Întrebat de Tion dacă ia în calcul și organizarea unor alte „careuri” în școlile din Timișoara, prefectul de Timiș Mihai Ritivoiu ne-a amintit de existența proiectului „Școala ta în siguranță”, organizat începând din anul școlar 2022-2023 de prefectură și preluat ulterior și în noua Lege a Educației Naționale.
În proiect au fost implicați de la început și polițiștii, polițiștii locali, jandarmii, pompierii militari și nu numai. În unele cazuri, chiar și prefectul a mers în școli pentru a le vorbi elevilor despre prevenirea violenței, consumului de droguri, bullyingului, de la caz la caz. De altfel, proiectul debutase în decembrie 2022, după ce la începutul anului școlar au fost două cazuri de violență în școlile din județ.
Acțiunea presupune trei etape. În primă fază, autoritățile se întâlnesc cu profesorii pentru a vedea problemele din colectivul respectiv. Ulterior, urmează activități educative și de informare destinate elevilor pe perioada orelor de curs, iar în a doua parte a aceleiași zile, și o întâlnire cu părinții.
„Prin acțiunile desfășurate în cadrul proiectului pilot al campaniei «ȘCOALA TA ÎN SIGURANȚĂ» se urmărește atingerea următoarelor obiective: îmbunătățirea modului de comportare și comunicare al elevilor din învățământul preuniversitar pe timpul prezenței în școală sau în zona adiacentă desfășurării cursurilor; îmbunătățirea disciplinei în școală și reducerea/eliminarea evenimentelor deosebite, prevenirea delicvenței juvenile și a violenței în instituțiile preuniversitare de învățământ; creșterea nivelului de conștientizare a minorilor cu privire la implicațiile pe care le are asupra viitorului lor, comiterea unor fapte de natură penală; sporirea nivelului de informare a minorilor, a părinților acestora și a cadrelor didactice referitor la drepturile și obligațiile ce le revin prin lege”, se arată în descrierea proiectului.
Proiectul-pilot a fost inițiat de Instituția Prefectului – Județul Timiș, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Timiș. S-au alăturat, încă de la început, Biroul de Siguranță Școlară și Biroul Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Timiș, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara, Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș „General Moise Groza” – Ordine Publică, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara, Inspectoratul de Situații de Urgență Timiș.
Ulterior, după primele câteva săptămâni, s-au mai alăturat proiectului și Penitenciarul Timișoara, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș și DGASPC Timiș.
Școlile în care a ajuns proiectul
Încă de la început, proiectul și-a propus să ajung în cât mai multe școli. În doi ani și patru luni de când a fost lansat, 26 de școli din județ au fost vizitate de oamenii legii și prefect. Includem aici și Moisilul, vizitat în urma scandalului din ultima perioadă.
- Liceul Waldorf Timișoara;
- Liceul Tehnologic Azur;
- Liceul Teoretic „Sfinții Kiril și Metodii” Dudeștii Vechi;
- Școala Gimnazială Nr.1 Timișoara;
- Liceul Teoretic „David Voniga” Giroc;
- Școala Gimnazială Nr.27 Timișoara;
- Colegiul Național Bănățean Timișoara;
- Liceului Tehnologic Jimbolia;
- Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” Lugoj;
- Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” Timișoara;
- Liceul Teoretic Buziaș;
- Școala Gimnazială nr.7 „Sfânta Maria” Timișoara;
- Școala Gimnazială Checea;
- Colegiul Economic Francesco „Saverio Nitti” Timișoara;
- Liceul Tehnologic „Ion I C. Brătianu” Timișoara;
- Liceul Teoretic Gătaia;
- Școala Gimnazială nr.19 „Avram Iancu” Timișoara;
- Liceul de Arte Plastice Timișoara;
- Școala Gimnazială nr.25 Timișoara;
- Școala Gimnazială Săcălaz;
- Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” Timișoara;
- Liceul cu Program Sportiv „Banatul” Timișoara;
- Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timișoara;
- Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” Timișoara;
- Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” Timișoara;
- Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara.
Proiectul va continua și în alte școli care se vor înscrie în proiect. Rezultatele, însă, sunt greu de cuantificat, concluziile urmând a fi trase doar pe termen lung.
Vă amintim, băiatul de clasa a VI-a de la „Moisil” a fost provocat să se dezbrace într-un apel video cu doi colegi de clasă. Aceștia au făcut capturi de ecran pe care le-au împărțit mai departe. Alți doi elevi mai mari, de clasa a VIII-a, au preluat imaginile și l-au șantajat pe băiat cu ele, punându-l să se dezbrace în toalete. L-au fotografiat și a urmat o nouă serie de șantajări până ce situația a fost descoperită de profesori.
Evenimentele s-au petrecut la jumătatea lunii martie, iar elevii implicați s-au ales cu nota scăzută la purtare, dar totul s-a oprit aici. Supărat că situația ar urma să fie mușamalizată, un părinte al unui elev de la Moisil ne-a atras atenția săptămâna trecută. În urma publicării materialului de pe Tion, s-a autosesizat și IPJ Timiș, iar de atunci a pornit un val de reacții publice.
Luni și marți, a abordat subiectul și prefectul Mihai Ritivoiu. Acesta a convocat careul claselor de gimnaziu pentru a „a-i face (pe elevi – n.r.) să conștientizeze că cel mai important lucru este comunicarea”.
Trimite articolul
XAfara cu organele din scoli!
Noi ne ducem copiii la scoala, nu la UM, sedii de politie, etc. Mai pe intelesul vostru: mars afara din educatie!
Evident nu aveti nicio autoritate asupra oricarui OM, afara de cea pe care o luati cu impunitate si cu forta.
Nu imi voi lasa copilul sa asculte balmajelile voastre. Daca aveti ceva de zis, cautati alte canale.
-
@ce cautati in școli Te incadrezi perfect in părintele ce a crescut genul de odrasla problema…țineți copilul acasă și oferă-i home schooling.
Din pacate, la Moisil dupa acel incident au fost pedepsiti elevii buni si parintii acestora care trebuie sa stea zi de zi cu teama ca incidentele s-ar putea repeta sau chiar ar putea sa fie si mai grave. Elevii agresori din clasa a 6a au ramas in aceiasi clasa cu elevul agresat. Continua sa il ameninte, sa ii rupa caietele si sa spuna ca ei sunt protejati, iar dupa cele intamplate chiar avem convingerea ca sunt protejati. Nu stim nimic despre vreo concluzie a vreunei evaluari psihologice, evaluare promisa dar care nu cred sa se fi facut. Nu cred ca exista vreun manual de psihologie care sa recomande pastrarea agresorilor pe mai departe in apropierea victimei lor.
Cu toate ca ziarul dumneavoastra este cel care a adus la cunostinta Inspectoratului aceste evenimente tinute secret de doamna directoare, acestia au considerat ca nu a gresit cu nimic.
Sunt mukte de spus, dar concluzia este una singura: nu dorim sa ne facem bine.
Nu stiu ce face Ritivoiu, dar in statiile de tramvai din zona Moisilului ti-e frica sa stai. Un grup de elevi striga ziua in amiaza mare, injura si tin neaparat sa atraga atentia, fara ca cineva sa ii amendeze pe ei si pe parintii lor.
-
Asta nu e de competenta prefectului, măi nene, ci de Primărie și politia locala.
De prefect tine doar siguranță națională. Țipător, urletul unor elevi scăpați de la ore, reflectă un simptom: epuizarea
La MOISIL este fiul său de asta s-a dus și a băgat lumea în “sperieți”, fiindcă se temea ca fiu-su sa nu fie violentat/ bulinguit.