20 de primării din județul Timiș au intrat în vizorul echipei Școli Curate, respectiv al Societății Academice din România (SAR), după ce nu le-au pus la dispoziție informații și documente publice privind finanțarea educației pe plan local.
Voluntarii SAR ar fi trebuit să aibă acces cu ușurință la aceste informații, în baza legii 544/2011 a liberului acces la informații publice, fiindu-le necesare pentru întocmirea unui raport privind finanțarea învățământului local. Raportul ar trebui să fie publicat în prima parte a acestei veri.
Conform SAR, localitățile din Timiș care se află pe ”lista neagră” sunt: Brestovăț, Bucovăt, Chevereșu Mare, Dudeștii Vechi, Dumbrăvița, Foeni, Ghizela, Lenauheim, Nădrag, Ortișoara, Peciu Nou, Pișchia, Remetea Mare, Sacoșu Turcesc, Sânandrei, Șandra, Secaș, Teremia Mare, Topolovățu Mare și Traian Vuia.
”Cererile adresate vizează acordarea burselor, sumele alocate din bugetele locale pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile necesare în școli, dar și cele pentru reparații și investiții în baza materială a unităților de învățământ din aceste localități. De asemenea, primarilor din jud. Timiș li s-au mai cerut informații privind accesibilizarea infrastructurii publice pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la actul educațional.”, transmit cei de la SAR.
Aceste comune urmează să fie chemate în judecată în cazul în care până la data de 1 iunie nu vor răspunde cererilor SAR, în condițiile în care voluntarii condamnă această lipsă de transparență.
”Am fost înțelegători pe parcursul stării de urgență, dar acum primarii chiar nu mai au nicio scuză și vom folosi toate căile legale pentru a pune capăt lipsei de transparență în care se regăsesc aceste primării de pe lista neagră.”, a declarat Cristian Ghingheș, coordonator proiecte în cadrul Societății Academice din România.
Andrada Mazilu (Sorca), coordonator al proiectului Școli curate în județul Timiș, explică la rândul ei că nici cele 80 de răspunsuri primite până acum nu au fost obținute cu ușurință:
”A trebuit să sunăm de nenumărate ori la unele primarii și să trimitem zeci de e-mailuri pentru un lucru atât de simplu. Mai avem mult de muncă, dar vom continua demersul pentru o educație transparentă si mai bine finanțată. Experiența aceasta mi-a arătat că există mult loc de îmbunătățire pentru administrațiile din primării”.
Școli Curate este inițiativa lansată de cel mai vechi think tank din țară, Societatea Academică din România (SAR), prin care se susține la nivel național un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Proiectul are ca scop modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară.
Trimite articolul
XPoate ar trebui sa trageti o fuga pe la respectivele primarii (nu doar e-mail-uri si amenintari telefonice) pentru a vedea cati oameni fac dublu de munca fata de atributia lor. Atunci va dati seama ca sunt si altii care fac lucru voluntariat fara a se afisa. Si aveti o campanie cam prea agresiva intr-o perioada cand avem griji mai mari. Cu datul in judecata sa nu uitati de o veche lege nescrisa in Romania: la hot nu-i place concurenta.
Pai cu transparenta bugetara, unde toate informatiile sunt publice de la ANAF, mai exista diverse asociatii care cer informatii de la primarii. Banuiala mea, actiunea Scoala Curata, este finantata pe cine stie ce proiect european, unii isi iau salariile pe proiecte si nu mici, iar functionarul trebuie sa le dea datele ca sunt prea lenesi sa le obtina din online. Eu a-s interzice la asemenea specimene sa mai aibe acces la proiecte cu finantare europena
D-na Andrada Mazilu si cu mine a discutat la telefon , cu un ton amenințător ( am in acest sens dovezi ) si astfel de abordări nu fac cinste unui cadru didactic ! In primul rând , toate informații financiare sunt publice si se regăsesc atât pe site-urile primăriilor cât si pe Transparentă Bugetară de pe site-ul Ministerului de Finante! In afara de aceasta , pentru orice neclarități si pentru a putea forma o imagine fidela si completa asupra stării școlilor din județ si a sistemului educational , indicat ar fi sa se deplaseze pe la aceste scoli si primarii . Nu mai este cazul sa lucram in stilul epocii comuniste , adică ,, pe hârtie ,, unde totul este roz ! Personal cunosc situația din câteva scoli de pe ,, lista neagră ,, a d-nei învățătoare , scoli in care primăriile au investit sute de mii de euro ca sa le aducă la standarde decente . In alta ordine de idei , Comuna Dudestii Vechi construiește grădinița noua , iar pentru cladirea liceului si a școlii generale are accesate fonduri europene prin POR in valoare de milioane de euro . Rusine acestor asociații care ponegresc prin presa imaginea celor care lupta cu adevărat pentru copii si educație !!