“Vrem o soluţie socială acceptabilă împreună cu autorităţile în privinţa preţului la gaze, dar una care să protejeze şi mediul de afaceri. În 2011 este necesară o creştere a preţului, nu neaparat pentru consumatorii vulnerabili, ci pentru cei industriali“, a afirmat miercuri Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bucureşti.
El a adăugat că România are cel mai redus preţ din toată Europa la gazele naturale, iar companiile de distribuţie nu îşi mai pot permite să vândă sub costuri.
“Trebuie să ne aşteptăm la o creştere treptată a preţului, o creştere care va fi de două cifre“, a adăugat Hajdinjak.
Declaraţiile directorului general al E.ON România survin la o zi după ce şeful misiunii FMI în România spusese în linii mari aceleaşi lucruri
„Gospodăriile nu ar trebui să se aştepte la majorări de preţuri în viitorul apropiat, întrucât procesul de liberalizare a preţurilor la electricitate şi gaze va începe mai târziu şi se va finaliza în 2015. Nu am definit când va începe, pentru că vrem să lucrăm mai întâi la definirea persoanelor vulnerabile şi vrem să le asigurăm protecţia“, fusese declaraţia de marţi a lui Frank.
Oficialul FMI menţiona că prima fază a liberalizării preţurilor va viza alţi consumatori decât populaţia, proces care va începe în lunile următoare şi va fi încheiat în 2013
În aceeaşi notă, directorul general al E.ON România spune că preţurile nu pot fi liberalizate peste noapte şi că, pentru consumatori şi industrie, deopotrivă, şocul unei creşteri bruşte ar fi imens.
Cât despre modul în care ajustarea ar trebui făcută astfel încât ea să nu fie resimţită la modul acut de consumatorii casnici, Hajdinjak consideră că trebuie găsită o soluţie echilibrată, statului revenindu-i în primul rând sarcina de a defini consumatorii vulnerabili.
Directorul E.ON România a prezentat şi o posibilă soluţie: cea a unui „coş special”, care să fie prevăzut pentru o parte din consumatorii casnici.
Marius Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!