprezintă cu adevărat majoritatea angajaților. Celălalt sindicat, de fapt, mai are – cred – câțiva zeci de membri din primărie și efectiv este un instrument politic.”
……..
“Bineînțeles, încă sunt oameni care n-au înțeles cumva că s-au schimat lucrurile și de acești oameni ne vom despărți, sper, în curând.”
De menționat că, în primul mandat, primarul de la Timișoara a refuzat orice formă de dialog cu subscrisul sindicat.
-
Mergi și pune mâna și lucrează. Dacă erai la privat demult erai pe drumuri.
-
@rromulae: instantele i-au dat castig de cauza! Voi ati ajuns in puscarie! Asteptam si cartea ta!
-
dap, iara minti. vezi cazurile Culita, Toc.
chiar nu va e rusine sa mintiti cu atata tupeu? useristilor
-
Aproape ca te-am crezut Fritz , aproape aproape, esti prea protejat de toate interesele meschine ca sa nu ne dam seama ca ai fost pus pe functie, loc cu dedicatie pt tine, nu pot sa imi da seama nici in ziua de astazi cum timisorenii sau identificat cu partidul poponariilor si au votat asa ceva
-
Dane, a fost votat pentru un singur motiv: este neamț; așa cum a fost votat “neamțul” din Sibiu! Lumea e naivă (elegant spus)! Chiar au crezut că sunt nemți adevărati, dar au constatat (probabil unii cu stupoare alții fără) că erau aclimatizați (o spun cu părere de rău, pentru mulți români, nemți unguri, sârbi, bulgari, etc). “Globalizarea” e pe cai mari!
nici nu are cum sa imbatraneasca in politica, dupa ”succesul” de la alegerile pentru parlamentul european nici nu e sigur ca usere mai prinde 5% pe 1 Decembrie.
luuulaaa! primaru gospodareste localitatea in care a fost ‘edilizat” ! politica fac alde ciolaci, ciuci, care nu se pricep la nimic! luati exemplul primarului telbisz, edil, nu politician! in acele vremuri nu s-au gandit ca din acel fotoliu se ajunge diract la banet nemuncit. dar veni marea unire cu smecheriile aferente!
-
Cred ca nu traiai pe vremea lui Telbisz. Si mai cred ca nu stii nici ce s-a facut si cat s-a dezvoltat Timisoara dupa unire.
Votez Elena Lasconi dar nu voi vota Usr atât cât Drulă apare pe listele electorale ale USR Timiș!
-
@Daniel: Drula e din Timis! Are tot dreptul sa fie pe liste! Voteaza USR, altfel dai votul psd, indiferent care!
-
Voteaza-n fras cu cine vrei. De ce crezi ca ne intereseaza certurile voastre de alcov?