Proiectul de hotărâre privind interzicerea mersului pe bicicletă în centrul oraşului ar fi avut nevoie de 14 voturi „pentru” ca să fie aprobat, dar iniţiativa primarului s-a bucurat doar de 11 voturi favorabile. Cinci consilieri au votat împotrivă, de la PDL şi PNŢCD, iar unul s-a abţinut, ţărănistul Adrian Orza, chiar dacă acesta din urmă pledase înainte pentru a nu fi introduse aceste restricţii, vorbind despre convieţuirea în spaţiul public.
„Sigur că într-o comunitate există opinii diferite, valori diferite, oportunităţi diferite pentru fiecare dintre noi (…) Din păcate, în România şoferii nu respectă bicicliştii, sunt biciclişti care nu respectă pietonii, sunt pietoni care nu respectă nici bicicliştii, nici şoferii, fiecare dintre grupurile astea nu-l respectă pe celălalt (…) În Timişoara a început să apară un alt gen de cetăţean, un cetăţean mai informat, mai aproape de ceea ce se întâmplă în străinătate, şi uşor uşor folosirea bicicletei a început să crească (…) Sigur că există teribilişti, în special în zona asta a şoferilor, a bicicliştilor şi aşa mai departe. Există şi teribilişti pietoni, care trec prin locuri interzise, dar nu li se interzice să circule prin oraş. Există şi oameni care fac slalomuri cu maşini supertari printre alţii care n-au maşini aşa de tari şi nu li se interzice circulaţia. Cred că trebuie să ajungem la o fază în care, ca autoritate locală, să promovăm un nivel de înţelegere între partenerii în trafic şi nu vom putea face lucrul ăsta până când nu îi vom învăţa să se obişnuiască să convieţuiască toţi împreună. Sigur că există riscuri…”, afirma Orza înainte ca proiectul să fie supus la vot.
„Rămâne pentru altădată, când suntem într-o configurație mai largă, acum sunt mulți absenți”, a concluzionat primarul Nicolae Robu după votul negativ.
A existat şi un amendament la proiect, de asemenea respins. Consilierul PC Pavel Nistor Geană a propus ca în weekend-uri să fie interzisă complet circulaţia bicicletelor în zona centrală. Oricum, alesul care a propus interdicții totale… n-a votat în niciun fel atunci când a fost supus spre aprobare proiectul în ansamblu: nici da, nici ba, nici abținere, potrivit datelor înregistrate de sistemul electronic de vot.
După părerea primarului, în ciuda evidenţelor, nici nu se poate vorbi despre faptul că proiectul… a căzut la vot. „Nu, nu s-a respins. Nu a obţinut suficient de multe voturi „pentru” pe fondul foarte multor absenţe. Dar eu nu cred că trebuie să se bucure cineva că s-a întâmplat astfel pentru că unii sunt radicali vizavi de această problemă şi există riscul ca data viitoare când se va aduce în consiliu proiectul să apară în termeni mai restrictivi decât a fost cel pe care l-am propus eu. A existat o propunere de interzicere totală în weekend şi la şedinţa pe care am avut-o înainte (n.r. – cu aleşii locali) erau multe atitudini radicale vizavi de acest subiect. Eu consider că ceea ce am propus eu este ultrarezonabil şi reuşea să împace pe toată lumea”, a conchis Robu.
Reprezentanții municipalității motivează că măsura de a interzice pedalatul în zona centrală este necesară pentru că sunt bicicliști care circulă cu viteză și fac slalomuri printre pietoni, existând riscul ca aceștia din urmă să fie accidentați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!