Deputatul PSD de Timiş Cătălin Tiuch a anunţat că, săptămâna aceasta, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 17/2014 prin care se modifica regimul juridic al contravenţiilor.
Mai exact, această prevedere legislativă dă posibilitatea organelor de executare, cum ar fi executorii judecătoreşti, să solicite instanţei de judecată transformarea amenzii primite de o persoană fizică în activitate în folosul comunităţii.
„Proiectul vizează doar contravenienți persoană fizică, deci nu e nevoie de schimbări organizatorice în cadrul instituțiilor în care funcționează organele de executare. Procesele și cererile de transformare a amenzii în muncă în folosul comunității vor fi soluționate de către instanță, conform dispozițiilor legale în vigoare la data pornirii lor”, a anunţat deputatul PSD.
Noua prevedere legislativă va permite, cel puţin în teorie, Serviciului de Colectare şi Executare Silită a Amenzilor din cadrul Primăriei Timişoara să ceară instanţelor de judecată înlocuirea amenzilor cu muncă în folosul comunităţii. În anii trecuţi, acest serviciu avea pe rol peste 70.000 de dosare şi emitea, anual, peste 15.000 de somaţii rău-platnicilor.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara au recunoscut, de mai multe ori, că le este practic imposibil să colecteze banii din amenzile date mai ales prostituatelor şi cerşetorilor, deoarece aceste categorii de persoane nu au bunuri pe numele lor. În aceste condiţii amenzile rămâneau neplătite, iar cerşetorii şi prostituatele se întorceau „la muncă” în fiecare zi, chiar sub nasul poliţiştilor.
Recordul la amenzi este însă deţinut de o familie din Timişoara care vinde ilegal mâncare pe stradă. Potrivit poliţiştilor locali, familia Topliceanu, care vinde diverse produse alimentare în faţa Parcului Copiilor, a primit în ultimii ani zeci de amenzi, în valoare totală de aproape 90.000 de lei, care au rămas neplătite. Acum, însă, totul s-ar putea schimba.
Fost senator condamnat la munca in folosul comunitatii pentru mită
Tot săptămâna trecută, în baza Ordonanţei Guvernului, Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat definitiv pe fostul senator PNL de Caraş-Severin Iosif Secăşan la 2 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, deoarece a primit mită 200 de euro de la un bărbat care dorea să iasă mai devreme la pensie. Banii au ajuns la un medic de la Casa de Pensii Caraş-Severin, însă pe fir a intrat DNA care l-a pus pe fostul senator sub acuzare. Decizia instanţei este definitivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!