Liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Timişoara, Tiberiu Negrei, a depus o adresă către primarul Gheorghe Ciuhandu şi Consiliul Local Timişoara, prin care solicită să găsească o modalitate tehnică care să poată fi utilizată de instituţie în paralel cu sistemul amprentei digitale, şi pentru acei salariaţi care au refuzat să-şi ofere amprenta digitală ca modalitate de identificare. Noile aparate de pontaj au fost montate deja la primărie, iar sistemul va deveni funcţional de luni. În prezent, funcţionarii publici semnează condica atunci când vin şi ies din instituţie, după ce sistemul de pontaj pe bază de cartele s-a stricat. Negrei a atras atenţia asupra faptului că sunt încălcate anumite prevederi ale Legii 677 din 2001, care protejează persoanele cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.
Cine nu se pontează va fi declarat absent
Reprezentanţii municipalităţii sunt însă categorici: amprentarea este obligatorie! „Eu zic că îşi depăşesc competenţele şi limitele, chiar şi ale bunului-simţ, din moment ce este hotărât de către conducere că ăsta este sistemul de pontare. Ăsta este sistemul, cu amprentare: nu-ţi convine, nu eşti obligat să lucrezi în Primăria Timişoara. De luni, eu sunt mandatat din partea domnului primar să le spun tuturor, cei care nu se pontează cu amprentarea vor fi declaraţi absenţi de la serviciu şi invitaţi să plece acasă. Şi, două două zile de absenţă, se va trece la aplicarea sancţiunilor disciplinare după Legea 188”, a declarat secretarul instituţiei, Ioan Cojocari. Liderul de sindicat din primărie a precizat că a solicitat conducerii municipalităţii să nu considere refuzul salariaţilor respectivi ca fiind o abatere disciplinară.
Tiberiu Negrei spune că autorităţile ar fi trebuit să ceară consimţământul angajaţilor pentru amprentare, lucru care nu s-a întâmplat: „Până miercuri, un număr de 62 de persoane au cerut sindicatului să facă nişte demersuri pentru clarificarea situaţiei. Având în vedere prevederile Legii 677 din 2001, toate persoanele vizate au dreptul la informare. Acest drept practic a fost încălcat. La fel, legea prevede că persoanele trebuie să-şi dea consimţământul”, a adăugat liderul de sindicat. Secretarul primăriei susţine că angajaţii au fost informaţi: „Legea 677 nu se referă la acest aspect. Amprentarea li s-a dat în scris, li s-a dat notă scrisă, au fost instruiţi şefii de servicii, de birouri, directorii, amprentele nu se stochează în memoria aparatelor. Nu vrei să faci treabă, nu-i obligatoriu să lucrezi la Primăria Timişoara. Este singurul sistem cu care nu se poate fura prezenţa”, a mai spus Cojocari. Rămâne de văzut câţi dintre cei aproape 500 de angajaţi ai primăriei se vor ponta, la începutul săptămânii viitoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!