Problema construcţiei care a fost ridicată în unul din parcurile centrale ale Timişoarei – Parcul Alpinet a fost intens dezbătută de consilierii locali la începutul acestei săptămâni. Vorbim despre ceea ce ar urma să fie „o terasă sezonieră”, realizată pe un amplasament scos la licitaţie de primărie şi atribuit firmei Antonio Catering&Banqueting SRL.
Problema este că suprafața licitată a fost de 92 de metri pătrați pentru o terasă sezonieră și s-a ajuns la o construcție din lemn de aproximativ 140 de metri pătrați în parcul de pe malul canalului Bega, au constatat reprezentanţii municipalităţii.
Passarelli a explicat că el a vrut să facă ceva foarte frumos şi spectaculos acolo – „o terasă culturală, prima terasă de iarnă din România” -, că a vrut să integreze de fapt în toată construcţia un arbore care era acolo şi aşa a ajuns să construiască pe o suprafaţă mai mare.
Primarul le-a prezentat situaţia aleşilor locali şi în primă fază le-a spus că ar trebui să dea ei un vot în această speţă. Le-a spus consilierilor că decizia le aparţine – dacă acceptă sau nu o extensie, pentru că asta a cerut Passarelli, să fie extinsă suprafaţa licitată iniţial.
Consilierul Flavius Boncea a atras atenţia că, dincolo de faptul că s-a licitat o suprafaţă şi avem alta ocupată azi, acolo nu avem de-a face cu o terasă sezonieră.
„Nerespectarea condițiilor din caietul de sarcini duce automat la retragerea dreptului de folosință și eliberarea amplasamentului de îndată”, potrivit HCL 176 din 2015, a amintit alesul.
Passarelli a spus că s-a prezentat la primărie cu un proiect care prevedea ca pereţii laterali ai terasei să fie semi-închişi, plus o latură închisă spre stradă, pentru a crea „o zonă fonoabsorbantă”, şi nu i-a zis nimeni că proiectul e prost.
În sprijinul său a intervenit şi consilierul Adrian Orza.
„A câştigat licitaţia cu acest proiect. Mi se pare absolut jenant la ce este supus datorită faptului că a încercat să protejeze un pom”, a afirmat Orza.
S-au cerut lămuriri de la secretarul Ioan Cojocari cu privire la legalitatea unei noi hotărâri – dacă ar fi necesară o nouă licitaţie pentru extinderea suprafeţei în condiţiile în care iniţial s-au licitat 92 mp pentru o construcţie provizorie. Cojocari le-a spus aleşilor că nu se pune problema să semneze de legalitate pentru aşa ceva, primarul le-a cerut totuşi juriştilor să se pronunţe până luni.
Dacă la începutul săptămânii lucrurile nu erau încă destul de clare pentru primarul Nicolae Robu şi se discutau ”soluţii”, între timp s-a ajuns la concluzia că nu mai e nimic de studiat şi trebuie respectate condiţiile impuse prin caietul de sarcini: „Sută la sută trebuie să demoleze ce s-a construit ilegal”, a anunţat, vineri, Robu.
„Am accelerat puţin lucrurile şi am lămurit că nu se poate accepta sub nicio formă ocuparea unei suprafeţe mai mari decât cea care a făcut obiectul licitaţiei. Nici prezenţa acelui copac şi nici alte lucruri nu pot justifica schimbarea suprafeţei pe care se face o unitate comercială în raport cu ceea ce a făcut obiectul unei licitaţii. Eu am cerut administratorului public şi arhitectului-şef să ia măsuri pentru aducerea terasei la o suprafaţă ocupată la sol fix cât e scris în caietul de sarcini şi în acest scop le-am solicitat să marcheze concret suprafaţa respectivă cu ţăruşi, să nu mai fie nicio discuţie ulterioară. Evident că o parte din ce s-a construit va trebui să dispară”, a explicat edilul.
Construcţia poate rămâne în aceeaşi formă, dar trebuie să fie pe o suprafaţă mai mică.
„Ca şi construcţie este în regulă, aici arhitecţii se pronunţă… Se permite funcţionarea între 1 ianuarie şi 31 decembrie, nu este cu fundaţie şi ziduri, este în regulă”, a concluzionat Robu.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!