Cinci localități din Timiș au fost alimentate direct de la zăcământul epuizat. Este vorba despre Banloc, Voiteg, Deta, Denta și Stamora-Moravița, unde de câțiva ani sunt probleme mari. Producția de gaze în zonă a început acum 40 de ani, iar nivelul maxim a fost atins în 1983-1987, dar din anul 2004 a intrat în declin.
„OMV Petrom anunță epuizarea naturală a zăcământului de gaze naturale Partoș, din județul Timiș, ultimul din zonă aflat în exploatare. În condițiile epuizării naturale a zăcământului Partoș, producția de gaze a încetat în noiembrie 2020. Soluția pentru asigurarea continuității în alimentarea consumatorilor o reprezintă racordarea și alimentarea cu gaze naturale de la Sistemul Național de Transport (SNT)”, transmite OMV Petrom.
Ultimii trei ani au fost cei mai grei pentru locuitorii din zonă, care au rămas de multe ori fără gaz în plină iarnă. Producția medie zilnică din zăcământul Partoș a fost de numai 3.500 Smc/zi, în medie. Este insuficientă pe timp de iarnă. Soluții se caută de mult timp, iar autoritățile au dus problema inclusiv la guvern. Și sunt deja mai bine de patru luni de când OMV Petrom nu mai produce gaze naturale în zonă. Vrea să încheie concesiunea.
„Întregul consum de gaze naturale al acestor localități trebuie asigurat din SNT. În ultimii opt ani, OMV Petrom a notificat de nenumărate ori autoritățile locale, centrale și operatorii de transport și distribuție despre declinul producției și necesitatea identificării unei soluții alternative. Obligația de identificare și implementare a unor soluții de conectare la SNT revine distribuitorilor locali, în colaborare cu Transgaz. OMV Petrom își menține propunerea de a preda această conductă de gaze către oricare entitate care are responsabilitatea transportului sau distribuției de gaze naturale”, au mai spus reprezentanții companiei.
Transgaz pune o conductă nouă, dar durează
Ce e de făcut pentru ca localnicii din cele cinci localități să nu rămână iarăși fără gaz în miez de iarnă? Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, spune că Transgaz va construi o conductă nouă.
„Știam de această problemă și am început demersurile pe la Transgaz, care să găsească soluția definitivă. Ei vor construi o nouă conductă, numai că ia ceva timp, cam doi ani. A fost prinsă pe lista de investiții din 2021, începe proiectarea. Se vor apuca de construit spre sfârșitul anului. Am mai discutat cu ministrul Energiei și cu cei care, conform legii, sunt obligați să preia de la OMV conducta respectivă, adică Delgaz și Premiere Energie. Dacă va fi cazul, o să încercăm să facilităm, să intermediem să se înțeleagă, dar ei ar trebui să facă un acord cu OMV și să preia obligațiile”, a explicat liderul CJT.
Alin Nica spune că nu vrea ca locuitorii din zonă să aibă de suferit din cauza unor dispute de ordin comercial și operațional.
„Sub nicio formă, oamenii nu trebuie să rămână fără gaz. Ei nu au de ce să sufere pentru chestiuni comerciale între distribuitori și OMV. Noi sperăm că nu se va ajunge la asta, dar, dacă se va întâmpla, vor interveni”, a mai spus președintele CJ Timiș.
Articole pe aceeași temă:
UPDATE. Localități din Timiș fără gaz. Se caută soluții la Ministerul Economiei
Trimite articolul
XTipic romanesc. Din 2004 se stia ca se duce in jos, dar nimic nu s- a facut, pentru ca incompetenta. Comunismul n- a murit, doar sa rebranduit.
Soluția este curentul ieftin, gaz nu se folosește demult în occident.