Primarul Nicolae Robu a anunţat, marţi, că municipalitatea a organizat deja licitaţiile pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a clădirilor în care funcţionează Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Colegiul Naţional „C.D. Loga” şi Liceul Teoretic „J.L. Calderon”. Cu ce bani vor fi realizate lucrările? Dacă până autorităţile declarau că cele trei licee sunt cuprinse în programul de reabilitare a clădirilor istorice care se derulează cu sprijin financiar din partea KfW – Banca de Dezvoltare a Germaniei, acum spun că vor încerca să atragă fonduri europene.
Oficialii primăriei au organizat licitaţiile fără să aibă finanţarea asigurată în această a doua variantă… „Am organizat licitaţii pentru reabilitarea clădirilor liceelor Loga, Lenau şi Calderon fără a avea sursa de finanţare garantată, deci cu o condiţionare a semnării contractului de găsirea banilor, clauză prevăzută în caietul de sarcini, pe ideea că, după ce vom fi pregătiţi să începem imediat execuţia lucrărilor, vom reuşi să accedem la fonduri europene aflate la redistribuire acum la sfârşit de exerciţiu financiar 2007-2013. Dacă vom reuşi să ne atingem acest obiectiv, de atragere de fonduri europene, atunci clădirea în ansamblul ei de la Loga va intra în reabilitare, vom relua lucrările la Lenau şi vom începe lucrări de reabilitare şi la Calderon. Ar fi extraordinar ca aceste trei licee ale Timişoarei, licee de elită, cele mai bune pe care le avem şi care funcţionează în clădiri vechi, frumoase, dar aflate în stare foarte precară, să poată beneficia de astfel de lucrări”, a declarat Robu.
Şi asta, în condiţiile în care la Lenau au început lucrările prin programul KfW şi au fost abandonate, primăria fiind nevoită să organizeze o nouă licitaţie pentru continuarea lor. Primarul crede însă că lucrările ar decurge mult mai bine dacă s-ar face pe fonduri europene.
„La Lenau, întrucât firma care a câştigat licitaţia pe programul KfW a intrat în faliment, noi am reziliat contractul. Dacă reuşim să accedem la fonduri europene, lucrurile ar merge mult mai fluent decât pe finanţarea pe KfW. La reluarea lucrărilor am merge pe un alt drum decât cel pe care am început… Noi am prefera să avem finanţare europeană, pentru că procedurile de lucru sunt mai rapide”, a mai explicat Robu, care nu a putut spune ce lucrări s-au achitat până acum în cazul Lenau, precizând doar că „s-a plătit ceea ce s-a făcut”.
Edilul spune însă că dacă instituţia pe care o conduce nu va putea să atragă fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor, lucrările vor fi totuşi executate prin programul KfW. Iar dacă primăria va reuşi să obţină bani europeni, cei de la KfW ar urma să fie folosiţi în alte scopuri. Întrebat dacă este legal să se organizeze licitaţii pentru lucrări care nu au asigurată clar sursa de finanţare, Robu a afirmat că da, dacă este prevăzută o clauză în acest sens în caietul de sarcini.
„Este legal dacă se prevede această clauză, legea permite, cu această clauză anunţată prin caietul de sarcini – semnarea contractului de execuţie se va face doar dacă se va găsi sursa de finanţare. Noi încercăm să accedem la fonduri care se redistribuie, nu este o certitudine că vom reuşi, ştiu că au rămas la nivel naţional fonduri necheltuite, avem datoria aceasta să încercăm să accedem la ele. Fiind pregătiţi inclusiv cu contracte de execuţie a lucrărilor semnate, avem şanse să obţinem fonduri”, a conchis primarul.
Acoperişul Colegiului C.D. Loga va fi totuşi reparat prin programul KfW. Reprezentanţii municipalităţii au anunţat că s-a dat deja ordinul de începere a lucrărilor.
Lucrările, în valoare de aproape 987.000 de lei, vor fi executate de firmele Constructim şi Alex-Dia Construct. Termenul de execuţie este de 12 luni, potrivit autorităţilor locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!