Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a convocat vineri Comitetul pentru situaţii de urgenţă, pentru a analiza situaţia creată la Timişoara după ce OMV Petrom Gas a oprit gazul pentru Colterm, din cauza unei datorii neachitate de 13 milioane de lei, iar timişorenii au rămas în frig în cursul zilei de joi.
Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a început întâlnirea prin a-l acuza voalat pe primarul Gheorghe Ciuhandu că a dezinformat atunci când a transmis că el împreună cu directorul Colterm, Aurel Matei, au rezolvat problema furnizării gazului către Timişoara. Prefectul a făcut o prezentare pe ore şi minute a discuţiilor pe care le-a avut cu ministrul Economiei, Ion Ariton, afirmând că, în timp ce el intervenea la Bucureşti, primarul Timişoarei şi directorul Colterm se aflau în avion către Timişoara.
„Ceea ce nu înţeleg e cum aţi rezolvat dumneavostră această problemă, când vă aflaţi în avion. Şi anul trecut şi în luna septembrie v-am atras atenţia că nu sunteţi pregătiţi pentru situaţii de extremă urgenţă (…) Dacă în această seară nu venim cu soluţii ne vom afla în aceeaşi situaţie de a fi închis gazul. Ne trebuie combustibil alternativ, v-am spus acest lucru de un an de zile”, a afirmat Băcală.
De cealaltă parte, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, nu a mai putut suporta acuzaţiile pe care i le aducea prefectul şi a încercat să îi răspundă, fiind însă întrerupt în repetate rânduri de reprezentantul Guvernului în Timiş.
După câteva momente, Ciuhandu a răbufnit şi chiar s-a ridicat să plece din sala în care avea loc şedinţa Comitetului pentru situaţii de urgenţă.
„N-am venit să vă ascult pledoaria. Eu am fost chemat pentru o discuţie în cadrul Comitetului pentru situaţii de urgenţă. Constat că veniţi cu acuze şi aţi convocat şi o conferinţă de presă. Este o înscenare! (…) Nu sunt sluga dumneavostră! Dacă nu mă lăsaţi să vorbesc, îmi iau pălăria şi am plecat! Peroraţi de zece minute şi lansaţi numai acuze! Eu nu pot să mai stau în aceste condiţii”, a afirmat edilul-şef al Timişoarei.
Ciuhandu a spus că situaţia gravă în care se află Colterm se datorează şi faptului că, „din raţiuni electorale”, majorarea tarifului la gigacalorie a fost amânată timp de trei ani. Mai mult, a afirmat primarul Timişoarei, blocarea în instanţă timp de un an de către Prefectura Timiş a Hotărârii Consiliului Local Timişoara privind majorarea gigacaloriei ar fi costat Colterm 17 milioane de lei, bani care acum ar fi putut fi folosiţi pentru plata restanţei de 13 milioane de lei către OMV Petrom Gas şi a tuturor penalităţilor aferente.
Problema gazului a fost temporar rezolvată
În timp ce Mircea Băcală şi Gheorghe Ciuhandu se certau, în sală a intrat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, care l-a chemat pe edilul-şef al Timişoarei la el în birou pentru a vorbi cu ministrul Economiei, Ion Ariton, care tocmai negocia cu reprezentanţii OMV Petrom Gas.
După câteva minute, Ostaficiuc s-a întors şi a anunţat că situaţia a fost rezolvată, iar OMV Petrom Gas nu va întrerupe furnizarea gazului către Colterm, vineri la ora 18, aşa cum ameninţase încă de joi. Condiţia OMV Petrom Gas este ca reprezentanţii municipalităţii să prezinte urgent cu un grafic de plată a datoriilor.
Primaria Timisoara continua negocierile cu OMV
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara, din bugetul local s-au achitat, joi, 500.000 de lei, iar vineri, un milion de lei către OMV Petrom Gas pentru ca furnizarea gazului către Colterm să nu fie sistată.
De asemenea, şi oficialii Guvernului au promis că vor aloca OMV suma de 2 milioane de lei din datoria pe care o are din subvenţia pentru combustibili şi încă 4 milioane de lei la începutul lunii decembrie.
De la începutul anului şi până în prezent, Primăria Timişoara a plătit către OMV Petrom Gas 140 de milioane de lei.
Conform calculelor făcute de reprezentanţii municipalităţii, până la finele lunii decembrie, când expiră contractul cu compania austriacă, vor fi achitate către OMV Petrom Gas 20 de milioane de lei. Oficialii primăriei preconizează că nu vor mai exista probleme în privinţa alimentării cu gaz a Colterm. Astfel, un calcul simplu arată că, doar anul acesta, Primăria Timişoara virează către OMV aproape 40 de milioane de euro.
De asemenea, autorităţile locale au anunţat vineri că, în cursul lunii decembrie, se va negocia ori prelungirea contractului cu actualul furnizor, ori încheierea unui contract cu o altă companie, însă decizia finală, susţin reprezentanţii Primăriei Timişoara, nu aparţine autorităţii locale. Acest anunţ vine în contradicţie cu afirmaţiile oficiale făcute joi de edilii Timişoarei, care susţineau iniţial că au găsit un alt furnizor de gaz, E.ON, cu care vor semna actele oficiale vineri.
Primarul Gheorghe Ciuhandu va pleca din nou la Bucureşti, vineri seara, pentru a continua negocierile cu OMV Petrom Gas.
Vă reamintim că Timişoara a rămas fără căldură şi apă caldă timp de câteva ore, joi, după ce OMV Petrom Gas a oprit gazul pentru Colterm, din cauza unei datorii neachitate de 13 milioane de lei.
Ulterior s-a revenit asupra situaţiei, în urma unor intervenţii la Guvern pentru care şi-au asumat meritul iniţial prefectul de Timiş, Mircea Băcală, prin vocea sa şi „domnul preşedinte” (al Consiliului Judeţean Timiş şi al PDL Timiş – n. r.) Constantin Ostaficiuc, şi apoi primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, în timp ce timişorenii resimţeau în apartamente efectele opririi gazului…
Conducerea Colterm şi reprezentanţii Primăriei Timişoara au acuzat „partenerii” de la OMV de rea-voinţă precizând că în octombrie şi noiembrie au plătit peste 60 de milioane de lei la furnizorul de gaz.
Primarul a anunţat că va fi încheiat un contract cu un alt furnizor de gaz pentru producerea de energie termică în condiţiile în care contractul cu OMV Petrom Gas oricum urmează să expire.
B. A. M.
A. S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!